ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε θετικό κλίμα η προσέγγιση της Συμμαχίας Πολιτών για το δημοψήφισμα

Συμφωνούν για το δημοψήφισμα ΥΠΕΣ και Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

ΚΥΠΕ

Θετική προσέγγιση για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο επαφών του με κόμματα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «είχαμε σήμερα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, τον οποίο ενημέρωσα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και βεβαίως για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένη εισήγηση για διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές, ώστε αφενός μεν να πετύχουμε και τη μέγιστη δυνατή προσέλευση, αλλά βεβαίως και για να εισπράξουμε και τη θέση του κυρίαρχου λαού».

Θέλω να πω, σημείωσε ο κ. Νουρής, ότι μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε η θετική προσέγγιση της Συμμαχίας Πολιτών αναφορικά με το θέμα του δημοψηφίσματος.

«Όμως την ίδια ώρα υπάρχει πρόσθετος λόγος για τον οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων θ` αντιμετωπίσει θετικά αυτό το ενδεχόμενο γιατί υπάρχει και αιωρείται ο κίνδυνος για πιθανά εμπόδια στο θέμα της εκταμίευσης του σημαντικότατου ποσού των 968 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί επάναγκες η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να τροχοδρομηθεί και βεβαίως να μην ακυρωθεί», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Νουρής, «μέσα από τις συζητήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μεταφέρω αυτή τη συγκεκριμένη παράμετρο και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουμε όλοι με υπευθυνότητα στο τέλος για να έχουμε αίσια κατάληξη και να δούμε επιτέλους στη χώρα μας να γίνεται πραγματικότητα αυτή η μεταρρύθμιση την οποία τόσο πολύ κυρίως οι πολίτες θέλουν, ώστε να αποκτήσουν την δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, θα τολμήσω να το πω ποιοτικότερων υπηρεσιών, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στις δικές του δηλώσεις ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την συνάντηση και την ενημέρωση της οποίας έτυχε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε, «είχαμε πάγια θέση υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μια εθνική αναγκαιότητα, θα έλεγα είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η παροχή στους δημότες μας με τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση με βιώσιμους πληθυσμούς».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως «θα στηρίξουμε, γιατί ήταν και δική μας θέση, το ενιαίο δημοψήφισμα. Η μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα που απασχολεί ή ενδιαφέρει μόνο τους δημότες του κάθε δήμου ή τους κατοίκους της κάθε κοινότητας που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, αφορά όλους τους Κύπριους πολίτες και όλους τους Κύπριους φορολογούμενους».

Γι` αυτό, συνέχισε, αυτή η μεταρρύθμιση που συζητείται δεκαετίες και έχει φτάσει επιτέλους μέσα από διάλογο, μέσα από την παράθεση επιχειρημάτων αλλά και μέσα από ένα κλίμα συναίνεσης που επιδείχθηκε το τελευταίο διάστημα, σε ένα κρίσιμο σημείο, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει και το αποφασιστικό βήμα και αφού δεν υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον η απαραίτητη τελική σύμπνοια για να ολοκληρωθεί, συμφωνούμε ότι τον λόγο πρέπει να τον πάρει ο κυρίαρχος λαός που είναι και το ανώτατο σώμα σ` ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

«Άρα θα είμαστε θετικοί σ` αυτό. Στη στάση μας βέβαια συνηγορεί και αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, ότι η ίδια η ΕΕ έχει θέσει ως υποχρέωσή μας ψηλά στις προτεραιότητές της, στα κριτήρια της ουσιαστικά, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μας δώσει και δικαίωμα σαν κράτος πρόσβασης στο ταμείο ανάκαμψης», είπε.

Αλίμονο, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, αν στις τόσο δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας με τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, για ένα τέτοιο ζήτημα που αποτελεί εθνικό στοίχημα, να στερήσουμε από τη χώρα μας την πρόσβαση από ένα τέτοιο ταμείο με κεφάλαια που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ και τα έχει τόση ανάγκη ο τόπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση