ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης για υλοποίηση κλιματικών στόχων

Ετοιμότητα Βουλής να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η επιτυχής υλοποίηση των κλιματικών στόχων που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προϋποθέτει την υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης και τον πολυεπίπεδο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Περαιτέρω, σημείωσε, απαιτεί άμεση κατάργηση του γραμμικού οικονομικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης και σταθερή προσήλωση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Το εργαστήριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EUFORES), σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, στο οπτικογραφημένο μήνυμά της, η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας, μέσω της έγκαιρης θέσπισης των απαραίτητων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της άσκησης επαρκούς κοινοβουλευτικού ελέγχου για την έγκαιρη υλοποίηση των φιλόδοξων ορόσημων και στόχων.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, είπε, το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι δραματικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, άρσης της ενεργειακής απομόνωσης και ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε το Σχέδιο «REPowerEU» που εξήγγειλε πρόσφατα (Μάιος 2022) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας αποτελεί στρατηγικό στόχο υψίστης σημασίας για την Κύπρο βάσει των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, της Πράσινης Συμφωνίας και των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για την Ενέργεια και το Κλίμα είπε.

Το σχέδιο χρηματοδοτεί επίσης την υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector» που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Τέλος είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ο κατεξοχήν εκφραστής της λαϊκής βούλησης, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ώστε οι πολίτες να καταστούν κοινωνοί των πολλαπλών οφελών της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση