ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πτήση CY284: Μία λεπτή γραμμή χωρίζει την ιστορία από τη μυθοπλασία

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος μιλά στην «Κ» για το πρώτο του μυθιστόρημα και την ιστορία πίσω από αυτό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Οκτώβριο του 1967, η πτήση CY284 φεύγει από το Λονδίνο και σταθμεύει στην Αθήνα, προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Οι 66 επιβαίνοντες του ωστόσο δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, κάπου κοντά στο Καστελόριζο, η επαφή του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος χάνεται. Το μοιραίο συμβάν ανοίγει τη συζήτηση για το κατά πόσο πρόκειται για συντριβή ή ανατίναξη. Οι Βρετανοί αναλαμβάνουν την έρευνα, καθώς το αεροσκάφος είναι ένα βρετανικό Comet 4Β με αρκετά παρόμοια ατυχήματα στο ενεργητικό του. Όμως προτού καν περισυλλεγούν όλες οι σοροί, διαδίδουν ότι πρόκειται για ανατίναξη οφειλόμενη σε βόμβα με στόχο τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, το αντίπαλον δέος του Μακαρίου. Μολονότι ο Διγενής δεν επέβαινε στο αεροσκάφος, η Ιστορία και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων φαίνεται να υιοθετούν τη βρετανική θεωρία. Το βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου Πτήση CY284 από τις εκδόσεις Καστανιώτη στηρίζεται στο τραγικό συμβάν του 1967, όμως καταφέρνει να το εμπλουτίσει με μια μυθοπλασία πολιτικής ίντριγκας, η οποία αμφισβητεί εδραιωμένες, αλλά αδιερεύνητες αλήθειες. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στις 19.30 το απόγευμα στην δημοσιογραφική εστία. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής της Καθημερινής Ελλάδος Αλέξης Παπαχελάς και ο Σταύρος Χριστοδούλου συγγραφέας και αρθρογράφος της Καθημερινής Κύπρου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Σοφία Καλλή.

«Συνδέομαι οικογενειακά, θα μπορούσε να πει κάποιος, με αυτή την τραγωδία» λέει στην «Κ» ο Ανδρέας Χατζήκυριακος μιλώντας για το πρώτο του μυθιστόρημα που βασίζεται στην ιστορία της μοιραίας πτήσης CY2840. «Μόλις πριν πέντε περίπου χρόνια το έμαθα. Ένα από τα 66 θύματα, ο γιατρός Κόκος Ιωαννίδης είχε ταξιδέψει με τους γονείς μου για να συνοδεύσουν σε νοσοκομεία στο Λονδίνο τον αδελφό μου Περικλή, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο. Ήταν ένα περιστατικό που το 1967 δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί στην Κύπρο. Ο γιατρός έμεινε μαζί τους μια βδομάδα και επέστρεφε μ’ εκείνη την πτήση. ‘Μας βοήθησε να σώσουμε το παιδί μας και έχασε αυτός τη ζωή του’, μου είχε πει συντετριμμένος ο πατέρας μου όταν τυχαία είχα μάθει γι’ αυτή την ιστορία και τον ρώτησα» εξομολογείται στην «Κ».

Η οικογενειακή σύνδεση, στάθηκε η αφορμή για να ερευνήσει το τραγικό και εν πολλοίς άγνωστο συμβάν και στη συνέχεια να αποτελέσει το αντικείμενο του πρώτου του μυθιστορήματος. Η εκδοχή που επικράτησε και υιοθετήθηκε ήταν οτι κάποιοι τοποθέτησαν βόμβα για να δολοφονήσουν τον Γρίβα. Αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ανδρέα Χατζηκυριάκου «κατέστησε την Πτήση CY284 μια απαγορευμένη ιστορία» όμως ο ίδιος ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα για την σπουδή απόκλισης οποιουδήποτε άλλου σεναρίου πέραν της βόμβας. Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με έντονο πολιτικό στοιχείο και αρκετή έρευνα.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βιβλίο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση