ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Το Καραϊσκάκειο καταξιώνει την Κύπρο στους τομείς της έρευνας

Το ίδρυμα κάνει περήφανη την πατρίδα μας, είπε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Η δραστηριότητα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος καταξιώνει και κάνει περήφανη την πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της θεραπείας του καρκίνου και άλλων σπάνιων γενετικών νοσημάτων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στο φιλανθρωπικό δείπνο που παρέθεσε το προεδρικό ζεύγος το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Φιλανθρωπικό Δείπνο διοργάνωσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της περαιτέρω ενίσχυσης του έργου που επιτελεί, το οποίο εξήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αναγνωρίζεται πλέον, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ως πρωταγωνιστής της μάχης κατά της λευχαιμίας, αλλά και ως εργαστήριο αναφοράς στους τομείς εξειδίκευσής του.

«Αναντίλεκτα, το Ίδρυμα, πλαισιωμένο από μία αφοσιωμένη διοικητική δομή, διευθυντική και επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Παύλο Κωστέα, πέτυχε στην πολυετή λειτουργία του να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, διαδραματίζοντας, ταυτόχρονα, σημαίνοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων», σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα εργαστήρια στην Ευρώπη, με πλήρη διαπίστευση των πλείστων εξειδικευμένων εξετάσεων που πραγματοποιεί.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα διαθέτει το μεγαλύτερο κατά αναλογία πληθυσμού καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος. Σημείωσε, ακόμα, ότι το Εξειδικευμένο Κέντρο Παιδικού Καρκίνου επιτελεί υψίστης σημασίας έργο για τη μελέτη και εξέλιξη της παιδοογκολογίας, ενώ το Ίδρυμα έχει αναπτύξει και ισχυρό δίκτυο συνεργασιών παγκοσμίου κύρους.

Σε συνέχεια αυτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της πολιτείας στο Ίδρυμα, αναφέροντας ότι για τη στήριξη του αρχείου δοτών για το έτος 2021 έλαβε κρατική χορηγία που ανήλθε στο ύψος των €350.000, ενώ υπάρχει συνεργασία ώστε να καταγραφούν δεκάδες χιλιάδες δότες στους σταθμούς αιμοδοσίας, στρατόπεδα και σχολεία, καθώς και για τη φύλαξη μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημόσιας Τράπεζας Αίματος Ομφάλιου Λώρου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της πολιτείας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ). Εξάλλου, ο Πρόεδρος είπε ότι για τη στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος, διατέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ποσό ύψους €1 εκ. μέσω του Θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι με εισήγηση που προήλθε από την Πρόεδρο Κανάρη, από τούδε και στο εξής στον κρατικό προϋπολογισμό θα αναφέρεται ρητά η εισφορά του κράτους προς το Ίδρυμα ώστε να μπορεί κατά την κατάρτιση του δικού του προϋπολογισμού να λαμβάνει υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας», τόνισε τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κλείνοντας, συνεχάρη και ευχαρίστησε την Πρόεδρο, Πόπη Κανάρη, το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Δρ. Κωστέα και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και το σύνολο των ευεργετών, των υποστηρικτών και των εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του Ιδρύματος δίνουν και το αίσθημα καταξίωσης του κυρίου και της κυρίας Καραϊσκάκη που είχαν την πρωτοβουλία και που πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς διότι μέσα από τη δική τους προσπάθεια κατόρθωσαν χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα παιδιά, να βρίσκονται σήμερα στη ζωή, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, χάρη σε αυτό το Ίδρυμα που η στήριξη του δεν είναι άλλη από την ευρύτερη αγάπη των εθελοντών», είπε, διαβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να μείνει «συμπαραστάτης, πραγματικός υποστηρικτής και πραγματικός εργάτης» στο πλευρό του Ιδρύματος, μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας, αλλά και μετά από αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση