ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Γενεύη θα κριθούν όλα

Καθοδόν η πολιτική ηγεσία του τόπου, με τις προσδοκίες να είναι ήδη χαμηλά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δεν συμφέρει σε κανέναν ένα ναυάγιο» είπε στην «Κ» της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθαρίζοντας πως η ε/κ πλευρά έχει επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από την άτυπη διαδικασία. Αποκάλυψε δε πως η νέα αμερικανική διοίκηση διαβίβασε στην Άγκυρα πως δεν πρόκειται να δεχτεί λύση δύο κρατών.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» σημειώνουν πως η ε/κ πλευρά είναι προετοιμασμένη πως η Άγκυρα θα επιμείνει σε λύση δύο κρατών με πλάνο την κυριαρχική ισότητα.

Βεβαίως οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Όχι μόνο γιατί ο ρόλος της Ε.Ε στην διαδικασία δεν είναι ο προσδοκώμενος. Η ε/κ πλευρά, ήθελε την Ε.Ε στο τραπέζι των συνομιλιών, ωστόσο μετά και τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, θα βρίσκονται ανεπίσημα. Ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες Γιώργος Κακούρης, αποκάλυψε πως θα παρευρίσκονται στο περιθώριο τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι τρεις αξιωματούχοι, όπως είπε, που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και από την Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) θα βρίσκονται στο κτήριο του Παλατιού των Εθνών, δεν θα συμμετέχουν στις συναντήσεις των 5+1, όμως θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τα μέρη εκεί που χρειάζεται.

Πρόκειται για την Ανγκελίνα Άικχορστ, διευθύντρια στην ΕΥΕΔ στον τομέα για θέματα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελέν Χολμ Πέντερσεν από το γραφείο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα πολιτικών υποθέσεων της ΕΥΕΔ, η οποία έχει συνεργαστεί με τον τότε Επίτροπο Όλι Ρεν σε θέματα διεύρυνσης ως ειδικός μεταξύ άλλων για την Κύπρο, καθώς και ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για την Επίλυση του Κυπριακού στην (DG REFORM).

Το πόσο θετικά είναι τα πράγματα, είναι ένα ζήτημα ανοικτό βεβαίως. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» σημειώνουν πως η ε/κ πλευρά είναι προετοιμασμένη πως η Άγκυρα θα επιμείνει σε λύση δύο κρατών με πλάνο την κυριαρχική ισότητα. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, κάλεσε σύσσωμη την τ/κ πλευρά να ευθυγραμμιστεί στην προσπάθεια για λύση δύο κρατών. Ο Νίκος Στέλγιας, αποκάλυψε άλλωστε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, πως η τουρκική πλευρά επιμένει για λύση δύο κρατών με τελικό στόχο της τη συνομοσπονδία. Άλλωστε ο Έρσίν Τατάρ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Κ» επέμεινε σε αλλαγή του μοντέλου λύσης του κυπριακού καθώς όπως είπε η ομοσπονδία έχει αποτύχει.

Ήδη οι αντιπροσωπείες της ε/κ πλευράς, της τ/κ πλευράς και των τριών εγγυητριών δυνάμεων έχουν ήδη αναχωρήσει για τη Γενεύη.

 Η άτυπη διάσκεψη θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης και αναμένεται να τελειώσει το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς να αποκλείεται παράταση στο ενδεχόμενο προόδου.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ ενώ το Κίνημα Οικολόγων θα εκπροσωπηθεί από την Έφη Ξάνθου. Μαζί τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσιελεπής και Τάσος Τζιωνής, μαζί με ομάδα νομικών. Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, της τουρκικής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Βρετανίας ο Ντομινίκ Ράαμπ. Μαζί του θα βρίσκεται και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στήβεν Λίλλη. Τους Τ/Κ εκπροσωπεί ο ηγέτης της κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση