ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον χορό του προεκλογικού οι κρατικές εγγυήσεις

Επανέρχεται στη συζήτηση το περιβόητο νομοσχέδιο μέσω πυρών και κατηγοριών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δίνη του προεκλογικού μπήκε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, με αντιπολίτευση και κυβερνώσα παράταξη να ανταλλάζουν πυρά για την ευθύνη της καθυστέρησης της όλης διαδικασίας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν λάβρος απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο καταγγέλλοντας τον για κομματικά παίγνια και για οικειοποίηση του γενικού ελεγκτή, ενώ στον χορό μπήκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αρχή με πυρά Πετρίδη

Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την Τρίτη όπου κατηγόρησε το ΔΗΚΟ ότι αγνόησε την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αποστείλει τον περασμένο μήνα στα κόμματα αναθεωρημένο το νομοσχέδιο με άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων. «Ας σταματήσουν λοιπόν να λαϊκίζουν και να προσποιούνται ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίες αυτοί που συνεχώς θέτουν προσκόμματα στην μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να σταθεί με κάθε τρόπο αγωγός στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή τη μεγάλη και αναπάντεχη οικονομική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης.

Το ΔΗΚΟ δεν άφησε ασχολίαστα τα πυρά του υπουργού Οικονομικών, με την αναπληρώτρια Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να ανταπαντά πως «είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που επέλεξε να καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιο, 72 ώρες πριν την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, χωρίς τη διαδικασία του επείγοντος, γνωρίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν επέτρεπε πλέον τη συζήτηση του». Ξεκαθάρισε πως είναι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ που απέσυραν το νομοσχέδιο επειδή δεν ήθελαν όπως ανέφερε έλεγχο και διαφάνεια.

Ταυτόχρονα σε μορφή κατεπείγοντος…

Το πρωί της Τετάρτης πάντως, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισαν πως θα ζητήσουν το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ΔΗΚΟ δια του Νικόλα Παπαδόπουλου άφησε για άλλη μια φορά αιχμές σε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ καταγγέλλοντας τον υπουργό Οικονομικών πως «κόμπαζε» πως έχει Σχέδιο Β πριν από ένα χρόνο όταν απέσυρε το νομοσχέδιο.

«Έκτοτε, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κρατούσε το Νομοσχέδιο στα συρτάρια της για 11 ολόκληρους μήνες, αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας χιλιάδες μικρομεσαίους. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο απραξίας, ο Υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως τελικά δεν είχε «Σχέδιο Β» και θυμήθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, μια εβδομάδα πριν να κλείσει η Βουλή, χωρίς να ζητήσει να εξεταστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως όφειλε.

Αντί όμως να απολογηθεί ο Υπουργός Οικονομικών στις χιλιάδες των ΜΜΕ για την ολέθρια ανικανότητα και καθυστέρηση που επέδειξε, ζητά και τα ρέστα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ξεκαθάρισε πως στις δύο τροπολογίες που θα καταθέσουν θα ζητήσουν ο γενικός ελεγκτής να έχει ρόλο παρατηρητή «για να μην πάθουμε» όπως είπε «ο,τι πάθαμε με τα χρυσά διαβατήρια» και περιορισμό των δανείων του σχεδίου σε ΜΜΕ.

Πάντως ο ΔΗΣΥ, φαίνεται να μην πείστηκε για τις προθέσεις του ΔΗΚΟ και έκανε λόγο για αναδίπλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου σε ανακοίνωση τύπου την οποία αναδίπλωση και καλωσόρισε καλώντας παράλληλα το ΔΗΚΟ να δείξει σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις που έπονται. Λάβρος ήταν όμως μαζί με την αντιπολίτευση ο Αβέρωφ Νεοφύτου στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ. Κάλεσε όλα τα κόμματα να τερματίσουν τα κομματικά παιχνίδια «για μια χούφτα ψήφους» και τους κατάγγειλε ότι δεν θέλουν να προχωρά μπροστά ο τόπος.

Καβαλλίτζιεψε τον ελεγκτή…

«Θέλουν ο τόπος να μην προχωρά μπροστά, να διογκούνται τα προβλήματα για να πηγαίνουν με μια κάμερα μετά στην κάθε επιχείρηση να ακούν τον κόσμο να κλαίει και να κλαιν παραπάνω τους αυτοί αντί να προσπαθήσουν να δώσουμε ανάσα του κόσμου», ανέφερε. Δεν άφησε ασχολίαστη και τη σχέση Νικόλα Παπαδόπουλου Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καβαλλίτζιεψε» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και θέλει να κλείσει τις μεγάλες επιχειρήσεις που εργοδοτούν χιλιάδες κόσμο.

Αναφορά στις κρατικές εγγυήσεις έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του. «Είναι με λύπη μου που διαπιστώνω πως, παρά το ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι με λύπη μου που παρατηρώ πως, για οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες και όχι προς όφελος εκείνων που έχουν ανάγκη, δυστυχώς, αντί της άμεσης ψήφισης, μέσα από προσχήματα μετατίθεται μετά τις Βουλευτικές Εκλογές. Είναι για άλλη μια φορά που αποδεικνύεται, δυστυχώς, πως υπεράνω του ευρύτερου καλού υπερέχει το στενό κομματικό συμφέρον. Και αυτό δεν είναι σε πίστη κανενός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση