ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχεδόν 26 χιλ. οι νέοι ψηφοφόροι στις Εκλογές της 9ης Ιουνίου

Η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ολοκληρώθηκε ψες τα μεσάνυκτα

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Σχεδόν 26 χιλιάδες θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου για ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία, η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ολοκληρώθηκε ψες τα μεσάνυκτα και την περίοδο από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Απριλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Από αυτές τις αιτήσεις οι 12.868 έγιναν από Κύπριους πολίτες για εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις Εκλογές και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου. Οι 860 από αυτές υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου από ηλικίες μέχρι 25 ετών, ενώ 103 αιτήσεις αφορούν Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ηλία είπε πως υποβλήθηκαν συνολικά 10.146 αιτήσεις από πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους Κύπριους πολίτες.

Επίσης, πρόσθεσε, υποβλήθηκαν 2.900 αιτήσεις από Ευρωπαίους πολίτες για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Ηλία, οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Απριλίου και θα αναρτηθούν στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, των οικείων Δήμων ή Κοινοτικών Συμβουλίων κάθε Ενορίας ή Κοινότητας ξεχωριστά, για διάστημα δέκα ημερών, προς επιθεώρηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

«Μετά την παρέλευση της πιο πάνω προθεσμίας, οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι θα καταστούν οριστικοί και θα ενσωματωθούν στον μόνιμο και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς των προσεχών εκλογών», διευκρίνισε.

Σε σχέση με τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι, την περίοδο 3 Ιανουαρίου μέχρι και 2 Απριλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 4.831 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 2.292 σε έντυπη μορφή και οι 2.539 μέσω διαδικτύου.

Βάσει των εγγραφών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο (στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο και Κτίριο Ύπατης Αρμοστείας), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Γλασκόβη και Βρυξέλλες.  

Όσον αφορά στους εκλογείς που έχουν υποβάλει δήλωση να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του εξωτερικού (Ρόδο, Λάρισα, Ρέθυμνο, Μπρίστολ ή Λιντς), ο Δρ. Ηλία κάλεσε τους ενδιαφερόμενους όπως δηλώσουν μέχρι τις 10 Απριλίου 2024, αν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάποια από τις πόλεις όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα.

Όσοι επιθυμούν να το πράξουν, θα πρέπει να αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση electoralroll@moi.gov.cy, είτε με fax στον αριθμό 22 67 84 86, τα ακόλουθα στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, αρχική πόλη δήλωσης, νέα πόλη δήλωσης. Σημειώνεται πως όσοι δεν υποβάλουν νέα δήλωση, θα παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ηλία εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αριθμό των νέων εκλογέων που έχουν εγγραφεί, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς άλλων χωρών της ΕΕ.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι Κύπριοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν και θα προσέλθουν στις 9 του Ιούνη για να ψηφίσουν στις εκλογές σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Ευρωεκλογών και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα γυρίσουν τελικά την πλάτη σε αυτή τη διαδικασία οι πολίτες και θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, παρά το ότι είπαμε ότι δεν θα είναι μια απλή διαδικασία. Θα πάρουν στα χέρια τους, αν είναι στις Κοινότητες μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια και αν είναι σε δημαρχούμενες περιοχές μέχρι έξι ψηφοδέλτια. Οπόταν ο κόσμος πιστεύω ότι θα μπορέσει σε 3-4’ να ψηφίσει και να εκλέξει όσους επιθυμεί», ανέφερε ο κ. Ηλία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων, ο κ. Ηλία είπε ότι στις 24 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωκοινοβουλίου και στις 25 και 29 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών. «Εκτιμούμε ότι θα είναι χιλιάδες οι υποψήφιοι, για αυτό πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και αυξημένο ενδιαφέρον για προσέλευση», ανέφερε.

Σε ερώτηση σε σχέση με τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, ο κ. Ηλία, ανέφερε ότι θα χρειαστούν περίπου 10.000 άτομα και κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους και το προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να εργαστούν να δηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 11 Απριλίου.

Ανέφερε επίσης ότι η ανάδειξη των Ευρωβουλευτών θα γίνει τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου και για τις Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τρίτη, 11 Ιουνίου.

«Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι αυτές οι Εκλογές συνδυάζονται με τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο εργάζεται συστηματικά, και ο Υπουργός Εσωτερικών για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρίσουμε σελίδα την 1η Ιουλίου του 2024 και θα έχουμε μία ενιαία δομή, η οποία θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση