ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην τριμερή του Καΐρου οι τουρκικές προκλήσεις

Η κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ισχυρό μήνυμα κατά της τουρκικής παραβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να στείλει η 7η τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο. Η τριμερής Σύνοδος εκτός από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα ασχοληθεί με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή καταδικάζοντας τις τουρκικές κινήσεις.

Η Αιγύπτια διπλωμάτης διατυπώνει και πάλι την έκκληση για την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης

Η πρέσβειρα της Αιγύπτου στη Λευκωσία Μάι Χαλίλ σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την αντίθεση της χώρας της στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις υπενθυμίζοντας «πως το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ σε μια έκφραση αλληλεγγύης προς την Κύπρο έχει εκδώσει ήδη κάποιες ανακοινώσεις, με την τελευταία στις 5 Οκτωβρίου, όπου διατυπώνει ανησυχία σε σχέση με την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πλησίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7, καθώς κάτι τέτοιο «αποτελεί συνέχεια των μονομερών μέτρων που συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Αιγύπτια διπλωμάτης διατυπώνει και πάλι την έκκληση για την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση για σεβασμό και εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Επίσης, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης της απόφασης της 6ης Τριμερούς στην Κρήτη για έναρξη διαβουλεύσεων με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ η πρέσβειρα παρέπεμψε στις εξειδικευμένες επιτροπές που έχουν συσταθεί. «Τέτοιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθως συνομολογούνται διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών».

Διπλωματική εκστρατεία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας. Στη Λευκωσία φθάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας για συνομιλίες μετά και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματισθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X