ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΣΕ: Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πρωτοβουλίες για πίεση προς την Τουρκία

Kαταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής του 1974

ΚΥΠΕ

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής του 1974 και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδείξει πολιτική βούληση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε, να δημιουργηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις διχοτομικές της θέσεις και να συμφωνήσει σε επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση για τις μαύρες επετείους το ΠΣΕ αναφέρει ότι το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή αποτελούν την κορύφωση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, που καθορίστηκαν με απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του στη Λισαβόνα το 1971 σε βάρος της Κύπρου. Στόχος τους ήταν η διχοτόμησή της, συμπληρώνει.

Το πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη, προστίθεται, αποτέλεσε την κερκόπορτα της τουρκικής εισβολής πέντε μέρες αργότερα. «Ο εδαφικός διαμελισμός συνοδεύτηκε με τον πληθυσμιακό διαχωρισμό. Η διχοτόμηση, που ήταν ο πάγιος στόχος του ιμπεριαλισμού, ντε φάκτο είχε επιτευχθεί».

Ο μόνος εφικτός τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης, αναφέρεται, είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης στη βάση των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, τα οποία προνοούν λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τον Διεθνή Οργανισμό.

Η κατοχική Τουρκία, προσθέτει, εξακολουθεί να παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο, επιδιώκουν λύση οριστικής διχοτόμησης, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.

Το Παγκπύπριο Συμβούλιο Ειρήνης δηλώνει ότι τιμά όσους θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια. «Δεν ανεχόμαστε τη συγκάλυψη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος και των ενόχων. Δεν ανεχόμαστε τη στήριξη που δίδεται από τους την κυβέρνηση Αναστασιάδη και άλλες πολιτικές δυνάμεις στις εθνικιστικές- σωβινιστικές και φασιστικές δυνάμεις που προκάλεσαν τόσα δεινά στον τόπο μας».

Ενώνουν, καταλήγει, τη φωνή και τις δυνάμεις τους με όλες τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης και επανένωσης, η οποία θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολύπαθη ιστορία του τόπο, μια σελίδα της ειρήνης και συνεργασίας στην Κύπρο και την περιοχή ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση