ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Ζήτησα από ΓΓ ΟΗΕ η απεσταλμένη του να μείνει στην Κύπρο όσο καιρό μπορεί

«Αν υπάρξει πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, φυσικά και θα ανταποκριθώ»

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το άτομο που θα διοριστεί ως απεσταλμένος του για το Κυπριακό να μείνει στην Κύπρο όσον καιρό μπορεί και να επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο Euronews, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών.

Ερωτηθείς για τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ντουμπάι ανέφερε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τον διάλογό τους και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. "Έγινε μεγάλος λόγος περί συναντήσεως, περί προσκλήσεως και ούτω καθεξής. Θέλω να σας πω ότι αν υπάρξει πρόσκληση ή επιθυμία από τον Τούρκο Πρόεδρο, φυσικά και θα ανταποκριθώ. Εγώ ο ίδιος από την πρώτη στιγμή και εδώ στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία και στη Γαλλία που έχω επισκεφθεί, ζήτησα αν μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στην οποία θα μιλήσουμε, θα παραθέσουμε τις απόψεις", επεσήμανε.

Σημείωσε, παράλληλα, πως "η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, ακόμη κι ενός μακρινού ενδεχομένου, ακόμη κι αν υπάρχει 1% πιθανότητα, το απομακρύνει. Άρα γι αυτό λέω, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία και ας αφήσουμε την επικοινωνία. Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό", ανέφερε.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας "ανταποκρίθηκε σε μια δική μας προσπάθεια από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου και οδηγούμαστε στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών". Πρόσθεσε πως αυτός ο διορισμός θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα αν η Τουρκία δεν είχε απορρίψει την προηγούμενη εισήγηση - πρόταση του Γενικού Γραμματέα. "Κρατώ όμως το θετικό, ότι υπήρξε ανταπόκριση στην προσπάθεια μας", συνέχισε.

Επεσήμανε πως μετά την επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό το άτομο αυτό θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και ακολούθως θα έρθει στην Κύπρο. "Αυτό που έχω ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη, από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, είναι να αποφευχθούν φαινόμενα που είδαμε στο παρελθόν και εννοώ να έρθει στην Κύπρο για 24-48 ώρες, να έχει μια επαφή ή επαφές και ακολούθως να φεύγουν από την Κύπρο και να έρχονται μετά από ένα μήνα", σημείωσε.

"Έχω ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να μείνει στην Κύπρο ο η αντιπρόσωπος όσον καιρό μπορεί φυσικά και να επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες. Είναι μέρος της προσπάθειας που γίνεται, αλλά να έρθει στην Κύπρο να εργαστούμε από κοινού", ανέφερε. Θεωρώ, πρόσθεσε, "ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών."

Υπογράμμισε πως "κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα προς επανέναρξη των συνομιλιών" και πρόσθεσε: "Όχι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Είναι δύσκολα τα δεδομένα, γίνονται πολλές δηλώσεις, γίνονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία, αλλά δεν πρέπει απλά να σχολιάζουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία στα χέρια μας. Είναι αυτό που κάνουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων".

Σε παρατήρηση πως κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση για την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "ορθά δεν έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, αν συζητούσαμε και την Τουρκία, θα γινόταν μια γενική ανταλλαγή απόψεων. Πρέπει να κάνουμε στρατηγική συζήτηση. Θεωρώ ότι αυτή θα γίνει τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ήταν σοφή θεωρώ η προσέγγιση να μη γίνει σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως το συζήτησε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ. "Μιλήσαμε για συγκεκριμένη προσωπικότητα, η οποία μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο. Υπάρχει προθυμία από αυτή την προσωπικότητα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Συμφωνεί ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά θεωρώ ότι αν εργαστούμε μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Είναι σημαντικό ότι συζητούμε ένα πολύ συγκεκριμένο όνομα", επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει το όνομα, "αλλά είναι μια προσωπικότητα η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια προσωπικότητα η οποία έχει σχέσεις με την Τουρκία, με τον κύριο Ερντογάν. Είναι μια προσωπικότητα την οποία κι εμείς εμπιστευόμαστε και θεωρώ ότι θα βοηθήσει. Θα έχει θετική συνεισφορά στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού", πρόσθεσε. Σημείωσε πως πρόκειται για πολιτική προσωπικότητα, η οποία περισσότερο αποσκοπεί στο να στείλει πολιτικά μηνύματα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε εξάλλου στο πλαίσιο της συνέντευξης στο Euronews την απογοήτευσή του για την αδυναμία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή και έκανε λόγο για «εντελώς αρνητική εξέλιξη».

«Αν συνεχιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση, τις συνέπειες θα τις πληρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η έλλειψη διάθεσης, η έλλειψη προετοιμασίας ήταν κάτι που θεωρώ εντελώς αρνητικό», τόνισε στo Euronews o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, αποτελεί την χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως υπάρχουν σε όλα τα θέματα που συζητάμε. Αλλά γι’ αυτό κάνουμε τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις να συζητήσουμε, να καταλήξουμε. Ναι, να μείνουμε όσες ώρες χρειαστεί για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας, που είναι και γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ένας πόλεμος με τραγικές συνέπειες και μια δραματική ανθρωπιστική κρίση με επιπτώσεις που αγγίζουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Και ερχόμαστε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα κοινό μήνυμα στις χώρες της περιοχής", είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι όλοι, στις χώρες της περιοχής, ανέμεναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο "και εμείς δεν μπορούμε ή δεν αφιερώσαμε χρόνο να συζητήσουμε, να βρούμε την κοινή συνισταμένη που θεωρώ ότι μπορούσαμε να βρούμε".

Ο Πρόερος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ένα γεωπολιτικό ρόλο και αν συνεχιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση, τις συνέπειες θα τις πληρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Άρα η έλλειψη διάθεσης, η έλλειψη προετοιμασίας ήταν κάτι που θεωρώ εντελώς αρνητικό", είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι ηγέτες θα επανέλθουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο ίδιος είπε στην παρέμβασή του ότι ενδεχομένως οι εξελίξεις μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς.

Ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν κάποιες σκέψεις με κάποια άλλα μεσογειακά κράτη - μέλη. "Κάναμε μια πρώτη συζήτηση σήμερα στο περιθώριο και ενδεχομένως να γίνει μια περιφερειακή συνάντηση σε επίπεδο μεσογειακών κρατών, καλώντας και τους εταίρους μας στην περιοχή, έτσι ώστε να δούμε και το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν στο επόμενο Συμβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί μια ακόμα συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα είναι θετικό να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, "αλλά ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο".

"Κάτι άλλο που αποτύχαμε να συμφωνήσουμε χθες , κάτι άλλο, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά έχει μοιραστεί στα δύο. Έγιναν συζητήσεις, δεν καταλήξαμε. Είχαμε μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο 26 κρατών μελών, αλλά θεωρώ ότι η ενδεχόμενη συζήτηση και του Μεσανατολικού τον Ιανουάριο δεν είναι κάτι που θα απέκλεια αυτή τη στιγμή", ανέφερε.

Σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και την πρόταση της Λευκωσίας είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του και ότι πριν λίγα εικοσιτετράωρα επισκέφθηκε την Κύπρο μια ομάδα από το Ισραήλ. "Είδαν όλα τα δεδομένα επί του εδάφους, πού βρίσκεται η ανθρωπιστική βοήθεια, πώς ελέγχεται η ανθρωπιστική βοήθεια, πώς θα φέρει η ανθρωπιστική βοήθεια όλα όσα έχουμε ζητήσει στην Κύπρο", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Κύπρο και μια άλλη ομάδα από διάφορες υπηρεσίες του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι υπάρχει και ετοιμότητα, από πλευράς Βρετανίας, να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου. "Υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και από πλευράς Βρετανίας. Μας έχουν προσφέρει ένα πλοίο το οποίο μπορεί, όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα, να πάρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και εκείνο που αναμένουμε αυτή τη στιγμή είναι το πράσινο φως από το Ισραήλ", ανέφερε.

Ανέφερε ότι μόλις δοθεί το πράσινο φως από το Ισραήλ, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Σε άλλη ερώτηση για την έλλειψη υποδομής στο λιμάνι της Γάζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Βρετανοί έχουν ήδη στην Κύπρο πλοίο το οποίο δεν χρειάζεται ειδική υποδομή στο λιμάνι της Γάζας, το οποίο είναι κατεστραμμένο. Μπορεί άμεσα να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση