ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών

Ο Κώδικας, έκτασης οκτώ σελίδων, διέπει τη γενικότερη συμπεριφορά των μελών του Κοινοβουλίου

ΚΥΠΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Πέμπτη ο Κώδικας Δεοντολογίας των Βουλευτών, ικανοποιώντας μια από τις ελλείψεις που κατέδειξε η επιτροπή κατά της διαφθοράς, Greco, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Κώδικας, έκτασης οκτώ σελίδων, διέπει τη γενικότερη συμπεριφορά των μελών του Κοινοβουλίου, και καθορίζει θέματα διαφάνειας, όπως τις δωροληψίες και πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε τη συζήτηση του Κώδικα, καλύπτοντας και ενσωματώνοντας τις αποδεκτές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σε προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας, ενώ όσες τροπολογίες δεν έγιναν αποδεκτές θα τεθούν αύριο προς ψήφιση.

«Ουσιαστικά από αύριο ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας του κάθε Βουλευτή, μια απαίτηση η οποία υπήρχε και στην έκθεση της Greco και είχαμε δεσμευτεί ως επιτροπή Θεσμών να υλοποιήσουμε όλες τις παρατηρήσεις της Greco πριν κλείσει η συγκεκριμένη σύνοδος της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου ο Κώδικας ήταν προϊόν συμβιβασμού έτσι ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και καταρτίστηκε ύστερα από μελέτη Κωδικών που ισχύουν σε κοινοβούλια άλλων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και κοινοβουλίων που έχουν παρόμοιο σύστημα με αυτό της Κύπρου.

«Η φιλοσοφία είναι μία, η σωστή λειτουργία του Βουλευτή τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στη ζωή και το υπόδειγμα που πρέπει να δίνει προς τους πάντες», είπε.

Ο Κώδικας προνοεί τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας η οποία θα απαρτίζεται βάσει του άρθρου του Συντάγματος που διέπει τον διορισμό της επιτροπής επιλογής της Βουλής.

Πολιτικές ποινές

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου σε περίπτωση παραβίασης του Κώδικα από έναν Βουλευτή θα επιβάλλεται «πολιτική ποινή». Όπως εξήγησε, εφόσον η επιτροπή δεοντολογίας αποφασίσει πως ένας Βουλευτής παραβίασε τον Κώδικα, τότε είτε ο Πρόεδρος της επιτροπής, είτε ο Πρόεδρος της Βουλής θα αναφέρουν ενώπιον της Ολομέλειας ότι ο συγκεκριμένος Βουλευτής παραβίασε τον Κώδικα και θα καλείται να απολογηθεί και ότι είναι καταδικαστέα η πράξη του, όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, για το θέμα αυτό, έχει κατατεθεί τροπολογία από τη Συμμαχία Πολιτών για αποκοπή μέρους της αντιμισθίας ενός βουλευτή που παραβιάζει τις πρόνοιες του Κώδικα.

«Το θέμα είναι πολιτικό και όχι χρηματικό και αν κάποιος είναι πλούσιος θα έρχεται κάθε εβδομάδα να καταθέτει ό,τι θέλει και να κάνει ό,τι θέλει στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου, για να προσθέσει ότι αυτό που είναι σημαντικό «είναι η κοινωνία των πολιτών να γνωρίζει τη συμπεριφορά του καθενός μας, να υπάρχει διαφάνεια και να μας κρίνει».

Λέγοντας ότι στην Κύπρο ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει αποκοπή αντιμισθίας του Βουλευτή μόνο σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του από κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι πιο ορθό να είναι πολιτική η καταδίκη του και αν ακολουθήσει κάτι πειθαρχικό ή ποινικό θα ακολουθηθούν οι νόμοι που υπάρχουν και αυτή είναι η θεωρία που επικράτησε ύστερα από πολλή συζήτηση και διαφορετικές απόψεις».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως «είναι δεδομένο και αναντίλεκτο ότι σε μία εποχή που είναι εδραιωμένη η απαξίωση της κοινωνίας και των πολιτών προς τους πολιτικούς και κατ’ επέκταση στους βουλευτές η ανάγκη για την θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας είναι επιτακτική» και χαρακτήρισε τον Κώδικα ως ένα βήμα προς τη διαφάνεια.

Σημείωσε ακόμη ότι το κείμενο στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή είναι αποδεκτό από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, προσθέτοντας ότι κάποιες τροπολογίες θα τεθούν αύριο στην Ολομέλεια.

«Ως κόμματα και ως Βουλευτές και ως πολιτικοί οποιαδήποτε δράση και ενέργεια στοχεύει στο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι είναι αυτοί που μας εκλέγουν και αυτούς εκπροσωπούμε είναι επιβεβλημένη και αυτήν επιδιώκουμε», κατέληξε.

Τέλος, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι ο Κώδικας είναι προϊόν συναίνεσης, προσθέτοντας ότι το Κίνημα έχει καταθέσει τροπολογίες όσον αφορά το ύψος των δώρων που λαμβάνει ένας Βουλευτής και για την απαγόρευση ταξιδιών που είναι πληρωμένα από εταιρείες.

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία σε κάθε Κώδικα Δεοντολογίας είναι η εφαρμογή του», είπε, προσθέτοντας Κώδικας Δεοντολογίας έχει καταρτιστεί και για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «αλλά είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον παραβιάζει ο ίδιος προσωπικά».

Αναφορικά με τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, ο κ. Περδίκης είπε ότι η πρώτη θέτει όριο λήψης δώρου τα €500 ετησίως από συγκεκριμένο δωροθέτη και τα €1.500 ευρώ ετησίως από όλους τους δωροθέτες. Όπως είπε, ο Κώδικας όπως έχει καταρτιστεί προνοεί τη λήψη δώρου μέχρι €150 ανά δωροθέτη (χωρίς όριο πόσες φορές το λάβει), ενώ για δώρο πέραν του ποσού αυτού θα πρέπει να ενημερώνεται η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τέλος για τα ταξίδια, ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπονται τα ταξίδια βουλευτών πληρωμένα από εταιρείες, που βάσει του Κώδικα επιτρέπονται αρκεί αντί να δηλώνονται.

Με ψήφισμα η παράδοση εγγράφων πολιτογραφήσεων στην Αστυνομία

Εξάλλου, η επιτροπή συζήτησε σήμερα το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η ΕΔΕΚ όπως οι βουλευτές που κατέχουν έγγραφα πολιτογραφήσεων να τα καταθέσουν στην Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης των εγγράφων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Στη συνεδρία το νομικό τμήμα της Βουλής ενημέρωσε την επιτροπή για τη δεσμευτικότητα της απόφασης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως μετά την ενημέρωση από το Νομικό Τμήμα αποφασίστηκε η ΕΔΕΚ να καταθέσει στην αυριανή Ολομέλεια αίτημα όπως η απόφαση μεταβληθεί σε ψήφισμα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην επιτροπή Θεσμών για εξέταση και προώθηση στην Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε στη συνεδρία εκπρόσωπος του νομικού τμήματος της Βουλής, τα ψηφίσματα δεν δημιουργούν υποχρεώσεις αλλά είναι διακηρυκτικού χαρακτήρα και ότι βάσει νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι αποφάσεις της Βουλής δεν μπορεί να είναι δεσμευτικές αν είναι πολιτικού χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε στην επιτροπή ότι το Κίνημα δεν έχει πρόβλημα όπως το σχέδιο απόφασης να μετατραπεί σε σχέδιο ψηφίσματος, έστω και αν δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς αυτό, όπως είπε θα καταδείξει τη βούληση για εξέταση του θέματος των διαρροών. Υπενθύμισε επίσης ότι οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ έχουν καταθέσει όσα σχετικά έγγραφα έχουν στην κατοχή τους.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι εκτέθηκε η Βουλή γιατί (το δίκτυο Αλ Τζαζίρα) κατέχει έγγραφα που έχουν τη σφραγίδα της πάνω. Άρα είτε από βουλευτές είτε από συνεργάτες. Για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Βουλής θα πρέπει να τα παραδώσουμε αυτόβουλα στην Αστυνομία», είπε.

Σε κάποιο στάδιο οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Ζαχαρίας Κουλίας ερώτηση τον Γιώργο Περδίκη γιατί από το σύνολο των Βουλευτών, το Αλ Τζαζίρα ζήτησε από τον ίδιο να του παραχωρήσει συνέντευξη για το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Ο κ. Περδικης απάντησε ότι είναι τιμή του αφού είχε θέση κατά του ΚΕΠ εδώ και χρόνια και ότι είχε δώσει συνεντεύξεις στο Reuters και στο Associated Press αλλά αρνήθηκε να το πράξει στον Al Jazeera. «Ο Συλλούρης έστησε ολόκληρο φιάσκο για να υποστηρίξει ότι εγώ διέρρευσα τα έγγραφα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση