ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην πρώτη γραμμή το State Department, όχι ο 6ος στόλος

Η βαρύτητα πέφτει από πηγές στη Λευκωσία για την ΑΟΖ και την Τουρκία, όχι στο αμερικανικό ναυτικό αλλά στην ανακοίνωση της Πέμπτης.

Το ότι οι ΗΠΑ επί της ουσίας την Πέμπτη επανέλαβαν τη διαχρονική τους θέση αναφορικά με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επέφερε ικανοποίηση στη Λευκωσία, εφόσον η τοποθέτηση του State Department, «δεν χρήζει παρερμηνειών. Είναι ξεκάθαρη».

«Η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ήταν η τοποθέτηση αξιωματούχου του State Department. 

Αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία, αλλά και στα κατεχόμενα, έχει αυξηθεί η ένταση και η ρητορική για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, με αναλυτές να λένε στην «Κ» πως δεν είναι τυχαίο το χρονικό σημείο που αυτή γίνεται.

Οριοθετούν δε το τρέχον διάστημα ως το αποκορύφωμα μιας περιόδου με αφετηρία το 2011. Τότε είχε ξεκινήσει έντονα η επιχειρηματολογία περί των δικαιωμάτων των τ/κ στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη». Τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε η ανακοίνωση από τη Noble και την κυβέρνηση, για την επιτυχία της γεώτρησης και τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο κοίτασμα. Λίγο διάστημα μετά ξεκίνησε η επιχειρηματολογία της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας για τα δικαιώματα των πρώτων στους ενεργειακούς πόρους και στην πορεία μέχρι σήμερα, αυτή κλιμακώθηκε συστηματικά, όπως είπαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές.

Καμία ενημέρωση για στόλο

Στην παράμετρο της κινητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ήδη γραφτεί πως αναμένονται στην περιοχή τρία πολεμικά του αμερικανικού ναυτικού. Η παρουσία αυτών, δεν σχετίζεται με τις εργασίες της Exxon στην ΑΟΖ αλλά με την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ. Ωστόσο, ακόμη και εδώ, τα τουρκικά ΜΜΕ την Πέμπτη έπαιξαν το ρόλο τους, με μεγάλη τουρκική εφημερίδα να μεταδίδει πως το USS Iwo Jimma δεν θα έλθει τελικά στην Αν. Μεσόγειο.

Από κυπριακής πλευράς, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τις κινήσεις του αμερικανικού στόλου, με τις πληροφορίες να «δείχνουν» ωστόσο πως έτσι κινούνται οι Αμερικανοί και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η παρουσία τους στην Αν. Μεσόγειο, παράλληλα με την άσκηση με το Ισραήλ.
Στην πρώτη γραμμή είναι το State Department και τα όσα ακούστηκαν εκεί για την κυπριακή ΑΟΖ, και όχι ο στόλος, τόνισαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα. Δεν αρνήθηκαν ωστόσο πως τα μηνύματα τα στέλνει και ο τελευταίος, παρά τους λόγους για τους οποίους θα είναι στην ΑΟΖ. Ανάλογα μηνύματα που έπιασαν τόπο είχε στείλει και η Γαλλία, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X