ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαββίδης για αναστολή δίωξης Κιουρσάτ - «Απόλυτα σαφής η δήλωση στο Δικαστήριο»

«Θα εισηγούμουν να διαβάσουν τουλάχιστον το τι λέχθηκε στο Δικαστήριο» είπε ο Γ. Εισαγγελέας «σε όσους προβαίνουν σε κριτικές για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας»

ΚΥΠΕ

Ήταν απόλυτα σαφής και επεξηγηματική η δήλωση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, ερωτηθείς στο περιθώριο της τελετής υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού της Ελλάδας, που έγινε στο ΓΤΠ, για την αναστολή της ποινικής δίωξης του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ σχετικά με υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Η Νομική Υπηρεσία αξιολόγησε την υπάρχουσα μαρτυρία και όπως συνηθίζει, ανέφερε στο Δικαστήριο λεπτομερώς τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή της ποινικής δίωξης», είπε ο κ. Σαββίδης.

«Θεωρώ ότι ήταν απόλυτα σαφής και επεξηγηματική η δήλωση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο και θα εισηγούμουν σε όλους όσοι προβαίνουν σε κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία η υπόθεση, να διαβάσουν, τουλάχιστον, το τι λέχθηκε στο Δικαστήριο», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ερωτηθείς για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας να ζητήσει αναστολή της ποινικής δίωξης του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ.

Πέθανε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας 

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει. Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει. Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 30/12/2023 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως 288 του 2024.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση