ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Γενεύη και έτοιμος για όλα τα σενάρια ο Πρόεδρος

Αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Στη Γενεύη μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τις 27-29 Απριλίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη "με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας".

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια. Ανέφερε πως υπήρξε προετοιμασία τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και της νομικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή "για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα οποιαδήποτε θέματα τεθούν κατά την άτυπη Πενταμερή".

"Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή εκ μέρους μας, όπως και ότι είμαστε έτοιμοι για μια λύση που θα είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση η οποία να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες, και το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά και θα βασίζεται στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως επίσης και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο".

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως "εμείς είμαστε η πλευρά η οποία υιοθετεί τις θέσεις και αποφάσεις όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και είμαστε η πλευρά η οποία επιθυμεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα αλλά και τις ανησυχίες και των δυο πλευρών".

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση, με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζουν δημόσια η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού που επιδιώκουν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως "είναι λογικό κάποιος να μην είναι αισιόδοξος για την έκβαση της άτυπης Πενταμερούς, εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες δημοσιοποιούν το τελευταίο διάστημα".

"Προτείνουν λύση εκτός των πλαισίων των ΗΕ, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ όπως και από τη συντριπτικότατη πλειοψηφία του διεθνούς παράγοντα. Μόλις πρόσφατα είχαμε δηλώσεις για το θέμα λύσης δυο κρατών από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε "αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσουν να υιοθετούν αυτές τις θέσεις είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εντούτοις, η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε ποιες θα είναι οι επίσημες θέσεις που θα θέσει η τουρκική πλευρά κατά τη άτυπη Πενταμερή. Παρόμοιες θέσεις είχαμε ακούσει από τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος προέρχεται και από το ίδιο κόμμα με τον Ερσίν Τατάρ είχε παρόμοιες θέσεις. Εντούτοις και με τον Ντενκτάς και με τον Έρογλου φθάσαμε σε σημείο που προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θα πρέπει να δούμε, ανέφερε, "ποιες θα είναι τελικά οι θέσεις της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας κατά την άτυπη Πενταμερή. Εκείνο που μπορούμε ως ε/κ πλευρά να διαβεβαιώσουμε είναι ότι πάμε με καλή θέληση για να έχουμε μια δημιουργική, παραγωγική παρουσία με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που μας ταλανίζει τόσες δεκαετίες, πάμε με τη θέση που εκφράζεται από τα ΗΕ, την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, και σημειώνουμε ότι η άλλη πλευρά δυστυχώς δεν έχει αποδεχτεί την παρουσία της ΕΕ σε αυτή την άτυπη Πενταμερή".

Σημείωσε πως "η ΕΕ θα είναι παρούσα στη Γενεύη με μια τριμελή αντιπροσωπεία. Εντούτοις δεν θα είναι παρατηρητής στην άτυπη πενταμερή κάτι που δίνει και το στίγμα της πολιτικής της Τουρκίας". Υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως "ως εκ τούτου η ΕΕ έχει πολλά να προσφέρει σε μια διαπραγμάτευση και για τις δυο πλευρές που μόνο θετικά μπορεί να είναι".

Ερωτηθείς αν κατά τη διάσκεψη η πλευρά μας θα θέσει το θέμα των ΜΟΕ, ο κ. Κούσιος είπε πως τα ΜΟΕ έχουν προταθεί επανειλημμένως από την πλευρά μας και τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και μπορούν να δώσουν πολλές διεξόδους σε πολλά θέματα.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τα προτεινόμενα ΜΟΕ να αντιμετωπιστούν πολλές ανησυχίες, επιφυλάξεις αλλά και θέματα τα οποία εγείρει η άλλη πλευρά", ανέφερε.

Σημείωσε πως ένα από τα θέματα αυτά είναι αυτό της Αμμοχώστου, δηλαδή η παράδοση της περίκλειστης πόλης κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα γίνεται η εισήγηση για την παράδοση και του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου κάτω επίσης από τη διοίκηση του ΟΗΕ, όπως γίνονται και προτάσεις για άλλα θέματα όπως λειτουργία λιμανιών, εμπόριο κλπ.

"Εξαρτάται από την άλλη πλευρά αν και κατά πόσον θα ήθελε να συζητήσει περαιτέρω το θέμα των ΜΟΕ όπως τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή", είπε ο κ. Κούσιος.

Πρόγραμμα άτυπης διάσκεψης

Με βάση το μέχρι στιγμής πρόγραμμα της άτυπης διάσκεψης αυτή θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental. Στις 1600 τοπική ώρα (1700 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 1800 (1900) συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Τατάρ θα συνοδεύονται στις συναντήσεις από 5 ακόμα άτομα ο καθένας.

Στις 2045 (2145 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από δυο άτομα.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη από τις 1000 μέχρι τις 1300 (1100 μέχρι 1400 ώρα Κύπρου) στο Παλάτι των Εθνών.

Θα ξεκινήσει με εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη και στη συνέχεια από τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων δηλαδή τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια και τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράμπ.

Στις 1400 (1500 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθούν στο Παλάτι των Εθνών διμερείς διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τα πέντε μέρη. Η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 50 λεπτών και σε αυτήν ο επικεφαλής της κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Από τις 1400 μέχρι τις 1450 (1500-1550 ώρα Κύπρου) θα γίνει συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου, από τις 1500 μέχρι τις 1550 (1600-1650 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Δένδια, από τις 1600 μέχρι τις 1650 (1700-1750 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Ράαμπ, από τις 1700 μέχρι τις 1750 (1800-1850 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Τατάρ και από τις 1800 μέχρι τις 1850 (1900-1950 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 1900 (2000 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Παλάτι των Εθνών Ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι τις 2030 (2130 ώρα Κύπρου) και στην οποία επίσης ο επικεφαλής κάθε πλευράς θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Στις 2100 (2200 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental δείπνο των ΗΕ με τα συμμετέχοντα μέρη. Ο επικεφαλής της κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από ένα άτομο.

Η Πέμπτη, τελευταία ημέρα της διάσκεψης, θα ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τον κ. Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παλάτι των Εθνών. Η συνάντηση με τον κ. Τατάρ θα πραγματοποιηθεί από τις 0900 μέχρι τις 0950 (1000-1050 ώρα Κύπρου) και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις 1000 μέχρι τις 1050 (1100-1150 ώρα Κύπρου). Κάθε ηγέτης θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Από τις 1100 μέχρι τις 1150 (1200-1250 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθούν τριμερείς διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ που και πάλι θα συνοδεύονται από πέντε άτομα ο κάθε ένας.

Από τις 1200 μέχρι τις 1400 (1300-1500 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι των Εθνών, Ολομέλεια, με την οποία και θα ολοκληρωθεί η άτυπη διάσκεψη.

Ποίοι μεταβαίνουν στη Γενεύη

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που αναχωρεί στις 0900 το πρωί της Δευτέρας, με ναυλωμένη πτήση, για τη Γενεύη μεταβαίνουν στην Ελβετία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο Διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης.

Επίσης τον συνοδεύουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, πλην του ΕΛΑΜ, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου (ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι επαφή κρούσματος κορωνοϊού και δεν δύναται να μεταβεί), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ακόμη τον Πρόεδρο συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών. Πιο συγκεκριμένα οι Ιωάννης Κασουλίδης Παναγιώτης Δημητρίου, Τάσος Τζιωνής, Τουμάζος Τσελεπής, Χριστίνα Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κόμπος, Κωστάκης Παρασκευά, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Παντελής Παντελίδης και Ανδριανός Κυριακίδης.

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ θα συνοδεύεται στη Γενεύη από τον διαπραγματευτή του, Εργκιούν Ολγκούν, την εκπρόσωπό του, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, τα μέλη της ομάδας Οσμάν Ερτούγ και Ογουζχάν Χασίπογλου, τον συντονιστή των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, και 4 νομικούς και συνταγματολόγους. Στην τ/κ αντιπροσωπεία θα βρίσκεται και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Τον κ. Τατάρ θα συνοδεύουν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕΕ, Εσάν Σανέρ, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος, Φικρί Τορός, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ. Εκ μέρους του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος στην Γενεύη μεταβαίνει ο πρώην «υπεξ», Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, εκ μέρος του Κόμματους του Λαού, η ΓΓ Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβογλου και εκ μέρους του Κόμματος Αναγέννησης ο ΓΓ Ενβέρ Οζτούρκ.

Μαζί με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, θα βρίσκονται στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Διευθυντής Α2 Διεύθυνσης Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Εξάλλου όπως έχει γίνει γνωστό, η Angelina Eichhorst, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), θα βρίσκεται εκ μέρους της ΕΕ στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης.

Η κ. Eichhorst δεν θα είναι μέρος της άτυπης διάσκεψης, ούτε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου, ωστόσο θα έχει διμερείς συναντήσεις με εμπλεκόμενα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση