ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ στο Προεδρικό

Κράτησε περισσότερες από δυο ώρες, με συμμετοχή Προδρόμου, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη

Ολοκληρώθηκε στις 12.15 μ.μ. η συνάντηση στο Προεδρικό μεταξύ του Πρόεδρου Αναστασιάδη και της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, μετά από δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Της συνάντησης ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Πρόδρομου Προδρόμου. 

Υπενθυμίζεται πως η κ. Λουτ είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο στις ΗΠΑ πριν την κάθοδό της στην Κύπρο, ωστόσο όσο αφορά τη δουλειά της πάνω στους όρους αναφοράς, από εδώ και πέρα θα φανεί τι μπορεί να προκύψει.

Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η διαφορά ανάμεσα στις πλευρές πάνω στο θέμα της πολιτικής ισότητας, στη θετική ψήφο, είναι εκείνη που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη δώσει το μήνυμα πως δέχεται την πολιτική ισότητα, όχι την αριθμητική, και ότι δεν μπορεί η τ/κ πλευρά να θέλει μια θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο ομόσπονδο κράτος εφόσον αυτό θα καταστήσει το ίδιο το κράτος μη λειτουργικό. Μένει να φανεί με ποιες ιδέες και τρόπους έχει κατέλθει στην Κύπρο η Τζέιν Λουτ για το θέμα και τι θα κομίσει στην   ε/κ πλευρά. 

Το πρακτικό 

Τη δημόσια σφαίρα όχι πολύ καιρό πριν είχε επίσης απασχολήσει το ζήτημα του πρακτικού της 4ης Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα. Οι πληροφορίες έλεγαν πως η κ. Λουτ ενημερωθηκε επί του θέματος αλλά επίσης οι πληροφορίες λένε πως δεν έχει παραλάβει ανάλογο έγγραφο στα χέρια της. 

Μένει κι γι αυτό το θέμα να φανεί ποια θα είναι η στάση της κ. Λουτ εφόσον δεχόμαστε πως έχει ενημερωθεί και πως αυτή η ενημέρωση την οποία έχει λάβει θα βρει χώρο μέσα στους όρους αναφοράς. 

Η Τουρκία και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Από την κατάσταση πραγμάτων στην παρούσα φάση του κυπριακού, δεν λείπει βέβαια ο παράγων Τουρκία. Οι εκλογές πέρασαν κι άπαντες περιμένουν πλέον να δουν ποια θα είναι η στάση της Άγκυρας στο θέμα των εγγυήσεων και εν γένει του κυπριακού, αν και διπλωμάτες με εμπειρία λένε πως δεν πρέπει ν' αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. 

Η κ. Λουτ είχε κάνει τις επαφές της με τις εγγυήτριες πριν την κάθοδό της στην Κύπρο, έπεται όμως η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ στις 15 του μήνα και έτσι η όλη συζήτηση ξεπερνά και τη συνάντηση που θα έχουν κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας στις 12 του μήνα για να συζητήσουν και το κυπριακό μεταξύ άλλων. 

Η χρονική σύμπτωση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ με τις συζητήσεις για το κυπριακό το επόμενο διάστημα είναι ένας παράγοντας ανησυχίας για την ε/κ πλευρά, η οποία διαπιστώνει πως τα μηνύματα από τα κατεχόμενα και από τις φωνές που αντιπολιτεύονται τον Ακιντζί και κερδίζουν έδαφος, έχουν να κάνουν κυρίως με την αλλαγή των όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X