ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς άνοιξε το κεφάλαιο ΡΙΚ ο Αβέρωφ

Ο ΔΗΣΥ σταύρωσε τον προϋπολογισμό του κρατικού καναλιού επισκιάζοντας για λίγο από τον Συνεργατισμό.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που το θέμα του Συνεργατισμού επικρατούσε και ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωνε σε διάσκεψη τύπου πως θα αποχωρήσει από το υπουργείο μέχρι το τέλος του χρόνου, λίγους δρόμους πιο κάτω, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωνε στην ολομέλεια της Βουλής την πρόθεσή του να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, σταυρώνοντάς τον μαζί με το ΔΗΚΟ.

Ο αποπροσανατολισμός

Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά κυρίως να εγείρει ερωτήματα για ποιο λόγο το κυβερνών κόμμα, η κυβέρνηση του οποίου διορίζει στην ουσία το Δ.Σ του κρατικού καναλιού προχωρά σε μία τέτοια απόφαση. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, το κόμμα της Δεξιάς προειδοποιούσε εδώ και καιρό πως αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του ΡΙΚ, θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό του. Προειδοποίηση που όπως λέγεται δεν λήφθηκε υπόψη από τους ιθύνοντες του καναλιού, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να υλοποιήσει την σκέψη του. Δεν απορρίπτουν βεβαίως στελέχη πως αυτή η κίνηση έγινε σε μία προσπάθεια να αλλάξει για λίγο η ατζέντα της επικαιρότητας που αφορούσε τον Συνεργατισμό και έφερνε προφανώς σε δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΔΗΣΥ.

Ο Θεοπέμπτου και ο Μαραθεύτης

Πάντως η αλλαγή ατζέντας δεν φαίνεται να ήταν το μόνο ζήτημα που οδήγησε στο σταύρωμα του προϋπολογισμού. Όπως λένε στελέχη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενοχλήθηκε από την κίνηση να φιλοξενηθεί σε εκπομπή του ΡΙΚ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ότι δηλαδή το κρατικό κανάλι προωθεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έναντι άλλων μέσα από εκπομπές του. Ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του στον «Πολίτη» της Κυριακής επεσήμανε πως η ειδησεογραφία δεν είναι αντικειμενική και δεν παρουσιάζει ισότιμα τις θέσεις των κομμάτων.

Το σίγουρο πάντως είναι πως θέμα φαίνεται να υπάρχει και με τη διεύθυνση του κρατικού καναλιού και συγκεκριμένα με τον Μιχάλη Μαραθεύτη για τον ρόλο του. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου το πρωί της Κυριακής «δώσαμε πίστωση χρόνου, θεωρώ ότι η διεύθυνση του ΡΙΚ, όχι με σκοπιμότητα δεν κατάφερε να βάλει το ΡΙΚ στο νέο σωστό του ρόλο». Τοποθέτηση που άνοιξε τον κύκλο της σεναριολογίας περί παιχνιδιών εξουσιών μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου, δεδομένου ότι ο κ. Μαραθεύτης θεωρείται πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, η διεύθυνση του ΡΙΚ δέχεται πυρά για παρεμβάσεις στην εκπομπή του Ανδρέα Γιώρτσιου και τις δηκτικές αναφορές του τελευταίου γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον Συνεργατισμό.

Αιφνιδίασε το ΔΗΚΟ

Η κίνηση του ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε σταύρωμα του προϋπολογισμού, ήταν κάτι που δεν αναμενόταν πάντως από το ΔΗΚΟ. Σε στελέχη μάλιστα προκάλεσε όπως λέγεται και δυσφορία η ατυχής συμπόρευση, καθώς –έστω και αν δεν υπήρχε η οποιαδήποτε προσυνεννόηση- φαινόταν να αντικρούεται πλήρως με τις υπόνοιες που αφήνει τελευταίως το ΔΗΚΟ για καταψήφιση νομοσχεδίων, όσο είναι ο Χάρης Γεωργιάδης στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, για το κόμμα του Κέντρου, το θέμα του ΡΙΚ αποτελεί θέμα αρχής. Άλλωστε εδώ και χρόνια καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του κρατικού καναλιού καθώς διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, θα έπρεπε η διεύθυνση του ΡΙΚ να είχε προχωρήσει σε εξορθολογισμό και μείωση δαπανών και προσωπικού. Αυτό έθεσε άλλωστε και σε ανάρτησή του στο twitter ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητώντας από τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να προχωρήσει σε έλεγχο του καναλιού.

«Το @DIKO1976 απαιτεί να γίνει έλεγχος του ΡΙΚ από τον @OMichaelides και να ξεθάψει από τα συρτάρια της η διοίκηση του ιδρυματος την μελέτη εξορθολογισμού του ΡΙΚ που έκανε η PWC για λογαριασμό της και η οποία προνοεί μείωση και όχι αύξηση δαπανών & προσωπικού #ΡΙΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη βδομάδα

Από πλευράς του ΔΗΣΥ αναφέρεται πως θα αποτελέσει μία κρίσιμη βδομάδα για το ΡΙΚ, με τον κ. Νεοφύτου να καλεί τα κόμματα και την κυβέρνηση σε διάλογο. Τόσο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ όσο και από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, διευκρινίστηκε πως στόχος του σταυρώματος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα και όχι να προκληθούν προβλήματα στους υπαλλήλους.

Ο κ. Νεοφύτου διαμήνυσε προς τους εργαζομένους στο ΡΙΚ ότι η καταψήφιση του Προϋπολογισμού δεν έγινε για να τους αποστερηθεί ο μισθός τους, προσθέτοντας πως είναι διασφαλισμένοι τόσο οι μισθοί όσο και οι συντάξεις. «Δεν πρόκειται να μείνει κανένας εργαζόμενος, ούτε και κανένας συνταξιούχος χωρίς μισθό τέλος του μήνα», συνέχισε προσθέτοντας πως ένας από τους λόγους που ο ΔΗΣΥ λειτούργησε κατά αυτό τον τρόπο, είναι και η δικαιοσύνη μεταξύ των εργαζομένων στο ΡΙΚ.

Αντιδρούν τα κόμματα

Ήδη κόμματα της αντιπολίτευσης, άρχισαν να βλέπουν σκοπιμότητες και προσπάθειες αντιπερισπασμού πίσω από την κίνηση του ΔΗΣΥ να σταυρώσει το ΡΙΚ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού «παρά το γεγονός ότι ως ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια εντοπίζουμε και καταγγέλλουμε κακώς έχοντα στο ΡΙΚ -το οποίο κατήντησε να είναι συναγερμοκρατούμενο- θέτοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, εμείς υπερψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος».

«Με τη διεύθυνση και τη διοίκηση του ΡΙΚ» όπως είπε «πολύ τακτικά συζητούμε σε μια προσπάθεια να επέλθουν αλλαγές και βελτιώσεις αλλά και να αρθούν στρεβλώσεις στη λειτουργία, στις δομές και στο οργανόγραμμα. Με την ίδια υπευθυνότητα, θέτοντας σωρεία ερωτημάτων και προτάσεων, συμπεριφερθήκαμε και στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ. Από την οποία ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έλαμψε δια της απουσίας του. Είναι προφανές ότι πίσω από τις ενέργειες του Συναγερμού, υπάρχουν σκοπιμότητες. Οι οποίες σχετίζονται με την εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως καταδεικνύει η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού για κατάργηση της διαφήμισης από το ΡΙΚ και το ξαναμοίρασμα της διαφημιστικής πίτας προς όφελος ιδιωτικών καναλιών αλλά και με την προσπάθεια πλήρους πολιτικής καθυπόταξης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από το Συναγερμό και το Προεδρικό» ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

ΕΔΕΚ: Μόνοι τους τα δημιούργησαν

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε εχθρική την κίνηση του ΔΗΣΥ. Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα έχουν και την απόλυτη ευθύνη για την όποια εικόνα παρουσιάζει το ΡΙΚ ως προς το εργασιακό καθεστώς και τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. «Να διευκρινίσουμε ότι η τρίτη ταχύτητα εργαζομένων αποτελεί νεοφανές και πρόσφατο φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε από τις προσλήψεις συνεργατών χωρίς διαφανείς διαδικασίες, με εμφανές το στίγμα των κυβερνώντων» ανέφερε χαρακτηριστικά διαμηνύοντας ωστόσο πως το κόμμα είναι ανοικτό σε διάλογο. «Εμείς, αποδεχόμαστε την πρόταση του ΔΗΣΥ για διάλογο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση του και ταυτόχρονα την εξυγίανση του ΡΙΚ, από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης και των υπευθύνων του ΡΙΚ που διορίστηκαν επί της σημερινής διακυβέρνησης όπου, ανάμεσα σε άλλα, έχουν περιθωριοποιήσει ικανά στελέχη του ΡΙΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμμαχία και ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

«Για ακόμα μια φορά στη Βουλή είδαμε τη συνεργασία του κατεστημένου της πολιτικής ζωής του τόπου μας (ΔΗΣΥΔΗΚΟ) να προσπαθεί με διάφορους τρόπους είτε να αποπροσανατολίσει είτε να ανακόψει την πορεία του κρατικού καναλιού. Πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους τί θέλουν, αν θα καταστήσουν το κρατικό μας κανάλι ουραγό ή αν θα εμπιστευτούν την πολυφωνία και να στηρίξουν το κρατικό μας κανάλι το οποίο είναι και πρώτο σε τηλεθέαση με ποιοτικές εκπομπές και πολύ καλή ενημέρωση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους καλώντας τα κόμματα να αφήσουν εκτός μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τους ημικρατικούς.

Οι Οικολόγοι πάντως έθεσαν θέμα αντιπερισπασμού από το πρόβλημα του Συνεργατισμού ψέγοντας και την πρόσφατη είδηση λογοκρισίας του Ανδρέα Γιώρτσιου για τοποθετήσεις του στην εκπομπή του γύρω από τον Συνεργατισμό. «Επικοινωνιακά τεχνάσματα σοφίζεται ο ΔΗΣΥ κάθε φορά που αποκαλύπτεται η αναλγησία και οι κακές πρακτικές της Κυβέρνησης, προκειμένου να «σκεπάσει» τα όσα αποκαλύπτονται» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων.

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι έγιναν παρεμβάσεις και επεμβάσεις για σχόλιο συνεργάτη του ΡΙΚ που αφορούσε τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών και τις ευθύνες του για τον Συνεργατισμό. Το ΡΙΚ έπρεπε να "τιμωρηθεί" και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η τακτική του αντιπερισπασμού» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

κ. Βουλευτές:
Αναλώνεστε να εδραιώσετε, σε κάθε οργανισμό, είτε ακελοκρατία είτε συναγερμοκρατία. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνετε. Πώς να δει άσπρη μέρα η Κύπρος;

Χρύσω Αναστασίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση