ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:33
 

Σε μια βδομάδα αποστέλλεται η επιστολή Προέδρου για την πρόταση Ακιντζί

Η επιστολή θα σταλεί στον Τ/κ ηγέτη και στον ΓΓ του ΟΗΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε μια εβδομάδα το αργότερο αναμένεται να αποσταλεί στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Σε ό,τι αφορά τις γραπτές τοποθετήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την Τρίτη από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πάλμας είπε πως από το ΑΚΕΛ αναμένεται να σταλεί σήμερα το περιεχόμενο της εισήγησής του επί διαφόρων πτυχών. Ξεκινήσαμε και κάνουμε τον σκελετό της επιστολής, και θα δοθούν μια με δυο ημέρες σε όλα τα κόμματα αν έχουν την επιθυμία να στείλουν τις θέσεις τους γραπτώς, είπε.

«Θα δώσουμε χρόνο σήμερα και αύριο να μας στείλουν τις προτάσεις τους γραπτώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν. Η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε (στην επιστολή του Προέδρου) πράγματα με τα οποία διαφωνούμε», σημείωσε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω.

Πιθανόν η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσταλεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, εκτός από την επεξήγηση των λόγων για την απόρριψη της πρότασης του κ. Ακιντζί θα γίνεται κάποια αντιπρόταση, ο κ. Πάλμας είπε πως η λέξη αντιπρόταση ενέχει τον κίνδυνο παραπομπής στην εξίσωση ενός αναγνωρισμένου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας με ένα μη κράτος.

Άρα λοιπόν αν θα υπάρξει κάτι πρέπει να είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που να μην παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε αυτό το πράγμα, πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκ μέρους του κ. Ακιντζί, να φύγουμε από την ουσία του διακυβεύματος, που είναι η λύση του Κυπριακού.

«Υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες έγιναν συμφωνία, και υπάρχει και η επαναβεβαίωσή τους από τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί», ανέφερε. Η συμφωνία αυτή αφορά το ότι τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ψηφίστηκε και η νομοθεσία για το Ταμείο Υδρογονανθράκων όπου θα κατατίθενται τα χρήματα, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας.

Άρα σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες καθησυχάζονται. Αν θα πρέπει να προστεθεί ακόμα κάτι αυτό δεν θα παραπέμπει σε «συνομιλία δυο κρατών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ο κ. Πάλμας είπε ακόμη πως το πιο πιθανόν είναι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσταλεί με τον ίδιο τρόπο που διαβιβάστηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας κατά των μέτρων της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, ο κ. Πάλμας είπε πως οι Ρώσοι έλαβαν αυτή τη θέση διότι και οι ίδιοι έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Παράλληλα σημείωσε πως στα θέματα της ΑΟΖ οι Ρώσοι «μας στήριξαν. Διαφώνησαν με την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε και για την επιθετικότητα την οποία εξέπεμψε», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X