ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:57
 

Στην πρώτη γραμμή το State Department, όχι ο 6ος στόλος

Η βαρύτητα πέφτει από πηγές στη Λευκωσία για την ΑΟΖ και την Τουρκία, όχι στο αμερικανικό ναυτικό αλλά στην ανακοίνωση της Πέμπτης.

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το ότι οι ΗΠΑ επί της ουσίας την Πέμπτη επανέλαβαν τη διαχρονική τους θέση αναφορικά με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επέφερε ικανοποίηση στη Λευκωσία, εφόσον η τοποθέτηση του State Department, «δεν χρήζει παρερμηνειών. Είναι ξεκάθαρη».

«Η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ήταν η τοποθέτηση αξιωματούχου του State Department. 

Αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία, αλλά και στα κατεχόμενα, έχει αυξηθεί η ένταση και η ρητορική για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, με αναλυτές να λένε στην «Κ» πως δεν είναι τυχαίο το χρονικό σημείο που αυτή γίνεται.

Οριοθετούν δε το τρέχον διάστημα ως το αποκορύφωμα μιας περιόδου με αφετηρία το 2011. Τότε είχε ξεκινήσει έντονα η επιχειρηματολογία περί των δικαιωμάτων των τ/κ στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη». Τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε η ανακοίνωση από τη Noble και την κυβέρνηση, για την επιτυχία της γεώτρησης και τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο κοίτασμα. Λίγο διάστημα μετά ξεκίνησε η επιχειρηματολογία της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας για τα δικαιώματα των πρώτων στους ενεργειακούς πόρους και στην πορεία μέχρι σήμερα, αυτή κλιμακώθηκε συστηματικά, όπως είπαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές.

Καμία ενημέρωση για στόλο

Στην παράμετρο της κινητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ήδη γραφτεί πως αναμένονται στην περιοχή τρία πολεμικά του αμερικανικού ναυτικού. Η παρουσία αυτών, δεν σχετίζεται με τις εργασίες της Exxon στην ΑΟΖ αλλά με την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ. Ωστόσο, ακόμη και εδώ, τα τουρκικά ΜΜΕ την Πέμπτη έπαιξαν το ρόλο τους, με μεγάλη τουρκική εφημερίδα να μεταδίδει πως το USS Iwo Jimma δεν θα έλθει τελικά στην Αν. Μεσόγειο.

Από κυπριακής πλευράς, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τις κινήσεις του αμερικανικού στόλου, με τις πληροφορίες να «δείχνουν» ωστόσο πως έτσι κινούνται οι Αμερικανοί και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η παρουσία τους στην Αν. Μεσόγειο, παράλληλα με την άσκηση με το Ισραήλ.
Στην πρώτη γραμμή είναι το State Department και τα όσα ακούστηκαν εκεί για την κυπριακή ΑΟΖ, και όχι ο στόλος, τόνισαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα. Δεν αρνήθηκαν ωστόσο πως τα μηνύματα τα στέλνει και ο τελευταίος, παρά τους λόγους για τους οποίους θα είναι στην ΑΟΖ. Ανάλογα μηνύματα που έπιασαν τόπο είχε στείλει και η Γαλλία, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X