ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο στόχαστρο των κομμάτων τα χρυσά διαβατήρια

Κάνουν λόγο για διεθνή διασυρμό και καλούν σε ανάκληση υπηκοοτήτων

Newsroom K

Η είδηση της παραχώρησης υπηκοότητας στον Μαλαισιανό καταζητούμενο Τζο Ταεκ Λόου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για διεθνή διασυρμό και να θέτουν ζήτημα αλλαγής των κριτηρίων.

Εξέθεσαν διεθνώς την Κύπρο
Πρώτο τοποθετήθηκε το ΑΚΕΛ , με τον εκπρόσωπο τύπου Στέφανο Στεφάνου να αναφέρει πως «η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τη βιομηχανία παραχώρησης υπηκοοτήτων που έστησε, έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου «είναι άξιο απορίας πώς γίνεται η χώρα του εν λόγω επιχειρηματία να έχει ανακαλέσει το διαβατήριό του, η Ιντερπόλ να τον αναζητεί και η δική μας η κυβέρνηση να μην έχει πάρει είδηση ότι καταζητείται. Είναι δυνατό κανένας να μην έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή προσπάθεια για εντοπισμό του επιχειρηματία; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις. Θα τις δώσει τούτη τη φορά;» διερωτήθηκε.

Διεθνές ρεζιλίκι για την Κύπρο
Για παγκόσμιο εξευτελισμό έκανε λόγο το ΔΗΚΟ σημειώνοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ μετέτρεψαν σε όνειδος το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.
«Με κακούς χειρισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, μετέτρεψε ένα πυλώνα ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας σε διεθνές ρεζιλίκι για την Κύπρο. Η εικόνα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς που εκπέμπει το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων εξοργίζει τους Κύπριους πολίτες και αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Όπως επισημαίνεται «οι ατασθαλίες στη διαδικασία έγκρισης αιτήσεων για παραχώρηση του διαβατηρίου της χώρας μας, δίνουν την ευκαιρία σε κακόβουλους, που καραδοκούν για να πλήξουν την Κύπρο, να χαρακτηρίσουν τις διαδικασίες του κράτους, το τραπεζικό σύστημα και τις παρεμφερείς υπηρεσίες, ως πλυντήριο μαύρου χρήματος και ως καταφύγιο μεγιστάνων αμφιβόλου ηθικής υπόστασης και νομιμότητας».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, υπογραμμίζει πως εδώ και καιρό κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία απαιτεί τη θέσπιση αυστηρότερων ποιοτικών κριτηρίων για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου.
«Βασική προϋπόθεση της πρότασης μας είναι οι σχετικοί κανονισμοί να ψηφιστούν και να εγκριθούν από τη Βουλή. Ακόμα αναμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει τους σχετικούς κανονισμούς. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 31.1.20. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη άμεσης αλλαγής της αρνητικής εικόνας της Κύπρου, ως αυτή έχει διαμορφωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Αναστολή και σε κατόχους διαβατηρίων του ψευδοκράτους
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας για το θέμα παραχώρησης υπηκοοτήτων, επεσήμανε πως ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη για αναστολή διαβατηρίων που έχουν παραχωρηθεί και σε απόσυρση των κυπριακών ταυτοτήτων και των κυπριακών διαβατηρίων που έχουν δοθεί σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι συστηματικά απεργάζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια στιγμή αξιοποιούν ακριβώς τα τεράστια οφέλη που αποκομίζουν από τη χρήση των συγκεκριμένων ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος είναι ένα θέμα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια κατ’ επανάληψη έχει θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που έχουν σχέση με «τις ανεκδιήγητες και απαράδεκτες δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος και ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα».

Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη
Την ανάγκη να αναλάβουν κάποιοι την πολιτική ευθύνη για τις ύποπτες πολιτογραφήσεις έθιξε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους σημειώνοντας πως η κατάσταση προκαλεί αποτροπιασμό προς το κράτος.
«Έχω συγκρουστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Εσωτερικών για περιπτώσεις παιδιών τα οποία γνωρίζω από τη δεκαετία του 1990 που ήμουν γιατρός στο Μακάρειο. Είχαν έρθει φυγάδες στον τόπο μας ή γεννήθηκαν εδώ από φυγάδες γονείς. Σήμερα θεωρούνται παράνομοι ή δεν έχουν άδεια να εργαστούν, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν άλλη πατρίδα, δεν μιλούν άλλη γλώσσα και έχουν πάει σε δικά μας σχολεία. Για αυτούς βλέπουμε τις υπηρεσίες να κωφεύουν, ενώ απεναντίας μέσα σε λίγες μέρες εκατομμυριούχος με «ποινικό μητρώο» φέρεται να βρέθηκε με κυπριακό διαβατήριο. Αυτά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και κάποιοι επιτέλους πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Να απομακρυνθούν οι υπαίτιοι και να διερευνηθεί το σκάνδαλο. Ο ΠτΔ έχει δηλώσει ότι έχει πληροφορίες και ότι θα διερευνηθούν σε βάθος. Είναι μια κατάσταση που πρέπει αμέσως να σταματήσει» ανέφερε η κα Θεοχάρους.
Για άμεση ψήφιση πρότασης Νόμου, για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις έκανε λόγο το Κίνημα Οικολόγων

«Όλα αυτά τα δυστυχή γεγονότα δεν μπορεί κανένας να τα σβήσει με όσα προστατευτικά μέτρα αν λάβει από τούδε και στο εξής. Σε μεγάλο βαθμό η ζημιά έχει γίνει και περιπτώσεις όπως του Τζο Λόου και των Καμποτιανών, βρίσκονται εκεί για να μας το υπενθυμίζουν. Γι’ αυτό και πρέπει να ανακληθούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X