ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε αναζήτηση «κοινού εδάφους» η Ολγκίν

Είδε τους δύο ηγέτες και συνεχίζει τις προσπάθειες για το δύσκολο σπάσιμο του αδιεξόδου των συνομιλιών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Σε καλό κλίμα, όπως πληροφορείται η «Κ», κινήθηκαν οι συναντήσεις της Μαρία Άνχελα Ολκγίν-Κουέγιαρ με τους δύο ηγέτες. Η Κολομβιανή διπλωμάτης είδε λίγο μετά τις 10πμ τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε μια συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και 15 λεπτών και ακολούθως μετέβη, στις 12, στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ -σε μια συνάντηση που κράτησε για εξήντα περίπου λεπτά. Την κ. Ολκγίν, και στις δύο συναντήσεις της, συνοδεύονταν από την στενή σύμβουλό της, επίσης Κολομβιανή πρώην διπλωμάτη, Patti Londono.

Όπως πληροφορείται η «Κ» από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού η κ. Κουεγιάρ εξακολουθεί να αναζητεί τρόπο για μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών και εκτός απροόπτου θα ξαναδεί -έστω και χωριστά- τους δύο ηγέτες την τελευταία ημέρα παραμονής της στη Κύπρο, την προσεχή Δευτέρα, 13 Μαΐου.

Έδωσε στίγμα

Μετά την συνάντησή της στο Προεδρικό, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ολγκιν ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ότι η εντύπωση που αποκόμισε η ίδια από τις συναντήσεις της με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι όλοι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός «και να συμβεί κάτι στο νησί». «Ελπίζω ότι οι ηγέτες ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, και νομίζω ότι είναι ευθύνη των ηγετών και για αυτό προσπαθώ, να συνεχίσω να εργάζομαι, γι’ αυτό το κοινό έδαφος», ανέφερε η κ. Ολγκίν -δίνοντας το στίγμα της τρίτης παρουσίας της στη Κύπρο από την ημέρα του διορισμού της από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως πληροφορείται η «Κ» η κ. Ολγκίν ενημέρωσε αναλυτικά για το περιεχόμενο των συναντήσεων της (σ.σ. σε Βερολίνο, Παρίσι, ΕΕ, Μόσχα και Άγκυρα), το τελευταίο διάστημα πριν την μετάβαση της στη Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» για επίτευξη προόδου, προσέθεσε η κ. Ολγκίν.

Φωτ. Χ

Εμμένει ο Τατάρ

Μετά το πέρας της συνάντησης Ολγκίν-Τατάρ, στη κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία κινούμενος, ξανά, με μια μικρής διάρκειας δήλωσης προς τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, στον άξονα της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας της «ΤΔΒΚ» ως προϋπόθεσης για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ότι στη τρέχουσα φάση «δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες» ενώ αναφέρθηκε και στους όρους εντολής της κ. Ολγκίν λέγοντας πως «θα αναμένει την 4η Ιουλίου» -ημερομηνία για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως ολοκληρώνεται η αποστολή της Κολομβιανής διπλωμάτη του ΟΗΕ (σ.σ. οι όροι εντολής της απορρέουν από το ΣΑ του ΟΗΕ και τον ίδιο τον ΓΓ) αλλά και την σχετική έκθεση που θα ετοιμάσει για το Κυπριακό η προσωπική απεσταλμένη.

Καλά ενημερωμένες πηγές από τα Κατεχόμενα αναφέρουν πως η συνάντηση Ολγκίν-Τατάρ δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα ωστόσο οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως ο Τατάρ κινήθηκε λίγο πιο παρελκυστικά στις δηλώσεις του -τηρώντας στάση αναμονής σε σχέση με το πως θα κινηθεί και η προσωπική απεσταλμένη κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών παραμονής της στη Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση