ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφοδέλτιο με βαρύ διακύβευμα για τον Νικόλα

Στόχος να διατηρηθεί ο ρυθμιστικός ρόλος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν και το καλύτερο για το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς είδε τους τρεις βουλευτές του Μαρίνο Μουσιούττα, Άγγελο Βότση, Γιώργο Προκοπίου να παίρνουν την έδρα τους και να ανεξαρτητοποιούνται. Μαζί τους έφυγαν πυροβολώντας ο αντιπρόεδρος Αλέκος Τρυφωνίδης και το στέλεχος Χρίστος Τσίγκης. Κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά κυρίως έθεσε εν αμφιβόλω το κατά πόσο το κόμμα του Κέντρου μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Αυτό τον ρόλο θέλει, όχι μόνο να διασφαλίσει ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος αλλά και να ενισχύσει τον Μάιο του 2021. Ήδη, κάνει σημαία προεκλογικά, τόσο την πάταξη της διαφθοράς, όσο και τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ ρίχνει τις όποιες γέφυρες με το κυβερνών κόμμα.

Εσωκομματικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιλογές σε επαρχίες Λευκωσίας και Κερύνειας.

Η αλήθεια είναι πως ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου ήταν μία από τις αιτίες των ηχηρών αποχωρήσεων. Η δεδηλωμένη επιδίωξη του στενότατου συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύση Παντελίδη, να διεκδικήσει εκλογή στην επαρχία Λευκωσίας προκάλεσε αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Αλέκου Τρυφωνίδη, ότι η στενή ομάδα του Νικόλα Παπαδόπουλου διοικεί το κόμμα, θεωρώντας πως αυτή η διεκδίκηση του κ. Παντελίδη αποτελούσε προσπάθεια επικράτησης της «στενής ομάδας» και αποδυνάμωσης των «παραδοσιακών ΔΗΚΟϊκών». Πέραν του Χρύση Παντελίδη του οποίου η υποψηφιότητα προκάλεσε τριγμούς, επαναδιεκδικεί η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Δαμιανός, ο Χρίστος Ροδιάς, ο μαθηματικός Γιάννης Λαζάρου, η Θεοδώρα Θεοδώρου, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος Ανδρέας Γεωργιάδης, η πρώην πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Ανδρούλλα Γεωργιάδου, η οποία το 2018 είχε ταχθεί με την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, η ηθοποιός Έλενα Παπαδοπούλου, η επιχειρηματίας Αγγελική Σάββα και ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μάριος Μουγής. Η κατάταξη, πάντως, των υποψηφίων στην επαρχία Λευκωσίας, έχει τη δική της σημασία για το εσωκομματικό σκηνικό ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να καταδείξει το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα μετά την αποχώρηση Μουσιούττα-Τρυφωνίδη.

Τη δική του σημασία για το κόμμα του Κέντρου έχει η επανάκτηση της έδρας στην Επαρχία Κερύνειας, η οποία είχε χαθεί το 2016 στην ανακατανομή. Εκλογή διεκδικεί ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου και διευθυντής του γραφείου του Γιώργος Σολωμού, του οποίου η υποψηφιότητα προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις ενώ σύμφωνα με κομματικούς κύκλους υπήρξε και ένας από τους λόγους αποχώρησης του Αδάμου Ασπρή από το κόμμα. Επίσης, διεκδικούν οι Μάκης Τσούλουπας, ο Κυριάκος Χατζηφιλίππου και ο Κώστας Χατζησάββας. Και στην επαρχία Λευκωσίας αλλά και στην επαρχία Κερύνειας ακούστηκε το όνομα της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, με ΔΗΚΟϊκά στελέχη να επισημαίνουν πως ο χρόνος για να λάβει την τελική απόφαση δεν είναι ανεξάντλητος. Η ίδια πάντως έχει ήδη ανακοινώσει 11 υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης και με αυτό ως δεδομένο θεωρείται απομακρυσμένη επί του παρόντος μία συνεργασία.

Τόσο στον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και στο ΔΗΚΟ αναμένεται ιδιαίτερη κινητοποίηση στη Λεμεσό, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση Βότση και τη δεδηλωμένη απόφαση του γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθου Αντωνιάδη να μη διεκδικήσει. Ο επαρχιακός Λεμεσού και νυν βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Μυλωνάς διεκδικούν με αξιώσεις ενώ στο κάδρο μπαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου Μάριος Ορφανός, η πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ Μαρία Συκοπετρίτου, ο διευθυντής της ΑΗΚ Σώτος Σάββα και ο δικηγόρος Γρηγόρης Χριστοδουλίδης. Αριστίνδην επιλογή φέρεται να κλειδώνει ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παχωμίου.

Η αποχώρηση του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Προκοπίου θεωρείται πως άνοιξε τον δρόμο και τις φιλοδοξίες διαφόρων στελεχών για να διεκδικήσουν την έδρα του. Επανεκλογή διεκδικεί ο νυν βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης, ο Νικόλας Διομήδους, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Μανιταράς. Για την επιλογή αριστίνδην ακούγεται το όνομα του διεθνολόγου και εξ Αθηαίνου ορμώμενου Πέτρου Ζαρούνα. Ο κ. Ζαρούνας υπήρξε σύμβουλος του Μάριου Καρογιάν, ενώ το 2018 στήριξε τον υποψήφιο για την προεδρία Σταύρο Μαλά. Αν η υποψηφιότητά του κλειδώσει θεωρείται πως θα αποτελέσει μία απάντηση στους κύκλους που επικρίνουν την ηγεσία για σκληρή γραμμή και εσωστρέφεια. Στην Πάφο έχει ήδη κλειδώσει για επαναδιεκδίκηση ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ενώ με αξιώσεις διεκδικεί και ο εκπαιδευτικός Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Υποψήφιος θα είναι και ο νομικός Γιαννάκη Παπαζαχαρία. Στην επαρχία Αμμοχώστου επανεκλογή φαίνεται να διεκδικεί ο Ζαχαρίας Κουλίας. Κλειδωμένη θεωρείται η υποψηφιότητα του επαρχιακού Αμμοχώστου Κωνσταντίνου Χρυσοδόντα και του Χρίστου Σενέκκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Στην επαγγελματική μου ζωή έχω δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια χάλια» σημείωσε.

Θεοπέμπτου: «Πιάσαμε πάτο»

Πρόκειται για τη «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», σημείωσε σχετικά με την διαφθορά και την κατάσταση του περιβάλλοντος ...
Newsroom K
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ