ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσική πρεσβεία για επίθεση στη Λάρνακα: Θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα

Ζητά ολόπλευρη και εις βάθος έρευνα

ΚΥΠΕ

Θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, εάν δεν αξιοποιηθεί το περιστατικό επίθεσης εναντίον Ρωσίδας στη Λάρνακα, "για ολόπλευρη και εις βάθος έρευνα και καταστολή των τρομοκρατικών ενεργειών προς όλες τις κατευθύνσεις", αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο με σημερινή ανακοίνωσή της.

«Στις 22 Αυγούστου, μία Ουκρανή, οπλισμένη με μαχαίρι, επιτέθηκε σε έναν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα της Σημαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με μάρτυρες, η δράστης σκόπευε να μαχαιρώσει το θύμα της στο λαιμό. Η επίθεση συνοδεύτηκε από άσεμνες υβριστικές φράσεις και εκφράσεις αντιρωσικού περιεχομένου. Αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι χάρη στην άμεση παρέμβαση ακτιβιστών και της κυπριακής αστυνομίας, η γυναίκα αφοπλίστηκε γρήγορα και συνελήφθη. «Η κατηγορία για μαχαιροφορία, μέθη, χουλιγκανισμό, διατάραξη της δημόσιας τάξης και η μεταφορά όπλου με σκοπό τον εκφοβισμό, μπορεί να θεωρηθεί σαν προσπάθεια «απάμβλυνσης» της κατάστασης, αποφεύγοντας τις κατηγορίες για απόπειρα φόνου και τρομοκρατίας. Παρά την ύπαρξη βίντεο, που γυρίστηκε από ακτιβιστές στην παρουσία της αστυνομίας, η λέξη «υποτίθεται» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ορισμένα μέσα ενημέρωσης», προστίθεται.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση δηλώνεται ότι στο χώρο του Διαδικτύου, βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο ενεργή αντιρωσική προπαγάνδα, αλλά και προετοιμασία νέων τρομοκρατικών εγκλημάτων. «Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο δυνατά ακούγονται συνθήματα για βία», συνεχίζει.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο και για ένα άλλο περιστατικό, που συνέβη πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια μίας αυτοκινητοπομπής στη Λεμεσό, προς υποστήριξη της Ρωσίας. «Εναντίον των οχημάτων που λάμβαναν μέρος, κάποιοι έριξαν βαριές πέτρες, από τη γέφυρα πάνω από το δρόμο. Ένα από τα αυτοκίνητα υπέστη σημαντικές ζημιές. Αργότερα, εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο δύο βίντεο. Στο πρώτο καταγράφεται η στιγμή της ρίψης πετρών κατά του αυτοκινήτου και ακούγεται μία φωνή από πίσω, η οποία παρότρυνε να στοχεύσουν στους ανεμοθώρακες, ώστε να προκληθεί η μέγιστη ζημιά. Στο δεύτερο βίντεο, μία Ουκρανή, παραπονιέται ότι από το αυτοκίνητο που δέχθηκε την επίθεση δεν εξήλθε κανένας και ως εκ τούτου δεν έγινε κατορθωτό να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν κάποιο. Κανείς δεν κατηγορήθηκε και δεν λογοδότησε για αυτό».

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, λέει ότι μεταξύ αυτών των δύο περιστατικών υπάρχει αναμφίβολα σχέση. «Και στις δύο περιπτώσεις, Ρώσοι ακτιβιστές δέχθηκαν επίθεση. Και στις δύο περιπτώσεις, συμμετείχαν στην επίθεση, πολίτες της Ουκρανίας, με εθνικιστικό προσανατολισμό. Και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για τρομοκρατία. Φαίνεται ότι η ατιμωρησία στην πρώτη περίπτωση, δημιούργησε την εντύπωση της ανεκτικότητας και κατά συνέπεια, τις προϋποθέσεις για τη διάπραξη σοβαρότερου εγκλήματος στις 22 Αυγούστου».

Επιπλέον, προστίθεται ότι εθνικιστές Ουκρανοί ακτιβιστές και εκπρόσωποι της «Ελεύθερης Ρωσίας», συλλέγουν και δημοσιεύουν παράνομα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων σε φιλορωσικές εκδηλώσεις, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην προετοιμασία νέων τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτή η δραστηριότητα έχει ξεπεράσει από καιρό τα όρια της εθνικής σύγκρουσης. Οι βάσεις δεδομένων των τρομοκρατών, περιλαμβάνουν ήδη πληροφορίες για πολίτες της Κύπρου, άλλων κρατών, ακόμη και Ουκρανών πολιτών, που τους υποπτεύονται για «συνεργασία».

«Πιστεύουμε ότι στην Κύπρο, δεν πρέπει να υπάρχει χώρος ούτε για τον ναζισμό, ούτε για την τρομοκρατία, και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί αυτή η ποινική υπόθεση στα άρθρα του νόμου ως «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και «τρομοκρατία», καθώς και να αλλάξει το μέτρο όσον αφορά την κράτησή της και να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες προετοιμασίας αυτού του εγκλήματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση