ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο 22% το ποσοστό γυναικών που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της Κύπρου

Τα στοιχεία της Eurostat για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ το μερίδιο των εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της.

Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών στα εθνικά κοινοβούλια καταγράφηκε στη Σουηδία, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς βουλευτές (σχεδόν 50%), μπροστά από τη Φινλανδία (46%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία (από 42%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 13%). Η Ρουμανία και η Τσεχία ακολουθούν στο 20% και στη συνέχεια η Σλοβενία ​​στο 21%, ενώ στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Κύπρος με 22%, κατατάσσονται 7η και 8η από το τέλος.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των γυναικών μελών Κυβέρνησης (Υπουργοί και Υφυπουργοί) στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης, από 20% το 2004 σε 33% το 2020.

Το 2020, η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών μελών στην Κυβέρνησή της (55%). Ακολούθησε η Αυστρία (53%), η Σουηδία (52%), η Γαλλία (51%) και το Βέλγιο (50%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (8%), στην Ελλάδα (11%) και στην Εσθονία (13%). Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό είναι 25%, στην 8η χαμηλότερη θέση.

Τέλος, ο αριθμός των γυναικών Προέδρων και Πρωθυπουργών στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης από το 2004. Σήμερα, 4 στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι γυναίκες, ενώ δεν υπήρχε καμία το 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ταυτόχρονα στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση