ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Η μεταρρύθμιση ΤΑ ένα «μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε

Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα, του όπως την εξέφρασε, όπως είπε

ΚΥΠΕ

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να δουλέψουμε ώστε να το κερδίσουμε, είπε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος είναι η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών αλλά και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην Τουρκοκυπριακή Συνοικία Σκάλα και της Αποκατάστασης/Βελτίωσης προσόψεων στην Οδό Πιαλέ Πασιά, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτά είναι «δύο από τα πολλά και αξιόλογα έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Λάρνακας. Τα δύο έργα έρχονται να συμπληρώσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό έργων ανάπλασης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου και γενικά της πόλης της Λάρνακας» είπε.

Αποτελεί γεγονός, συνέχισε «ότι τα τελευταία χρόνια η Λάρνακα έχει αλλάξει όψη και έχει μεταμορφωθεί, από τη μια σε μια σύγχρονη πόλη της Κύπρου του σήμερα, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών και επιχειρηματικών προκλήσεων, και από την άλλη, χωρίς να χάνει τη γραφικότητα της, σε μια γραφικότατη πόλη, με δημόσιους χώρους που συνδυάζουν αρμονικά τη λειτουργικότητα και την αισθητική».

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές «προβάλλουν τον πολιτισμό, εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και σέβονται και αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον. Η Λάρνακα, παραμελημένη για πολλά χρόνια, έχει μπει πλέον με τη συνεισφορά όλων των οργανωμένων συνόλων της πόλης που συνεργάζονται για τα καλά στο προσκήνιο της ανταγωνιστικότητας και έχει καταστεί ένας προσφιλής, δελεαστικός και φιλόξενος προορισμός για τους επισκέπτες της και ένας σύγχρονος, προσφιλής στο περιβάλλον και γεμάτος ευκαιρίες τόπος για τους κατοίκους της.

Τα δύο έργα που σήμερα εγκαινιάζουμε συντείνουν κατά πολύ όχι μόνο στον εξωραϊσμό της περιοχής, με σεβασμό στην ευαίσθητη Ιστορία και στον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αλλά και την ενισχύουν τουριστικά, μια και τόσο η Οδός Πιαλέ Πασιά και το πάρκο Καλλιτεχνών, λόγω της θέσης και της νέας τους πρόσοψης και διαμόρφωσης, θα αποτελούν πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για ντόπιους και ξένους επισκέπτες».

Αναφερόμενος στο πάρκο καλλιτεχνών «Μεσόγειος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έρχεται να δώσει και μια νέα πολιτιστική πνοή στην περιοχή και στο Δήμο της Λάρνακας, αφού θα παρέχει ακόμα ένα χώρο σε καλλιτέχνες, ιδιαίτερα νέους καλλιτέχνες, ένας τομέας που και ως Πολιτεία και ως Δήμοι υστερούμε σε σημαντικό βαθμό, για έκθεση δημιουργημάτων τους και διοργάνωση παραστάσεων ποικίλου ενδιαφέροντος».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα έργα που εγκαινιάζουμε «είναι αποτέλεσμα συντονισμένων και οργανωμένων προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων της πόλης. Αδιαμφισβήτητα, τα δύο αυτά πολυδάπανα και αξιόλογα έργα, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ» και τη Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου, αποδεικνύουν πως μέσα από τη συνεργασία του Κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα που συμβάλλουν στη μετάπλαση και πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της Λάρνακας» σημείωσε.

Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα, του όπως την εξέφρασε, όπως είπε "και γραπτώς για στήριξη της δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα, ένα έργο το οποίο αποτελεί συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, από τα τρία στάδια έχουν ολοκληρωθεί τα δύο» είπε και σημείωσε πως "το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, θα συμπληρώσει κάτι που λείπει από την πόλη και επαρχία Λάρνακας" διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως παρακολουθεί και ο ίδιος προσωπικά.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον το οποίο χαιρετίζουμε από ελληνικά Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν στην Κύπρο. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με κάποια από αυτά, τα οποία εξέφρασαν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στη Λάρνακα» είπε και σημείωσε πως θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και θα προχωρήσουμε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Η Κυβέρνησή μας, συνέχισε «από την πρώτη στιγμή έθεσε ανάμεσα στους βασικούς στόχους της, πάντα με επίκεντρο τον «άνθρωπο», τον Κύπριο Πολίτη του σήμερα και του αύριο, συμπεριλαμβανομένης πάντα, διότι πρέπει να δώσουμε τη σημασία που αξίζει, στη νέα γενιά του τόπου μας. Αυτό συνεπάγεται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφάνσεις της» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «ως Πολιτεία προωθούμε στηρίζουμε και επιδιώκουμε τις συνεργασίες μεταξύ θεσμών, της Υπηρεσιών, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για ένα καλύτερο αύριο και πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, προς όφελος πάντα του Κύπριου Πολίτη και της κοινωνίας μας. Είναι γι’ αυτό, ακριβώς τον λόγο που είμαι σήμερα εδώ, επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι φανερώνουν τη σοβαρότητα της δουλειάς, αλλά και την πρόθεση και την ανάγκη για συλλογικότητα και διεύρυνση του πλαισίου των εμπλεκομένων φορέων και των αρωγών κάθε ανάληψης έργων όπως τα έργα που σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στον κόσμο της Λάρνακας και όχι μόνο».

Χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση» την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι «σήμερα, βρισκόμαστε προ των πυλών της εφαρμογής της, ένα μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να δουλέψουμε ώστε να το κερδίσουμε. Απώτερος στόχος είναι η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών, ενώ παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη».

Στόχος μας, συνέχισε είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, εργάστηκαν άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση έρχεται με προβλήματα και δυσκολίες, αλλά είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις προκύψουν».

Μέσα από την μεταρρύθμιση, ανέφερε ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «τίθενται και οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη προτεραιοτήτων και στόχων του Προγράμματος Διακυβέρνησής μας, όπως για παράδειγμα, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός».

Επανέλαβε επίσης ότι «ως Πολιτεία, όχι μόνο συγχαίρουμε και ενισχύουμε τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, αλλά είμαστε περήφανοι για συνεργασίες και συνέργειες, οι οποίες πρώτιστα φανερώνουν τη δυναμική και αποτελεσματικότητα του συν-δημιουργείν αλλά και αναβαθμίζουν, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του κάθε Κύπριου πολίτη».

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «η οδός Πιαλέ Πάσα και το γειτονικό Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» με κόστος περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ, αποτελούν δυο έργα της Λάρνακας που είναι συνυφασμένα με την πορεία και την ιστορία της πόλης. Δύο έργα εκτός του πυρήνα του κέντρου που έρχονται να αναβαθμίσουν μια περιοχή που για χρόνια ήταν παραμελημένη και αφημένη στο χρόνο».

Πρόσθεσε ότι «στόχος του έργου ήταν να προβληθεί και να αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καθώς και η ιστορία της τουρκοκυπριακής συνοικίας, η οποία αποτελεί σημείο ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «ο Δήμος Λάρνακας σύντομα θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά έργων τα οποία θα τοποθετηθούν μόνιμα εδώ και θα κοσμούν το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος», το κόστος του οποίου ανήλθε στις 995 χιλιάδες περίπου ευρώ πλέον ΦΠΑ».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε «ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την στήριξη για την ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της Λάρνακας» αφού όπως εξήγησε «δηλώνει πάντα παρόν και πάντα διαθέσιμος, ενώ με προσωπική του παρέμβαση και στήριξη στο δίκαιο αίτημα της πόλης, θα δημιουργηθεί η Σχολή Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, που θα αποτελέσει μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και σ’ αυτήν παρέστησαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ελενα Εφραίμ, Bουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση