ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη στενωπό του «κανένα» o Ενδιάμεσος

Θα ανακοινώσουν τις επίσημές τους αποφάσεις στο τέλος της βδομάδας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κουλτούρα του κανένα, δηλαδή στήριξη ούτε σε Νίκο Αναστασιάδη ούτε σε Σταύρο Μαλά καλλιεργείται από τις ηγεσίες των κομμάτων της «αλλαγής» που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, μετά από συντονισμό σε σύσκεψη αρχηγών, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα δειλά τις εσωκομματικές διεργασίες για το πώς θα κινηθούν μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από τον β’ γύρο και αναμένεται να παρατείνουν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο με την επιθετική πολιτική που εξαπέλυσαν κατά την προεκλογική τόσο απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη όσο και στο ΑΚΕΛ, υπάρχει τρόπος να στηρίξουν είτε τον ένα είτε τον άλλο.

Η πρώτη αποτίμηση στη γραμματεία του ΔΗΚΟ όσο και στο πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ είναι πως θα πρέπει να γίνει μεγάλη υπέρβαση από τους δύο υποψηφίους του β’ γύρου ούτως ώστε να στηρίξουν είτε τον ένα είτε τον άλλο. Άλλωστε το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ θα πάρει εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την προσεχή Πέμπτη για σταύρωμα και των δύο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως από όλα τα συνεργαζόμενα μέρη θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία καθώς αυτό θα αποτελέσει τη δεύτερη πράξη στο εγχείρημα του τρίτου πόλου. Το σίγουρο είναι πως μία τέτοια θέση θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς στην ουσία ωθούν τους ψηφοφόρους στην αποχή. Το αν αυτή η θέση θα μείνει μέχρι τέλους είναι ένα ζήτημα ανοικτό, καθώς όλοι γνωρίζουν πως μεταξύ α’ και β’ γύρου όλες οι θέσεις και οι τοποθετήσεις μπορούν να ανατραπούν στο παζάρι των συνεργασιών.

Έδειξε τον Κανένα ο Νικόλας

Το πρωί της Δευτέρας, οι αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Περδίκης και Στέλιος Αμερικάνος, είχαν συναντηθεί για να μελετήσουν τα επόμενα βήματα του χώρου και πως πορεύονται στον β’ γύρο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η σκέψη η οποία τέθηκε είναι να μην στηριχθεί ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε ο Σταύρος Μαλάς. Γι αυτή τη θέση άλλωστε μας προετοίμασε το βράδυ της Κυριακής ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Είμαι φυσικά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα όμως σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού μας, πέραν από το αποτέλεσμα είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» είχε πει χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος καλλιεργώντας έδαφος πως ο τρίτος πόλος είναι εδώ για να μείνει.

Κτίζουν το μέτωπο

Για να μπορέσει ωστόσο να «τσιμεντωθεί», σύμφωνα με την ανάγνωση του Ενδιάμεσου θα πρέπει τα κόμματα του χώρου να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που προνοεί επιθετική πολιτική απέναντι σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και όχι συμπόρευση μαζί τους.

Το ζήτημα είναι αν την απόφασή τους θα στηρίξουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Αυτό που φαίνεται να καλλιεργείται πάντως είναι η κοινή συμπόρευση και των δύο με τη δημιουργία ενός μετώπου που θα σφραγίσει το 26% που έλαβε η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ένα κοινό μέτωπο το οποίο μπορεί να κατέλθει στις επόμενες εκλογές κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Μετρούν ζημιές στο ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ αντιλαμβάνονται πως ήταν μία μεγάλη ήττα αυτή της Κυριακής και πως θα πρέπει να δουν πως θα κινηθούν. Στη συνεδρία της γραμματείας του κόμματος, μπήκε επί τάπητος το ζήτημα των «υπονομευτών» της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου αποφασίζοντας την παραπομπή κάποιων εξ αυτών στο πειθαρχικό του κόμματος. Δεν έχουν βέβαια αποφασίσει για το πώς θα κινηθούν και ποιους ενδεχομένως να διαγράψουν, αλλά σίγουρα αναμένονται ξεκαθαρίσματα που θα εντείνουν τον εσωκομματικό πόλεμο που μαίνεται στο ΔΗΚΟ.

Στη γραμματεία του ΔΗΚΟ συζητήθηκε ο β’ γύρος με τα μέλη να επισημαίνουν πως θα πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ούτως ώστε να πείσουν το κόμμα να τους στηρίξει. Θέση που προκαταλαμβάνει πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ζητήσει σταύρωμα και των δύο.

Θα δεχτεί πιέσεις

Θα μπορέσει να εμμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή του ωστόσο; Ήδη, στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ του υπενθυμίζουν τη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οποία έλεγε πως όλοι στον β’ γύρο θα πρέπει να ταχθούν εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτό αναμένεται να είναι και το όπλο του ΑΚΕΛ, ότι δηλαδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τη στάση του επανεκλέγει τον Νίκο Αναστασιάδη. Αν αυτό επηρεάσει τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως την Τετάρτη θα συγκληθεί το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή. Μία διαδικασία που θα πάρει όλη τη βδομάδα και η οποία θα μειώσει τις όποιες αντιδράσεις και επικρίσεις από πλευράς των κομμάτων που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους για την προεδρία.

Στον δρόμο Νικόλα

Τον δρόμο του σταυρώματος και των δύο ακολουθεί επί του παρόντος και η ΕΔΕΚ. Στο πολιτικό γραφείο του κόμματος, όλα τα μέλη πλην ενός τοποθετήθηκαν υπέρ της καταψήφισης και των δύο υποψηφίων. Αυτή την εισήγηση θα μεταφέρουν και στην Κεντρική Επιτροπή την προσεχή Παρασκευή η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα κινηθεί το κόμμα. Σ

το ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι Οικολόγοι καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος στόχος είναι να διατηρηθεί η συμπόρευση των δυνάμεων της «αλλαγής» αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος την Πέμπτη. Μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις και το Κίνημα Αλληλεγγύη θέλει να διασφαλίσει την συμπόρευση των εν λόγω κομμάτων.

Ήδη έγινε συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο οι όποιες τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X