ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Σκληρή κριτική Χριστόφια στον Αναστασιάδη

Ηχηρά μηνύματα και ενδιαφέρουσες προτάσεις και παρεμβάσεις από τον τέως Πρόεδρο σε συνέντευξή του στην τ/κ Κίμπρις

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα δικά του μηνύματα και τις προειδοποιήσεις για την πορεία του κυπριακού έστειλε δια μέσου της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίμπρις, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.  Μιλώντας σε ομάδα Τ/κ δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι πλέον έχει έλθει η ώρα για να «ξυπνήσουν» οι Ε/κ και Τ/κ πολίτες που επιθυμούν λύση του Κυπριακού. Οι πολίτες πρέπει να βγουν στους δρόμους και να απαιτήσουν τη λύση. Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο καμία ηγεσία δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το αίτημα.

Στα πλαίσια της συνέντευξης του στην Κίμπρις, ο κ. Χριστόφιας έφερε στο προσκήνιο και μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καθώς και στα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου.


Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Χριστόφια με τους Τ/κ δημοσιογράφους της Κίμπρις

Αγωγός φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά τη λύση

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο της μεταφοράς του φυσικού αερίου στη Δύση δια μέσου της Τουρκίας, μετά την επίτευξη της λύσης του Κυπριακού. Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Το δήλωσα στον κ. Αναστασιάδη. Οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι. Εσύ κρατάς στο χέρι σου αυτό το λουκούμι. Αυτό που πρέπει να πράξεις είναι να βοηθήσεις την Τουρκία για να ανοίξει το στόμα της και να απολαύσει αυτό το λουκούμι. Διαφορετικά, σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το κυπριακό, στην πορεία, οι Ε/κ και Τ/κ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πολύ σκοτεινό μέλλον».

«Η ε/κ πλευρά πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο της μεταφοράς του φυσικού αερίου στη Δύση δια μέσου της Τουρκίας»

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε: «Δήλωσα στο Εθνικό Συμβούλιο στον Αναστασιάδη παράτα τα παιχνίδια κ. Πρόεδρε. Επέμενε με αποφασιστικότητα στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Επεσήμανε στην Τουρκία ότι σε περίπτωση που συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού με βάση τις διζωνικές συμφωνίες κορυφής και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τότε θα έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από τους υδρογονάνθρακες και οι Τ/κ. Επιπλέον, δήλωσε στην Τουρκία ότι οι δυο κοινότητες έχουν συμφωνήσει για την κατανομή των κερδών από τους υδρογονάνθρακες και ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μετά την λύση του Κυπριακού την δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου για την μεταφορά του φυσικού αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Η κριτική στον Αναστασιάδη

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι στην κοινότητα του υπάρχουν κύκλοι που κατηγορούν τον κ. Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι συζητά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη λύση των δυο κρατών. Αυτή η λύση θα είναι καταστροφική για την Κύπρο και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε. Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε τα εξής: «Άτομα που βρίσκονται στον κύκλο του κ. Αναστασιάδη (π.χ. ο δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου από το ΔΗΣΥ) τον κατηγορούν με το πρόσχημα ότι συζητά λύση δυο κρατών. Σε κάθε περίπτωση η λύση δυο κρατών θα είναι καταστροφική για την Κύπρο».

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ στο συνέδριο του έχει εστιάσει στα δικά του λάθη στο κυπριακό. Επίσης, αναφέρθηκε στα δεινά που προκάλεσε η ελληνική ακροδεξιά στην Κύπρο.

Τα καταστροφικά σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια μαζί με την λύση των δυο κρατών και το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ από την Κύπρο, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. «Σε περίπτωση που δεν εκλογικευτούμε και δεν επιλύσουμε το πρόβλημα, αυτό το θέμα (η απομάκρυνση της Ειρηνευτικής Δύναμης) θα επανέρθει στο προσκήνιο προς το καλοκαίρι με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Κατά την άποψη μου η αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ από την Κύπρο θα αποτελέσει μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Διότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης σχετίζεται με την πράσινη γραμμή, το No man’s land. Σε περίπτωση που η Ειρηνευτική Δύναμη αποχωρήσει από την περιοχή κάποιοι ενδέχεται να ονειρευτούν την κατοχή της πράσινης γραμμής».

«Ανοησία» η παράκαμψη του Ακιντζί

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ως «ανοησία» την παράκαμψη του Μουσταφά Ακιντζί και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία της τελικής λύσης στο κυπριακό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σημασία της συζήτησης με την Τουρκία για την τελική, σταδιακή κατάργηση των εγγυήσεων και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της Κύπρου θα πρέπει να διευθετηθούν από τους ίδιους τους Κύπριους.

ΣΧΟΛΙΑ

Βρέ τον γέρημον!!! Φταιν όμως οι ηγέτες του ΑΚΕΛ που του επιτρέπουν να μιλά ακόμη και να κάνει το κόμμα τους ρεζίλι, περισσότερο από ό,τι το κατάντησαν.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X