ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις διμερείς της Νέας Υόρκης ξεκαθαρίζει το σκηνικό για το Κυπριακό

Η κ. Λουτ θα απευθυνθεί και στις εγγυήτριες δυνάμεις για τις δικές τους τοποθετήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στις χωριστές διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά τη ολοκλήρωση των επαφών Λουτ στο νησί. Οι συναντήσεις αυτές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια τριμερή συνάντηση η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα τοποθετείται εντός των πρώτων ημερών του Οκτώβρη.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζεϊν Χολ Λουτ είχε χωριστές συναντήσεις σε καθημερινή βάση με τους ηγέτες όλη την προηγούμενη εβδομάδα και χθες, προτού αναχωρήσει από το νησί, είχε μαζί τους κοινή συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία έστειλε μηνύματα ότι η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Οι επαφές δεν απέφεραν καρπούς σε σχέση με την κατάληξη σε όρους αναφοράς, ωστόσο κοινή ήταν η δέσμευση ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Η κ. Λουτ, όπως μαθαίνει το ΚΥΠΕ, θα ενημερώσει τον ΓΓ για τις θέσεις των δύο πλευρών όπως τις άκουσε στην Κύπρο και θα απευθυνθεί και στις εγγυήτριες δυνάμεις για τις δικές τους τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα κείμενο με τους όρους αναφοράς.

Οι δύο πλευρές μέχρι στιγμής έχουν μια αρχική συναντίληψη, την οποία και θα μεταφέρει η κ. Λουτ στη Νέα Υόρκη, σε τρία σημεία όπως αυτά αναγνωρίστηκαν και στην άτυπη συνάντησή τους στις 9 Αυγούστου. Δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου και οι συγκλίσεις που οδήγησαν στην διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

Η ε/κ πλευρά αναμένει να ακούσει και τις τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος φτάνει το Σάββατο στα κατεχόμενα και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και θα παρακαθίσει και σε σύσκεψη με τα ‘κοινοβουλευτικά κόμματα’. Ο Τσαβούσογλου αναμενόταν στα κατεχόμενα στις 9 Σεπτεμβρίου αλλά επέσπευσε την κάθοδό του.

Την Παρασκεύη η κ. Λουτ στην άτυπη συνάντηση μίλησε για σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες και για δέσμευση των ηγετών για συνέχιση της προσπάθειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επιστρέφοντας στο Προεδρικό ότι είναι θέμα της κ. Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι το οποίο να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς. Τόνισε επίσης πως η ελπίδα δεν εγκαταλείπεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X