ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε εγρήγορση το υπ. Υγείας για το ΓεΣΥ

Προσπάθειες να ξεπερασθούν τα αγκάθια για την εφαρμογή του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε περίοδο Μεγάλης Εβδομάδας βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ μιας και οι αποφάσεις που αναμένονται να ληφθούν το επόμενο διάστημα κρίνονται ως πολύ σημαντικές για το μέλλον του Σχεδίου Δημόσιας Υγείας. Ενώπιον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο βρίσκεται το νομοθετικό σκέλος εφαρμογής του ΓεΣΥ το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο προκειμένου να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί σε κατεύθυνση υλοποίησης. Το δεύτερο θέμα που καλείται το υπουργείο Υγείας να ξεπεράσει την στάση του ιατρικού κόσμου η οποία επί του παρόντος δεν κρίνεται υποστηριχτική. Το τρίτιο θέμα αφορά την θέση που εκφράσθηκε πρόσφατα από πλευράς συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων για εξαίρεση των μελών της από το κομμάτι εισφορών. Μια θέση που εάν δεν μεταβληθεί ουσιαστικά καθιστά ανεφάρμοστο το ΓεΣΥ.

Πονοκέφαλος η Βουλή

Στο κυβερνητικό επιτελείο η ψήφιση από τη βουλή των δυο νομοσχεδίων καθώς και των κανονισμών για το ΓεΣΥ θεωρείται ο μισός δρόμος μέχρι την εφαρμογή του. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση πάντα με τα όσα είχαν αποφασισθεί στην σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση γίνεται λόγος για παλινδρόμηση των κομμάτων η οποία αν συνεχισθεί θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ΓεΣΥ. Κυβερνητικές πηγές μας έλεγαν ότι τα κόμματα τα οποία εκφράζουν τώρα διαφορετικές από τις αρχικές θέσεις που είχαν τεθεί στην σύσκεψη στο Προεδρικό θα πρέπει να βγουν δημόσια και να αιτιολογήσουν την μεταστροφή τους. Επίσης όπως λένε οι ίδιες πηγές θα πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να στερούνται ενός Σχεδίου Δημόσιας Υγείας.

Αιχμές για μερίδα των ιατρών

Και ενώ η κυβέρνηση βρήκε την χρυσή τομή με τους νοσηλευτές δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζει να επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας για μερίδα του ιατρικού κόσμου οι οποίοι όπως λέγεται κομψά δεν μπορεί να αφομοιώσει τις αλλαγές που φέρνει το ΓεΣΥ. Μια άρνηση που όπως λέγεται χαρακτηριστικά πηγάζει από την εντύπωση που υπάρχει σε ένα κομμάτι του ιατρικού κόσμου ότι το μοτίβο πάνω στο οποίο έστησαν την επαγγελματική τους διαδρομή θα παραμείνει αμετάβλητο. Η στάση των ιατρών σε συνάρτηση με την ψήφιση από την βουλή των νομοσχεδίων θεωρούνται οι δυο παράγοντες που θα κρίνουν αν το ΓεΣΥ έχει μέλλον. Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ήλθε να προστεθεί τελευταία και η θέση της ΠΑΣΥΔΥ για εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων από το κομμάτι εισφοράς στο ΓεΣΥ. Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το συγκεκριμένο θέμα λέγεται ότι μπορεί να ξεπερασθεί ενδεχομένως μέσα στις επόμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση