ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Βρέστη Κασουλίδης - Πετρίδης για το Gymnich - Η ατζέντα

Στρατηγική Πυξίδα και Αν. Ευρώπη στο επίκεντρο

ΚΥΠΕ

Στη Βρέστη της Γαλλίας θα βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, όπου θα συμμετέχουν στις άτυπες συναντήσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) με σύνθεση Υπουργών Άμυνας και Υπουργών Εξωτερικών (στο πλαίσιο του άτυπου ΣΕΥ γνωστού ως Gymnich) που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο κ. Πετρίδης μεταβαίνει στη Βρέστη την Τετάρτη, ενώ ο κ. Κασουλίδης θα ταξιδέψει την Πέμπτη και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο.

Η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας ξεκινά την Τετάρτη με δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την πρόεδρο της υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα (SEDE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω των παρεμβάσεων κρατικών και μη κρατικών φορέων στις περιοχές όπου η Ένωση έχει επιχειρησιακή εμπλοκή.

Την Πέμπτη οι ΥΠΑΜ θα συζητήσουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική για το διάστημα και τρόποι με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ενίσχυση της ασφάλειας και της αυτονομίας της Ένωσης σε σχέση με τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Το Gymnich θα ξεκινήσει την Πέμπτη με κοινό γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αντικείμενο συζήτησης τη διαδικασία διαμόρφωσης της Στρατηγική Πυξίδας για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν στη συνέχεια απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και τις προκλήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας.

Την Παρασκευή οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Η Γαλλική Προεδρία θα παραθέσει επίσης γεύμα εργασίας στο οποίο θα συζητηθεί η επικείμενη σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 17 με 18 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση