ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σενάρια με Ιωνά για τη θέση του Γεν. Εισαγγελέα

Παρασκηνιακές διεργασίες σε εξέλιξη ενόψει της αφυπηρέτησης του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη μέχρι τον ερχόμενο Μάιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ολοκλήρωση της θητείας του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα  τον ερχόμενο  Μάιο  καθώς και η διάδοχος κατάσταση είναι ένα από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί. Μια επιλογή όχι συνηθισμένη, αν ληφθούν υπόψη το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις του Κώστα Κληρίδη με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά το πρώτο μισό της θητείας του αλλά και η εμπλοκή του γενικού εισαγγελέα στις δημόσιες αντεγκλήσεις, με την ανώτατη βαθμίδα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Ένα τρίτο στοιχείο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανάψει και πολιτικές φωτιές, έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να αναλάβει τη Νομική Υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του,  στο παρασκήνιο καταγράφεται κινητικότητα με κοινό παρονομαστή των σεναρίων τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σενάρια που αφορούσαν Ανώτερο Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, θεωρείται απίθανο να επιλέξει τον αντικαταστάτη του κ. Κληρίδη από τους κόλπους του δικαστικού συστήματος. Ως εκ τούτου, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται να προκρίνει την εξεύρεση ενός προσώπου, το οποίο να μπορεί να συγκεράσει την απαραίτητη για τη θέση, νομική κατάρτιση με την πολιτική εμπειρία και συμπεριφορά, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

Με Ιωνά

Η περίπτωση του τέως Υπουργού θεωρείται πως καλύπτει τα προεδρικά «κριτήρια», ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες και προβληματισμοί να ανάψει πολιτικές φωτιές. Τυχόν επιλογή του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, ενδεχομένως να προκαλέσει παράπλευρες παρενέργειες στον ΔΗΣΥ, ενόψει, μάλιστα, των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσει, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μια τέτοια απόφαση, με γνώμονα πάντα τις βουλευτικές εκλογές και τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει στο κόμμα. Ιδιαίτερα έντονη αναμένεται ότι θα είναι η επίθεση από το ΑΚΕΛ, καθώς ο Άντρος Κυπριανού είχε ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση του κόμματός του απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ενδιάμεσο σενάριο

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα άτομα εντός του ΔΗΣΥ εκφράζουν ανησυχίες, προκρίνουν ένα ενδιάμεσο σενάριο, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των βουλευτικών. Μια λύση ικανοποιητική φαίνεται να είναι ο διορισμός νέου Γενικού Εισαγγελέα με όριο αφυπηρέτησης, πριν την εκπνοή της θητείας του Προέδρου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να διορίσει τον Ιωνά Νικολάου στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Πρόεδρε απέτυχες για ακόμη μια φορά σε διορισμούς. Τον Κώστα Κληρίδη τον προωθούσες ως χρυσάφι και μετά ....

Αν τώρα μας φέρεις μέσα τον Ιωνά και πάλιν ως χρυσάφι και αποδειχτεί και αυτός..... θα πρέπει να πας σπίτι σου πριν το τέλος της θυτείας σου.

ΑΚΑ

Ένας διεφθαρμένος δικηγόρος σκέφτεται να διορίζει ένα καμένο πρώην υπουργό.. ..Και οι δυο παλληκάρια της ίδιας κλίκας που έκατσαν στις καρέκλες τις εξουσίας για να καταστρέψουν το κράτος από μέσα, εξασφαλίζοντας προσωπικό πλουτισμό σε βάρος της κοινωνίας. Τι μπορεί να πάει λάθος? Ντροπή στην Καθημερινή επίσης για το επίπεδο της δημοσιογραφίας, άλλα δεν περιμένω και κάτι καλύτερο από πληρωμένα άρθρα.
Σίγουρα η υπόθεση του βαν θα ξεχαστεί και δεν θα διωχτεί, (Ο Αβέρωφ θα χαλαρώσει) τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, μεγαλο-λογιστών θα διασφαλιστούν. Το ξέπλυμα θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι να πιαστούν κάποιοι στα πράσα και μετά να μιλούν για λιβέλους. Στην Μάλτα αποκαλύφθηκαν εδώ πότε? Κύπρος του 2020, υπάρχει Ελπίδα? Υπάρχει δικαιοσύνη?

Pardalo_katsiki

kanenas den kanei apo toys nomikou poy exome gia tin thesi toy GE. eine oloi dieftharmenoi.

Mike Nik the greek

Προέδρε .. για όνομα του θεού!!! Όχι και ο Ιωνάς Γενικός Εισαγγελέας!!! Έλεος!!!

Ενας Συναγερμικός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση