ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο πλευρό του Προέδρου στη Γενεύη οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός του ΕΛΑΜ

Όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Γενεύη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη θα βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς ανταποκρίθηκαν με θετικό τρόπο στην πρόσκληση που τους απηύθυνε για να τον συνοδέψουν κατά την άτυπη διάσκεψη 5+1 που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 29 Απριλίου στη Γενεύη. Ωστόσο, το ΕΛΑΜ είναι το μόνο κόμμα το οποίο δεν πρόκειται να συνοδεύσει τον Πρόεδρο καθώς όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «απορρίπτει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θεωρώντας ότι στην επερχόμενη πενταμερή η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το γεγονός για να θέσει νέες παράλογες αξιώσεις».

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη καλώντας τους να τον συνοδεύσουν κατά τη διαδικασία της πενταμερούς.

Πριν τη μετάβαση στη Γενεύη θα υπάρξει και άλλη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχίσουν οι συνεδρίες της συμβουλευτικής ομάδας που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή.

Στη Γενεύη και ο ΔΗΣΥ

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει ότι «αποδεχόμαστε την πρόσκληση να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. Ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να κάνουμε το παν για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Τεράστιας σημασίας η άτυπη διάσκεψη

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης γιατί από αυτήν θα κριθεί ποιο θα είναι το μέλλον και η προοπτική της χώρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά και θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση που τους έκανε σχετικά με τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις να είναι ραγδαία αρνητικές και σημείωσε ότι η Τουρκία ήδη κλιμακώνει και την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της, ενώ προχωρεί επί του εδάφους σε νέα τετελεσμένα όπως π.χ. στο Βαρώσι.

«Έχει τεράστια σημασία ο στόχος μας να είναι να πετύχουμε κάτι το θετικό από τη διάσκεψη δίχως σε καμία περίπτωση να ξεφύγουμε από τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λύση στο Κυπριακό», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να τον συνοδεύσουν στην Γενεύη, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε ανταποκριθεί θετικά, θα πάμε εκεί με πρόθεση να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ανησυχίες, θεωρούμε ότι η πλευρά που θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες είναι η τουρκική γιατί είναι εκείνη που βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού, με τις θέσεις που διατυπώνει. Και αν εμείς λειτουργήσουμε σωστά, θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι το θετικό, που θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φθάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».

Αυτός είναι ο δικός μας στόχος ως ΑΚΕΛ, είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

ΔΗΚΟ: Δύσκολα τα πράγματα

Το ΔΗΚΟ απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αυτούσια η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε θετικά ως ΔΗΚΟ στην πρόσκληση του ΠτΔ να παρευρεθούμε στην Πενταμερή Διάσκεψη που έχει συγκληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Φυσικά οφείλουμε να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, πως τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Έχουμε μια Τουρκία αλλά και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας, απροκάλυπτα πλέον να προωθούν και να επιμένουν σε μία λύση του κυπριακού που θα βασίζεται πάνω στη βάση των δύο κρατών. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που και σήμερα επαναλάβαμε, ως ΔΗΚΟ την επιτακτική ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να επιμείνουν μέχρι τέλους έτσι ώστε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να μην επιτρέψει σε καμία από τις πλευρές, πόσο μάλλον στην Τουρκία να καταθέσει εναλλακτικές εισηγήσεις για λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας δύο κρατών. Γιατί εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε πολύ φοβούμαστε ότι η διαδικασία θα ξεφύγει από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Εάν επιτρέψει ο κ. Γκουτέρες στην Τουρκία να καταθέσει τη δική της πρόταση για λύση δύο κρατών και η δική μας πλευρά παραμένει στη θέση της ομοσπονδίας, της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πολύ φοβούμαστε και προβλέπουμε ότι κάποιοι καλοθελητές θα καταθέσουν τις δικές τους εναλλακτικές εισηγήσεις, να τα βρούμε κάπου στη μέση, δηλαδή στη λύση της συνομοσπονδίας. Κάτι που θα είναι καταστροφικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η συνομοσπονδία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνεργασία αναμεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που καταθέτουμε τη δική μας ανησυχία όχι μόνο γιατί διαβλέπουμε την ετοιμασία ενός στημένου σκηνικού που θα βρούμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά βλέπουμε επίσης ότι η δική μας πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μία συγκροτημένη σφαιρική στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών τακτικισμών.

Βλέπουμε, κατ’ ακρίβεια, τον ΠτΔ αλλά και αυτούς που τον στηρίζουν ή στηρίζουν τη δική του πολιτική να είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουν πτυχές της λύσης του κυπριακού, που παραπέμπουν και μεθοδεύουν τα πράγματα σε μία κατάληξη την αποδοχή της συνομοσπονδίας των δύο κρατών.

Ως ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την παραβίαση, του τί περιλαμβάνεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να αποδεχθούμε τη συζήτηση του κυπριακού πάνω στη βάση της συνομοσπονδίας των δύο κρατών.

Και είναι για αυτό ακριβώς το λόγο, που επιμένουμε πως σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη πρέπει να προσκληθεί η ΚΔ. Αυτή η διάσκεψη θα συζητήσει ζητήματα που κατ’ εξοχήν αφορούν την ΚΔ. Δεν μπορεί η Κ.Δ. να είναι απούσα.

Επίσης επιμένουμε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στη διάσκεψη η βάση της λύσης του κυπριακού. Η βάση έχει καθοριστεί από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε καμία πλευρά δε θα πρέπει να επιτραπεί να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο της λύσης του κυπριακού.»

ΕΔΕΚ: Η τακτική που θα ακολουθήσουμε στην Πενταμερή να αποτρέπει πρόσθετους κινδύνους 

Για παγίδες και κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία που κρύβει η άτυπη Πενταμερής έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Αυτούσια η δήλωση:

Μετά από την ενημέρωση που τύχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή, από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλάβαμε τη θέση του κόμματος ότι αυτή η άτυπης Πενταμερής Διάσκεψη κρύβει σοβαρές παγίδες και κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε αποφύγει την εμπλοκή του. Θα έπρεπε να είχε αντιπροτείνει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό όπως προνοείται στη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού. Δηλαδή της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων, της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Από εκεί και πέρα ξεκαθαρίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εάν και εφόσον ο ίδιος επιθυμεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν σε αυτήν την συνάντηση λόγω των κινδύνων και των παγίδων, παρά το ότι αρχικά από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε προτείνει ότι δεν πρέπει να παρευρεθούμε για να μην δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την διάσκεψη, εντούτοις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμείς είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να στηρίξουμε όσο μπορούμε τακτική και επιλογές που να αποτρέπουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Κυρίως λόγω του Βρετανικού παράγοντα και της ύποπτης δραστηριότητας που έχει εκδηλώσει στο παρασκήνιο, λόγω, δυστυχώς των προτάσεων και δηλώσεων του ΓΓ που βρίσκονται εκτός του πλαισίου του διεθνούς οργανισμού αλλά κυρίως και της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που με πρόσχημα και με απειλή τα δύο κράτη, επιχειρεί πέρα από την πολιτική ισότητα να κατοχυρώσει και την κυριαρχική ισότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και πρέπει η τακτική που θα ακολουθήσουμε να είναι τέτοια που να αποτρέπει ενδεχομένως πρόσθετους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Kίνημα Αλληλεγγύη: Θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στη Γενεύη

Στη Γενεύη θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποχωρήσει από τη λύση της διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και καλό περιεχόμενο όπως περιγράφεται από τους θιασώτες αυτής της λύσης και θα τον πιέσουν αφόρητα, θα του βάλουν μέγγενη για λύση συνομοσπονδίας, που θα εμφανιστεί ως υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, στα πλαίσια της εφαρμογής του βρετανικού σχεδιασμού, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Πρόσθεσε πως η Αλληλεγγύη θα είναι παρούσα στη Γενεύη και ότι εκ των πραγμάτων "εμείς δεν αποδεχόμαστε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά "θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μην υποχωρήσει από αυτή τη θέση, όταν θα βρεθεί μπροστά σε εκείνο το φοβερό δίλημμα στη Γενεύη γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί".

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση να μην αποδεχτεί ούτε επικαιροποίηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ ούτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εισδοχής που δεν προνοεί την αναγνώριση της ΚΔ ή σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό, να αναλάβει η ΕΕ να υποδέχεται όλους τους λάθρα διακινούμενους προς τη Δημοκρατία ξένους πολίτες και την τύχη τους. "Η πατρίδα μας δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτό το βάρος και η ΕΕ δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη συμφωνία επανεισδοχής", κατέληξε.

Καρογιάν: Θα συνεισφέρουμε ώστε η ε/κ πλευρά να είναι έτοιμη στη Γενεύη

Η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του ΠτΔ για να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει ,στο μέτρο του δυνατού, να συνεισφέρει στις προσπάθειες ώστε η πλευρά μας να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμη, και διαπραγματευτικά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν θα τεθούν διάφορες ιδέες στη διαδικασία.

"Είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις μας και ορθώς αποδέχτηκε ο Πρόεδρος την πρόσκληση γιατί είναι ξεκάθαρο τι θα υπήρχε αν ήταν αρνητική η απάντηση", ανέφερε.

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε πως το κόμμα του έχει ανησυχίες από τους κινδύνους τους οποίους εξήγησε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και είπε πως πρέπει να εμμείνει η πλευρά μας σε θέσεις αρχών και στο πλαίσιο των ΗΕ και να λειτουργήσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και να ασκηθεί και προληπτική διπλωματία. Εξέφρασε ικανοποίηση από δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τη Ρωσία και με διάφορα άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ.

"Είναι μια δύσκολη περίοδος και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το χειρότερο που μπορεί να επισυμβεί στο τόπο μας είναι να διασπάσουμε ακόμη περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο. Εμείς δεν θα μπούμε στη λογική της από αέρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ε/κ πλευρά γιατί αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο, γιατί ο Πρόεδρος πρέπει να είναι διαπραγματευτικά ισχυρός και κάθε πολιτική δύναμη θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις διαφωνίες της, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα γιατί πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καιρών και χρειάζεται συναίνεση ", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση