ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Βενετία για την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ο Π. Λεωνίδου

Υπερήφανος ένιωσε ο κ. Λεωνίδου γιατί τα ιστορικά κτίσματα, που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, έχουν έντονη την κυπριακή σφραγίδα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Εντυπωσιασμένος δήλωνε ο Πανίκος Λεωνίδου από τους χώρους και τις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία αλλά και τον παρακείμενο Ελληνικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ βρέθηκε με την ιδιότητα του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στην "Γαληνοτάτη", με την ευκαιρία της διοργάνωσης από τον θεσμό μιας σπουδαίας εκδήλωσης για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Λεωνίδου, όμως, ένιωσε, και δικαίως, υπερήφανος γιατί τα ιστορικά αυτά κτίσματα, που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, έχουν έντονη την κυπριακή σφραγίδα. Τον μεν Ινστιτούτο βρίσκεται σε κτίριο που δημιουργήθηκε με χρήματα του Κυπρίου, από τον έναν γονέα, Θωμά Φλαγγίνη (1578-1648), διδάκτορα του Κανονικού και του Αστικού δικαίου.Ο Φλαγγίνης ήθελε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα ελληνόπουλα, αλλά δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τον στόχο του όσο ήταν εν ζωή, γιατί οι Βενετοί, ως καθολικοί, δεν ήθελαν ορθόδοξο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ωστόσο, η πολυπόθητη άδεια δόθηκε μετά τον θάνατό του, κι έτσι ιδρύθηκε η  Φλαγγίνειος Σχολή, που λειτούργησε στη Βενετία από το 1662 έως το 1905. Να σημειωθεί ότι στη διαθήκη του ζήτησε να δίνεται προτεραιότητα σε παιδιά από την Κέρκυρα και από την Κύπρο.

Αλλά και στον Άγιο Γεώργιο της Βενετίας, που οικοδομήθηκε το 1561, υπάρχει σπουδαία κυπριακή πινελιά, καθώς εκεί βρίσκονται εικόνες του αγιογράφου Γεωργίου του Κύπριου. Μετά από αυτά, ο κύριος Λεωνίδου , απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ινστιτούτου, τόνισε ότι αυτή την σπουδαία κοινή κληρονομιά, που καθορίζει και την ταυτότητά μας, είναι χρέος μας και να την μελετήσουμε και να την προστατεύσουμε, παραδίδοντάς την στις επόμενες γενιές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση