ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστηκε ο νόμος για την πλήρωση της 56ης έδρας

Συλλούρης-Τορναρίτης συζήτησαν έντονα - Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ζήτησε να δευτερολογήσει το κόμμα του

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονη συζήτηση υπερψήφισε την πρόταση νόμου με την οποία εισάγεται ρύθμιση στον νόμο για την εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την οποία βουλευτική έδρα σε περίπτωση αποποίησης ή μη κατάληψης αυτής, θα πληρούται από επιλαχόντα κατ’ ανάλογο τρόπο που ισχύει σήμερα για κενωθείσα έδρα.

Η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε σε συνέχεια της σχετικής πρόσφατης τροποποίησης του Συντάγματος, από τον Νικόλα Παπαδόπουλου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον.

Προηγουμένως καταψηφίστηκε με 11 ψήφους υπέρ και 33 εναντίον, πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γεώργιος Γεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και η οποία διαλάμβανε ότι σε περίπτωση αποποίησης ή μη κατάληψης βουλευτικής έδρας, για οποιονδήποτε λόγο από εκλεγέντα υποψήφιο, από της ανακηρύξεως αυτού και προ της δυνάμει του άρθρου 69 του συντάγματος δοθείσας διαβεβαίωσης, θα διενεργείται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε ημερών αναπληρωματική εκλογή.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπήρξε έντονος διάλογο; μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη επί διαδικαστικού θέματος, όταν ο δεύτερος ζήτησε να δευτερολογήσει το κόμμα του, λόγω εκλογικής δύναμης, και επειδή τα υπόλοιπα κόμματα που διαφωνούσαν με το κόμμα του, ασκούσαν συνεχή κριτική.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού ανέφερε πως εφάρμοζε τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη αρχηγών, είπε πως υιοθέτησε εισήγηση και του Προέδρου του ΔΗΚΟ να επιτραπεί στον ΔΗΣΥ να δευτερολογήσει και ότι η συζήτηση επί της διαδικασίας έκλεινε. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τον κ. Τορναρίτη και άλλους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο κ. Συλλούρης έδωσε τον λόγο στον κ. Τορναρίτη, ο οποίος είπε πως οι τοποθετήσεις πρέπει να γίνονται σε θέσεις αρχών. Πρόσθεσε πως ουδεμία διάθεση είχε να χαλάσει το κλίμα και ανέφερε πως επειδή η συζήτηση αφορά το κόμμα του Προέδρου της Βουλής, αυτός θα έπρεπε να του δώσει τον λόγο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού ανέφερε πως ο κ. Τορναρίτης υπονόησε πως δεν είναι αντικειμενικός επειδή η έδρα έχει σχέση με το κόμμα στο οποίο ανήκει, δήλωσε πως ο λόγος που δεν μίλησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι επειδή δεν έκρινε σωστό, καθώς η έδρα αφορά την Αλληλεγγύη. Σημείωσε πως θα είχε πει πολύ περισσότερα αν η έδρα είχε κατανεμηθεί σε άλλο κόμμα.

Στις τοποθετήσεις πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Τορναρίτης είπε πως «θεωρήσαμε, θεωρούμε και θεωρούμε πάντα, ότι η λαϊκή κυριαρχία πρέπει να λύνει ζητήματα όπως αυτό που έχουμε» για αυτό και κατατέθηκε η σχετική πρόταση νόμου από τον ΔΗΣΥ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η πρόταση των τριών κομμάτων είναι αντισυνταγματική γιατί όπως ανέφερε «δεν μπορούμε να νομοθετούμε σε παρελθόντα χρόνο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολύ στρεβλή αντίληψη για την πολιτική ισότητα και εξέφρασε την άποψη ότι πιο μεγάλη αναδρομικότητα υπάρχει στην πρόταση του ΔΗΣΥ, που ζητά όπως το 2019 με αναπληρωματική εκλογή πληρωθεί έδρα που κατανεμήθηκε το 2016.

«Κάποιοι θέλουν να μείνουν στο πρόβλημα και τοποθετούνται για να καταγραφούν οι τοποθετήσεις στα πρακτικά της Βουλής για να χρησιμοποιηθεί ως πρόθεση του νομοθέτη σε ενδεχόμενη προσφυγή», ανέφερε. Είπε ακόμα ότι η έδρα αφορά πολιτική πράξη που συνετελέσθη και δεν μπορεί να αναιρεθεί με διοικητική πράξη.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως η πρόταση του ΔΗΣΥ και ο ισχυρισμός περί αναπληρωματικής εκλογής επιβεβαιώνει την άρνηση του να αποδεχθεί ότι όλα τα άλλα κόμματα αναγνώρισαν, δηλαδή ότι η λαϊκή κυριαρχία απέδωσε την έδρα στην Αλληλεγγύη. Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, αδυνατεί να κατανοήσει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ μη καταληφθείσας έδρας και κενωθείσας έδρας ώστε να προτείνεται αναπληρωματική εκλογή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που καταψηφίστηκε, είπε πως ο ΔΗΣΥ είναι το τελευταίο κόμμα που έπρεπε να καταθέσει τέτοια πρόταση. Αυτή εκθέτει το κόμμα και υπονομεύει τον θεσμό της απλής αναλογικής, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η πολιτεία ταλαιπωρήθηκε κατά καιρούς για την πλήρωση των εδρών της Βουλής. Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη αντίφαση ιστορικά στον ΔΗΣΥ σε σχέση με το θέμα. Αφού διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί με την πρακτική κάποιος να διεκδικεί έδρα εν γνώση του ότι αν εκλεγεί δεν θα την καταλάβει. Επικαλέστηκε επίσης την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Κυριάκο Τυρίμο και διατύπωσε εύλογη ανησυχία αναφορικά με αναδρομική ισχύ.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η έδρα της Αλληλεγγύης που χαρακτηρίζεται ως μη καταληφθείσα ήταν κατανεμηθείσα. Πρόσθεσε πως είναι άκαιρη η επανάληψη της εκλογής, καθώς αφορά περίοδο μόνο 15 ημέρων από τη διεξαγωγή της εκλογής η μη καταληφθείσα έδρα, ενώ για την κενωθείσα έδρα που αφορά ολόκληρη την πενταετία η πλήρωση να γίνεται με επιλαχόντα. «Είναι κατανεμηθείσα, μη καταληφθείσα έδρα, τελεία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως Περδίκης η πρόταση των τριών κομμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε πως υπάρχει ένα θέμα αναδρομικότητας, αλλά, ανέφερε, η πρόταση ΔΗΣΥ καταστρατηγεί την λαϊκή κυριαρχία.

Δευτερολογώντας για τον ΔΗΣΥ, ο Ονούφριος Κουλλάς είπε πως δεν προσέφυγε ο ΔΗΣΥ στο Δικαστήριο, αλλά δικαιώθηκε με τις αποφάσεις.

Δεν θα συναινέσουμε ποτέ να ενθαρρύνουμε τα φαινόμενα να κατεβαίνουν υποψήφιοι να εκλέγονται και να μην καταλαμβάνουν την έδρα, εξαπατώντας τον λαό, είπε προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξουν επιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοί αξιωματούχοι να κατεβαίνουν υποψήφιοι να εκλέγονται και να μην καταλαμβάνουν την έδρα με ενδεχόμενα κάποια άλλα ανταλλάγματα, είπε ο κ. Κουλλάς.

Ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε τροποποίηση του Συντάγματος και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, είπε, στο τέλος αναγκάστηκε ο ίδιος ο κ. Συλλούρης να αναλάβει πρωτοβουλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X