ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

IRON DOME: Σε πρώιμο στάδιο οι επαφές με Ισραήλ

Υπάρχει δρόμος για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος λένε πηγές του ΥΠΑΜ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το ενδιαφέρον της Εθνικής Φρουράς σε οπλικά συστήματα της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας είναι γνωστό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά και την αναθέρμανσης των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ. Ενδιαφέρον που μετουσιώθηκε σε πράξη με την αγορά του πρώτου πλοίου ανοιχτής θαλάσσης καθώς στρατιωτικού υλικού και όχι μόνο.

Στο πνεύμα αυτό η Εθνική Φρουρά δεν μένει ασυγκίνητη στο σύστημα αεράμυνας που έχει αναπτύξει το γειτονικό Ισραήλ (IRON DOME), το οποίο χρησιμοποιήθηκε τελευταία από τον ισραηλινό στρατό και πέρασε με επιτυχία τα τεστ. Ωστόσο όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΑΜ στη Λευκωσία, η απόσταση ανάμεσα στο ενδιαφέρον που υπάρχει και την αγορά του συστήματος παραμένει μεγάλη. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαίωσαν πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για προχωρημένες διαδικασίες στην αγορά του IRON DOME, επισημαίνοντας ότι οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει με την ισραηλινή πλευρά είναι στα αρχικά στάδια.

Σε μεταγενέστερο στάδιο δεν απέκλειαν, οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο αγοράς του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Όπως μας εξηγήθηκε στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει δοθεί στην υλοποίηση της αγοράς του συστήματος επιτήρησης της πράσινης γραμμής με τη βουλή να έχει αποδεσμεύει το σχετικό κονδύλι. Και εδώ επιλέγηκε μια από τις τέσσερις ισραηλινές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφερθεί. Ένας άλλος λόγος που δεν δημιουργεί πίεση χρόνου φαίνεται να είναι τα πρόσφατα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση