ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στεφάνου: Το Κυπριακό διάγει το μακροβιότερο αδιέξοδο από ποτέ

Όπως σημείωσε «το κυπριακό πρόβλημα περνά σήμερα την κρισιμότερή του φάση μετά την τουρκική εισβολή»

ΚΥΠΕ

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται επίσης ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση, η οποία θα παγιώνει και θα οριστικοποιεί τη διχοτόμηση.

Σε ομιλία του, στο Μνημόσυνο Πεσόντων Ηρώων Τεμπριάς, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ο μόνος δρόμος για τη δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας», συμπληρώνοντας πως «είναι ο μόνος δρόμος για να έχει μέλλον ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, στη γη που τον γέννησε».

Όπως σημείωσε «το κυπριακό πρόβλημα περνά σήμερα την κρισιμότερή του φάση μετά την τουρκική εισβολή», για να προσθέσει πως «διάγει το μακροβιότερο αδιέξοδο από ποτέ, με τη διεθνή κοινότητα να επιμερίζει ευθύνες στις δύο πλευρές, τόσο για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, όσο και για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο».

«Αυτή την κατάσταση», είπε, «την εκμεταλλεύεται η κατοχική δύναμη για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους και πλέον να μιλά ανοιχτά για λύση δύο κρατών. Γι’ αυτή την καταστροφική λύση μίλησε δυστυχώς ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η τουρκική προκλητικότητα και αρνητισμός μπορεί να απογοητεύουν και να τροφοδοτούν την απαισιοδοξία σχετικά με την προοπτική επίτευξης λύσης, αλλά δεν πρέπει να μας οδηγεί στην παθητικότητα και τη μοιρολατρία».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που η στασιμότητα εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς εμείς πρέπει να εντείνουμε τις στοχευμένες πρωτοβουλίες μας προς τέσσερις κατευθύνσεις», οι οποίες εξήγησε, είναι «να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη δέσμευσή μας στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, να υπογραμμίζουμε την ετοιμότητά μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε θετική ατζέντα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Τουρκία που να έχει στο επίκεντρο της τα ενεργειακά θέματα, χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινές μας γραμμές και να προωθηθούν μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με αυτό τον τρόπο η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να κτίσει αξιοπιστία έναντι του διεθνούς παράγοντα, για να μπορεί να πείθει για τις προθέσεις της», για να προσθέσει ότι «έτσι θα καταφέρουμε να στραφεί η πίεση στην Τουρκία, υποχρεώνοντας την να αποκαλύψει τις προθέσεις της και αναλαμβάνοντας ανάλογα τις ευθύνες».

Είπε, τέλος, πως οι επόμενες γενιές πρέπει να ζήσουν «σε μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ομόσπονδη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, αποστρατιωτικοποιημένη, μια πατρίδα στην οποία θα μπορούν ελεύθερες οι επόμενες γενιές να κτίζουν τα όνειρά τους και να φτιάχνουν τη ζωή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση