ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δίνη νέων πιέσεων για «χρυσά» διαβατήρια η Κύπρος

Δέκτης παρασκηνιακών αμερικανικών και ευρωπαϊκών υποδείξεων η Λευκωσία για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ενίσχυση του πλαισίου κριτηρίων του προγράμματος πολιτογραφήσεων, τέλη του 2017 αρχές του 2018, εκτόνωσε τις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλούσαν στη Λευκωσία διεθνή δημοσιεύματα και όχι μόνο, ωστόσο, το κυπριακό σχέδιο συνεχίζει να παραμένει υπό αυστηρή «επιτήρηση», στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο. Μετά από δύο χρόνια σχετικής νηνεμίας, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το όλο ζήτημα εξελίσσεται σε μόνιμο βραχνά για την κυπριακή πλευρά, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να γίνεται και πάλι αποδέκτης των διακριτικών υποδείξεων, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για το μέλλον του επενδυτικού προγράμματος. Ωστόσο, επί του θέματος, οι έξωθεν νουθεσίες που φαίνεται να υπάρχουν δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που θα πρέπει να τύχει διαχείρισης σε πολιτικό επίπεδο. Οι έξωθεν υποδείξεις, που φαίνεται να έχουν επιστρέψει προς τη Λευκωσία, είναι το ένα σκέλος χειρισμού.

Το άλλο αφορά το εσωτερικό και τις διαφορετικές απόψεις που φαίνεται να υπάρχουν για τις πολιτογραφήσεις, όχι στον χώρο της αντιπολίτευσης αλλά πέριξ του κυβερνητικού στρατοπέδου. Απόψεις που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί δημόσια και ουσιαστικά υποδεικνύουν πως στο συγκεκριμένο θέμα η Κύπρος δεν είναι σε θέση να αγνοεί την βασική παράμετρο «του να είσαι αλλά και να πρέπει να φαίνεται», λογική στην οποία κινήθηκε η αυστηροποίηση του πακέτου κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζεται να υπάρχει διάσταση απόψεων σε επίπεδο διαμόρφωσης του πλαισίου των πολιτογραφήσεων, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος.

Οι Αμερικάνοι

Για το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έντονο ενδιαφέρον φαίνεται να επιδεικνύεται από την Ουάσιγκτον, ενδιαφέρον, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε αυτό που ήδη επιδεικνύεται από τις Βρυξέλλες. Κυβερνητική πηγή με την οποία μίλησε η «Κ» έλεγε πως οι Αμερικάνοι το τελευταίο διάστημα δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στις κυπριακές πολιτογραφήσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια πηγή σημείωνε πως μετά το 2013, όταν το πρόγραμμα πήρε την τελική μορφή του, οι ΗΠΑ κατά διαστήματα, στο παρασκήνιο και με διακριτικότητα έδειχναν να τις ενδιαφέρουν περιπτώσεις πολιτογραφήσεων και όχι το καθαυτό πρόγραμμα. Η προσοχή, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, επικεντρωνόταν:

-Στην προσπάθεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μέσω της απόκτησης κυπριακών διαβατηρίων.
-Σε περιπτώσεις Ρώσων ολιγαρχών και ειδικότερα του περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
-Για υλοποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ στις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση