ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας για τον θάνατο του Δ. Χριστόφια

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως προέδρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή, 21 Ιουνίου.

Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνει πως πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, έδωσε οδηγίες να συγκληθεί το Σάββατο, στις 10:15 π.μ., εκτάκτως, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019 και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Αν και η κατάσταση της υγείας του κατά διαστήματα παρουσίαζε βελτίωση, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον προσωπικό του γιατρό, επιδεινώθηκε.

Όπως δήλωσε ο γιατρός Μιχάλης Μηνά, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ιατροσυμβούλιο, το οποίο ανασκόπησε τα δεδομένα. Επιβεβαιώθηκε η μη αναστρεψιμότητα των ινωτικών βλαβών στον πνεύμονα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης, εξήγησε ο γιατρός.

Ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και κατέληξε στις 5:40 μ.μ.

Χρίστος Χριστόφιας: Αποχαιρέτησε την πατέρα του με στοίχους από τραγούδι

Ο γιός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αποχαιρέτησε τον πατέρα του με μία δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Συλλυπητήρια Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας σε σύζυγο Δημήτρη Χριστόφια

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τη σύζυγο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής εκφράζουν βαθιά θλίψη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζει εκ μέρους όλων των Μελών του Σώματος βαθιά θλίψη για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρώην Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, αναφέροντας ότι ο εκλιπών, αρχικά ως Μέλος και αργότερα ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα, βασισμένη πάντα σε αρχές και σημάδεψε με το έργο του την εξέλιξη του κοινοβουλευτικού βίου. 

Σε ανακοινωθέν της, η Βουλή αναφέρει πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίστηκε με σθένος για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση των κοινοτήτων της, ενώ πρωτοστάτησε, εξάλλου, όπως και στη διάρκεια όλης της πολιτικής του δράσης, στον αγώνα για κοινωνική πρόοδο και διασφάλιση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού. 
 
«Στο διεθνές επίπεδο ο Δημήτρης Χριστόφιας εργάστηκε με συνέπεια για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς και για την ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το ανακοινωθέν.
 
Όπως σημειώνεται «ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα, οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουνίου και την Τρίτη 25 Ιουνίου, αναβάλλονται, ενώ από χθες η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έξω από το κτίριο της Βουλής κυματίζει μεσίστια».

Επίσης, κατά την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, προ ημερήσιας διατάξεως, ο Πρόεδρος του Σώματος θα προβεί σε ειδική αναφορά στον Δημήτρη Χριστόφια. 

Βαθιά λύπη για τον θάνατο Χριστόφια εκφράζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 

Τη βαθιά της λύπη εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, όπως αναφέρει, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις.

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το ΚΚΕ.
 
Από μικρή ηλικία, συνεχίζει, πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.
 
Προσθέτει ότι "με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ, διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005" και "εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας "πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και «διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
 
Τέλος, η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυγό του, Έλση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο.   

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων 

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν υπήρξε μόνο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου, αλλά και ένας συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς».

«Από τα μαθητικά  του ακόμη χρόνια πάλεψε για τα δίκαια του λαϊκού κινήματος. Και από τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησε το κόμμα του και ο Κυπριακός λαός αγωνίστηκε μαχητικά για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Η ΠΕΟ εκφράζει θλίψη για το θάνατο του Δ. Χριστόφια 

Η ΠΕΟ εκφράζει θλίψη και συγκλονισμό για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και πενθεί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Σε ανακοίνωσή της, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και η Κύπρος έχασαν ένα φλογερό αγωνιστή και συμπαραστάτη.
 
«Η ζωή και πολιτική δράση του Δημήτρη Χριστόφια ήταν ταυτισμένη με τους αγώνες της πατρίδας μας και των εργαζομένων. Μια ζωή συνυφασμένη με τους αγώνες της ΠΕΟ για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για δίκαιη κοινωνία, για ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο», αναφέρει η ΠΕΟ.
 
Η ΠΕΟ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία

Μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Twitter εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου όπως επίσης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση