ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 12 Απριλίου νέα συνάντηση για τις εγγυήσεις

Να κουβεντιάσουν τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, την επόμενη μέρα της λύσης του Κυπριακού θέλουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας

Newsroom K

Πρέπει να αποφασίσουμε τι και πως θα διαπραγματευτούμε για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση που είχε στην Αττάλεια με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι στις 12 Απριλίου οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν νέα συνάντηση και στόχος είναι να προχωρήσουν βήμα-βήμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Ελλάδα σε αυτή την συνάντηση θέλει να ακούσει από την τουρκική πλευρά, ποιες είναι οι ιδέες της για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, την επόμενη μέρα της λύσης. Τόνισε πάντως ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ενώ αναφερόμενος στις εσωτερικές πτυχές είπε ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσουν οι δύο κοινότητες μεταξύ τους.

Τσαβούσογλου: Συμφωνία για το τι θα διαπραγματευτούν οι εμπλεκόμενοι

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το τι θα διαπραγματευτούν τα εμπλεκόμενα μέρη σε περίπτωση που επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτό είναι που αξιολογείται στις άτυπες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αποτυχία στο Κυπριακό αλλά να έχουμε αποτελέσματα, και η λύση να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε επίσης πως όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους.

Όσον αφορά τα ενεργειακά τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείει την Τουρκία από τα δικαιώματα της και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σχέδιο που δεν θα την περιλαμβάνει. Στο θέμα αυτό ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή, σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος στη συνάντηση υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.

Κατρούγκαλος: Προχωράμε με θετική ατζέντα

Την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει «μία περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου» για την Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε. «Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο μεταξύ των λαών. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά η δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στόχος είναι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και βρίσκοντας τρόπους, να συζητούμε για την επίλυση των προβλημάτων».

«Εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα» τόνισε και συνέχισε: «Στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές όμως ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

«Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μία φιλική ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα» υπογράμμισε.

Τσαβούσογλου: Κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους στόχους μας δηλαδή να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ μας», είπε

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής μειονότητας.

«Το θέμα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι κάτι που συζητήθηκε. Αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις και συζητήσαμε το θέμα και σήμερα το πρωί. Κατά την προσεχή περίοδο συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω κι εγώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια λύση που να την αποδεχθούν και οι δύο πλευρές. Συζητήσαμε και για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε. Κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση