ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος για νέο κόμμα: Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» που έγιναν διασπαστές

«Μετανιώνω για ενέργειες που δεν έγιναν» - «Κάποιοι θεώρησαν τη σιωπή που επέδειξα ως αδυναμία και όχι ως υπευθυνότητα»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Όσοι προαναγγέλλουν τη δημιουργία νέας πλατφόρμας στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ας δικαιολογήσουν πώς από αυτόκλητοι ‘‘σωτήρες’’ της ΕΔΕΚ, όπως ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα μεταβάλλονται σε διασπαστές», δήλωσε στην «Κ» και την Οριάνα Παπαντωνίου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία πρώην στελεχών της ΕΔΕΚ, όπως ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο Κωστής Ευσταθίου και ο Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να ενεργήσει όπως αυτός θέλει. Οι πολίτες, το αποτέλεσμα των ενεργειών μας και η ιστορία θα μας κρίνουν θετικά ή αρνητικά στη βάση των αποτελεσμάτων των πράξεών μας».

«Πώς συνάδει από τη μία να εξαγγέλλουν δράσεις για να ‘‘σώσουν’’ την ΕΔΕΚ και από την άλλη να ανακοινώνουν πρόθεση για σύσταση πλατφόρμας;»

«Ο σκοπός τους είναι προφανής»

«Πώς συνάδει από τη μία να εξαγγέλλουν δράσεις για να ‘‘σώσουν’’ την ΕΔΕΚ και από την άλλη να ανακοινώνουν πρόθεση για σύσταση πλατφόρμας ή πολιτικής κίνησης; Ο σκοπός τους είναι προφανής. Από τη στιγμή που δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν τις παράλογες προσωπικές τους φιλοδοξίες, στηριγμένες αποκλειστικά και μόνο στην ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων, επιχειρούν να προκαλέσουν κρίση για να δικαιολογήσουν την αντικομματική τους συμπεριφορά», ανάφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν στιγμές που κάνει δεύτερες σκέψεις για παραμονή του στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, απάντησε ότι «δεν έκανα και δεν θα κάνω. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να φυγομαχώ. Έμαθα να δίνω τις μάχες μου με ήθος και αξιοπρέπεια και να αποδέχομαι το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος μού ανέθεσε την ευθύνη για ανασύνταξη του κόμματος σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωσή του. Οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους».

Για το αν μετάνιωσε για ενέργειες που έχουν γίνει

«Είναι λογικό όταν αναλαμβάνεις τη διαχείριση ενός κόμματος μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όση εμπειρία και να διαθέτεις, θα κάνεις λάθη, θα έχεις και παραλείψεις. Έχει όμως σημασία αυτά να μην είναι σκόπιμα και να μην εξυπηρετούν προσωπικά ή αλλότρια συμφέροντα. Αντίθετα κάποιες από τις αποφάσεις μου μού προκάλεσαν προσωπικό κόστος. Μετάνιωσα περισσότερο για ενέργειες που δεν έγιναν, παρά για ενέργειες που έγιναν. Όπως επίσης και για τη σιωπή που επέδειξα σε πολλές περιπτώσεις και συνεχίζω να επιδεικνύω, που δεν εκτιμήθηκε, γιατί ενδεχομένως θεωρήθηκε ως αδυναμία και όχι ως υπευθυνότητα», απάντησε ο κ. Σιζόπουλος.

Παπαδάκης: Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο οποίο χωράει και το «μπλε»

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή στον «Άλφα», ο ευρωβουλευτής και εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας δημιουργίας νέου κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι στον νέο σχηματισμό στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας θα ενταχθούν ΕΔΕΚίτες, οι οποίοι έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει από το κίνημα, όπως ο ίδιος, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα, αλλά και πρόσωπα από άλλα κόμματα.

«Ο συνδυασμός του πράσινου και του κόκκινου χρώματος είναι ένας συνδυασμός ο οποίος θα μπορούσε να εκφράζει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλα χωράει και το μπλε μέσα», είπε χαρακτηριστικά, για να περιγράψει σημειολογικά τη νέα προσθήκη στον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Όσον αφορά την ονομασία του νέου κόμματος, σημείωσε ότι είναι νωρίς για να αναφερθεί, προσθέτοντας ότι βρίσκονται κάποιες εισηγήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού των προσώπων που «τρέχουν» τη νέα πρωτοβουλία.

Η ταυτότητα του νέου κόμματος

«Θέλουμε ένα ανοιχτό και διάφανο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, το οποίο θα είναι απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, θέλοντας στη συνέχεια να διασαφηνίσει ότι «εάν η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε ακόμη ένα άλλο κόμμα, δεν θα επιχειρούσαμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε ένα κόμμα μακριά από την πεπατημένη, από παθογένειες, οι οποίες είναι ξεπερασμένες ήδη από την κοινωνία, ένα κόμμα στο οποίο θα χωράνε όλοι, χωρίς αποκλεισμούς, πλην ακραίων εκφράσεων σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή των ‘‘ακραίων’’, οι οποίοι μιλούν για διχοτόμηση ή για ‘‘όποια λύση να ’ναι’’».

Σε παρατήρηση ότι οι ακραίες θέσεις υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα, ο ευρωβουλευής είπε ότι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να έχει ακραίες θέσεις και να υιοθετεί ρατσιστικές ιδέες.

Η χρονική στιγμή για επίσημες ανακοινώσεις

«Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση που θα φτιάξουμε, αλλά ένα κόμμα το οποίο θα απευθύνεται στον λαό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι αρχικά να προχωρήσουν οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις και ο διάλογος με την κοινωνία, προτού γίνουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κόμμα. Εξήγησε ότι απαιτούνται τα πιο πάνω, δίότι «δεν θέλουμε να κάνουμε μία προσπάθεια, η οποία να είναι μία φωτοβολίδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση