ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στήνεται σιγά σιγά το σκηνικό της Νέας Υόρκης

Επαφές Ολγκίν σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, σε αναζήτηση ημερομηνιών για την πενταμερή και… πρόσκληση στον Ερντογάν

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Εβδομάδα κινητικότητας επιφυλάσσει η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με τις κινήσεις, από όλους επί του πεδίου, να καθορίζουν το σκηνικό πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερής, εντός του μήνα, για το Κυπριακό. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ταξιδεύει αύριο και την Τετάρτη σε Λονδίνο και Βρυξέλλες αντίστοιχα για σειρά επαφών σχετιζόμενες με την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει, για την Πέμπτη 3 Ιουλίου, Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών και ο ΟΗΕ αναζητεί το κλείδωμα των ημερομηνιών διεξαγωγής της άτυπης, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Τελευταίες επαφές Ολγκίν

Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες η Κολομβιανή διπλωμάτης θα έχει τις τελικές επαφές της σε σχέση με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη της άτυπης πενταμερούς. Ξεκινώντας από το Λονδίνο, η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον Στίβεν Ντάουτι, Βρετανό υπουργό Επικρατείας για θέματα ΕΕ -ο οποίος καθηκόντως εκπροσωπεί και το ΗΒ στην πενταμερή στα πλαίσια της ιδιότητας της Αγγλίας ως εγγυήτριας χώρας στο Κυπριακό. Ακολούθως η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και τον ειδικό απεσταλμένο της Κομισιόν για το Κυπριακό Γιοχάνες Χαν. Όπως γνωρίζει η «Κ» τόσο στον κ. Κόστα όπως και στον κ. Χαν θα τεθούν οι διαστάσεις της σύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, πτυχή που υπενθυμίζεται πως τέθηκε κι από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, στον Ερντογάν, εξέλιξη που ικανοποίησε την Λευκωσία. Η κ. Ολγκίν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Κύπρο για τις τελευταίες της επαφές με τους δύο ηγέτες -με το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης, αυτή την φορά, να πραγματοποιείται όπως μαθαίνει η «Κ».

Αναζητούν ημερομηνία

Η νέα άτυπη πενταμερής έχει κλειδώσει για τη Νέα Υόρκη, έδρα του ΟΗΕ λόγω μη παρουσίας του ΓΓ στην Ευρώπη την συγκεκριμένη περίοδο, με τις ημερομηνίες που αρχικά είχαν τεθεί για τις 24-25 Ιουλίου να απορρίπτονται από την Άγκυρα λόγω κωλύματος. Όπως πληροφορείται η «Κ» οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί κάτω αφορούν το διήμερο 16-17 Ιουλίου και 23-24 Ιουλίου με τον ΟΗΕ να τις κλειδώνει ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπου και θα ανακοινωθούν επίσημα. To σενάριο 16-17 Ιουλίου είναι σύμφωνα με πηγές της «Κ» το επικρατέστερο.

Εθνικό και πρόσκληση στον Ερντογάν

Το πρωί, στις 10μμ, της προσεχούς Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για μια συνεδρία ενημέρωσης ενόψει των εξελίξεων που συνδέονται με το Κυπριακό και την επερχόμενη άτυπη διάσκεψη.

Σε μια άλλη εξέλιξη πρόσκληση, εντός του 2026, απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει, όπως αποκάλυψε στο δημοφιλές διεθνές podcast, “Rest Is Politics”, να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών της περιοχής, των χωρών του Κόλπου και της Ινδίας στις 23 Απριλίου του 2026, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην ευρεία Σύνοδο Κορυφής θα προσκληθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης της προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα πως «στη βάση αυτής της πολιτικής, ευνοούμε και την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X