ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πυρά» Πετρίδη σε Νικόλα για ΤΑ: Ας μην υποτιμούν κάποιοι τη νοημοσύνη μας

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές Ιωάννου για μη βιώσιμους Δήμους - Ασπίδα σε ΥΠΕΣ ο Πετρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απάντηση στην τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, σε σχέση με τις διαπιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μη βιωσιμότητα των δήμων, έδωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το ΔΗΚΟ υπερψήφισε την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση των παραστάσεων που έδωσε η τότε κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και σημείωσε πως προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα εάν έχει παραπλανηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχολιάζοντας την εν λόγω αναφορά, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι «το ΔΗΚΟ (και όλα) τα κόμματα είχαν τις μελέτες που έδειχναν πως θα προέκυπταν εξοικονομήσεις (και σε τί ποσά ανάλογα με το σενάριο). Με βάση οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά κριτήρια δημιουργίας νέων δήμων». Εξήγησε ότι η τότε Κυβέρνηση (μετά από εκτενή διαβούλευση και με κόμματα) κατάθεσε ν/σ και δύο εναλλακτικές προτάσεις για δημιουργία δήμων ως ελάχιστο παρονομαστή συνεννόησης, χωρίς όμως να διακινδυνεύει τη φιλοσοφία και βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι «αυτά δεν ήταν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα, παρά την κατάθεση των ν/σ να ακολουθήσουν νέο «πάρε δώσε» και να επιτευχθεί «συναίνεση».

Η απάντηση Πετρίδη

Το ΔΗΚΟ (και όλα ) τα κόμματα είχαν τις μελέτες που έδειχναν πως θα προέκυπταν εξοικονομήσεις (και σε Τί ποσά ανάλογα με το σενάριο). Με βάση οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά κριτήρια δημιουργίας νέων δήμων.

Η Κυβέρνηση (μετά από εκτενή διαβούλευση και με κόμματα) κατάθεσε Ν/σ και δύο εναλλακτικές προτάσεις για δημιουργία δήμων ως ελάχιστο παρονομαστή συνεννόησης, χωρίς όμως να διακινδυνεύει τη φιλοσοφία και βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης. Πάντα με βάση τα οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Προφανώς αυτά δεν ήταν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα, παρά την κατάθεση των ν/σ να ακολουθήσουν νέο «πάρε δώσε» και να επιτευχθεί «συναίνεση». Το αποτέλεσμα αυτής της συναίνεσης ήταν:

1. Σχηματισμός μη βιώσιμων δήμων αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής συνδιαλλαγής. Που δεν τηρούν κανένα κριτήριο από αυτά που καθαρά εξηγήσαμε στα κόμματα

2. Αύξηση του αριθμού δήμων, και δημιουργείς κάποιων με ανομοιογενή χαρακτηριστικά

3. Δημιουργία νέων πολύπλοκων, και κοστοβόρων δομών

(περιφέρειες), με υπερδυνάμεις, και με νέους αιρετούς επικεφαλείς για καθαρά τεχνοκρατικά θέματα (γιατί);

4. Αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων από Δήμους, καταπατώντας την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που προέβλεπε ενδυνάμωση αρμοδιοτήτων των δήμων ούτως ώστε να επέλθει προτεταγμέν από όλους «αυτοτέλεια».

Άρα: αυτή ήταν η πολυπόθητη «συναίνεση» και έστω και με δυσκολίες αυτό το μοντέλο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αλλά επειδή κάποιοι δουλέψαμε εντατικά, ήλθαμε σε ρήξη ακόμα και με πολιτικά ημέτερους για τα «βασίλεια», ας μην υποτιμούν τουλάχιστο κάποιοι τη νοημοσύνη μας. Από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε.

Η τοποθέτηση Νικόλα

Το ΔΗΚΟ υπερψήφισε την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση των παραστάσεων που μας έδωσε η τότε κυβέρνηση του δησυ και ιδιαίτερα λόγω της διαβεβαίωσης ότι με αυτήν «θα επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις».

Επομένως είναι άκρως ανησυχητικές οι σημερινές διαπιστώσεις του υπουργού Εσωτερικών. Προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα εάν έχει παραπλανηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι αντιδράσεις

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πληροφορίες που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες ανέφεραν ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με μία σειρά στρεβλώσεων, διότι κατά το πάρε – δώσε των κομμάτων λήφθηκαν αποφάσεις, που αγνόησαν τα τεχνοοικονομικά δεδομένα, όπως αυτά προέκυπταν από διάφορες μελέτες των εμπειρογνωμόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μη βιώσιμοι Δήμοι.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές και τα δημοσιεύματα σχετικά με το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε πως αυτό το οποίο και ο Υπουργός Εσωτερικών έχει πει είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν ακουστεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως ως προς τη βιωσιμότητα του μοντέλου, στο οποίο κατέληξε η νομοθετική εξουσία στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτό που προέχει σήμερα είναι να εργαστούμε ως προς την αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος μετά που θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, εφόσον εντοπιστούν αδυναμίες, να ληφθούν έγκαιρα διορθωτικά μέτρα», πρόσθεσε.

Για προσπάθεια αποδόμησης της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνει λόγο η Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κάθε εμπρηστική δήλωση και/ή αναφορά δεν συμβάλλει, αλλά τορπιλίζει την όλη προσπάθεια».

«Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε κάποιες διορθωτικές αλλαγές θα έπρεπε να τις είχε φέρει ενώπιον της Βουλής τους προηγούμενους μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, προσθέτοντας ότι για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στη Βουλή, «αφορίζοντας μια σημαντική μεταρρύθμιση, αντί να προχωρήσει σε αυτό που την όρισε ο λαός: να εφαρμόσει του νόμους και να δώσει λύσεις». «Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν ακριβώς να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συζητήσεων πολλών ετών», σημειώνεται.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι «Καθήκον όλων αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούν για την εφαρμογή των νόμων και να μην ψάχνουν άλλοθι σε υπαρκτά όντως προβλήματα που υπάρχουν στις νομοθεσίες και τα οποία μετά τις εκλογές μπορούν να εξεταστούν και να διορθωθούν. Εξάλλου όπως πολύ καλά γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός, τα σοβαρά προβλήματα δεν προκύπτουν από τους νόμους αλλά από σκοπιμότητες και ανεπάρκειες αυτών που καλούνται να τους εφαρμόσουν».

H ΕΔΕΚ ανέφερε ότι είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός συμμερίζεται τις θέσεις που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει όταν συζητείτο το νομοσχέδιο, γιατί ευελπιστούμε στην πορεία να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ «ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα υπέδειξε αυτές τις στρεβλώσεις, κατάθεσε προτάσεις διόρθωσης, οι οποίες απορρίφθηκαν, γιατί ο στόχος της μεταρρύθμισης, δεν ήταν η ποιοτική βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η μείωση των δημοτικών τελών, αλλά ο αποκλεισμός των μικρότερων κομμάτων και η μονοπώληση της κυριαρχίας των Δήμων από τα δύο μεγάλα κόμματα, εισάγοντας επί της ουσίας έμμεσα το πλειοψηφικό ως εκλογικό σύστημα για την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων».

Η ΔΗΠΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο Μαρίνος Μουσιούττας, συμφώνησε με όσα λέχθηκαν διά στόματος του Υπουργού Εσωτερικών στην Βουλή, ο οποίος κατέθεσε την αγωνία του για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις της Δημοκρατικής Παράταξης που δεν υιοθετήθηκαν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, προσθέτει το κόμμα, «υπογράμμισε την αναγκαιότητα, όπως όλοι υπερβούν εαυτούς ώστε να πετύχει το στοίχημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς όπως είπε «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» υποδεικνύοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν ώστε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, να λειτουργήσει η νέα Τ.Α κανονικά την 1η Ιουλίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Προεδρικό  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση