ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σείστηκαν οι τεκτονικές πλάκες της Δεξιάς

Η θερμόαιμη κόντρα του πληκτρολογίου Χάρη-Χάσικου κρύβει στο βάθος το κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από διάλογο που θυμίζει άρχουσας τάξη ήταν η τουιτερομαχία του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, το απόγευμα της Τετάρτης. Με αφορμή την παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη στην ερευνητική επιτροπή του Μύρωνα Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις και την περίοδο που υπήρξε υπουργός Οικονομικών, άνοιξε ευθέως και δημοσίως κόντρα για το ποιος και πόσο ευθύνεται.

Ξεκίνησε η διαφωνία από το Νέο Ρεαλισμό του Χάρη και πήρε προεκτάσεις μετά την ερευνητική επιτροπή

Ο Χάρης Γεωργιάδης στην πρεμιέρα των ανοικτών καταθέσεων της ερευνητικής επιτροπής είχε αναφέρει πως αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Άφησε όμως αιχμές, για διαβατήρια που δόθηκαν επί υπουργείας Σωκράτη Χάσικου. Όπως είπε, όταν ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή εντόπισε ότι οι διαδικασίες του Υπουργείου του υστερούν και ενημέρωσε τόσο τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως επακόλουθο εισήχθησαν νέες διαδικασίες το 2018 όπως ο κώδικας δεοντολογίας και το μητρώο παρόχων ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να εκφράσει και την διαφωνία του για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον Μαλαισιανό Τζο Λόου. Όπως είπε «δε μπορώ να καταλάβω πως δόθηκε θετική σύσταση γι αυτή την περίπτωση». Σημειώνεται πως υπηκοότητα στον Τζο Λόου, δόθηκε επί υπουργείας Σωκράτη Χάσικου.

Ξύπνησαν τα «ρε»

Η κατάθεση του Χάρη Γεωργιάδη δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Σωκράτη Χάσικο στέλνοντας το αμίμητο tweet. «Ρε @Georgiades_H, τούτα τα ‘εγώ έντζαι στην επιτροπή για όλα φταίει ο Χάσικος…αλλού. Τον καιρό που το κράτος δεν είχε μία και ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και μνημονίου με μοναδικό έσοδο τις πολιτογραφήσεις μην το ξεχνάς. Εγώ αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες μου αναλογούν». Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η ανάρτηση του Χάρη Γεωργιάδη. «Ρε @hasicos επειδή εγώ παρουσιάστηκα σε ανοικτή ακρόαση στην επτιροπή και δημοσίως ανέλαβα τις ευθύνες μου, ενώ εσύ έκανες μία κλειστή τηλεδιάσκεψη, ζήτα και δώσε τα πρακτικά της δικής σου εμφάνισης στη δημοσιότητα παρά να κάνεις τον ‘μάγκα’ στο tweeter…»

Μπήκε στον χορό το ΔΗΚΟ

Ο Χάρης Γεωργιάδης, απέσυρε την ανάρτησή του, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν λάθος και το διαγράφει. «Η επιτροπή θα μπορούσε βέβαια να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά για όλες τις εμφανίσεις που έχουν προηγηθεί». Έστω όμως κι αν υπήρξε σχετική αναδίπλωση, η όλη δημόσια κόντρα, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από την αντιπολίτευση και δη από το ΔΗΚΟ. «Ο εμφύλιος και οι αλληλοκατηγορίες στον @DISY1976 καλά κρατούν. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται γιατί η κυβέρνηση του @AnastasiadesCY δεν θέλει να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων για έλεγχο στην @audit_office_cy». Το μέλος της γραμματείας του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης σημείωσε σε ανάρτησή του πως οι τσακωμοί των πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της καθολικής απαίτησης της κοινωνίας να δοθούν αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία, με τον Σωκράτη Χάσικο να του ανταπαντά πως αν εξαρτιόταν από τον ίδιο θα έδινε τους φακέλους χθες.

Και στο βάθος κυπριακό

Βεβαίως η κόντρα των δύο πολιτικών ανδρών, δεν περιορίζεται στα εσωτερικά ζητήματα όπως τις πολιτογραφήσεις. Στο βάθος υπάρχει και η πρόσφατη διαφωνία για το κυπριακό. Η αρθρογραφία του Χάρη Γεωργιάδη περί «νέου ρεαλισμού» προκάλεσε την ενόχληση του Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής: «Φίλε Χάρη Γεωργιάδη για να κατανοήσω τι ακριβώς επιδιώκεις μέσα από το άρθρο σου στην «Κ» με τίτλο «Νέος Ρεαλισμός» θα πρέπει να γράψεις ακόμα ένα επεξηγηματικό του πρώτου. Ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ, 47 χρόνια χωρίς λύση είναι η έλλειψη του καθαρού λόγου». Θέση την οποία προσυπέγραψαν και άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτή ακριβώς η διαφωνία στο κυπριακό, αναμένεται να έχει κι άλλα επεισόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση