ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως ο προϋπολογισμός θα είναι «σημαντικά αναπτυξιακός»

ΚΥΠΕ

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως ο προϋπολογισμός θα είναι «σημαντικά αναπτυξιακός», προωθώντας επενδύσεις και έργα που έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και θα είναι πλεονασματικός, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και η συμμόρφωση της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι εν μέσω της απανωτής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% για φέτος, από το αρχικό 2,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί γύρω στο 2,9% του ΑΕΠ.

Βάσει του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024 -2026, το οποίο καθορίζει τα όρια δαπανών στη βάση της δήλωσης πολιτικής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλεπόταν να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των €714 εκατ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2024, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των εξόδων εξυπηρέτησης του χρέους) προβλεπόταν να ανέλθει στο €1,1 δισ ή 3,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 81,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 73% το 2024. Το όριο των δαπανών για την Κεντρική Κυβέρνηση (πρωτογενής δαπάνες για Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία και Γενικό Λογιστήριο, περιλαμβανομένης και της Βουλής) είχε καθοριστεί στα €9,38 δισ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση