ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Πουρνάρα ο Σχοινάς: Θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη

Θα βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΚΥΠΕ

Θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό των ροών ενώ θα βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την επίσκεψη του το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι το κέντρο στις Λίμνες θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο της διαχείρισης αυτού του δύσκολου προβλήματος που λέγεται Μεταναστευτικό», με την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη είναι η συνέχεια του μνημονίου του σχεδίου που υπέγραψε με τον Υπουργό Εσωτερικών στο Προεδρικό τον περασμένο Φεβρουάριο «για μια δομική, διαρθρωτική συνεργασία ΕΕ – Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει ως αφετεριακό σημείο ότι η Κύπρος υφίσταται, υπομένει ένα δυσβάστακτα μεγάλο φορτίο στην διαχείριση του μεταναστευτικού σε σχέση με το μέγεθος και τις δυνάμεις της χώρας».

«Από τον Φεβρουάριο, η επίσκεψη μου αυτή με κάνει με χαρά να διαπιστώνω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Πουρνάρα» «ήδη η αποσυμφόρηση είναι εμφανής, ήδη συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στις εγκαταστάσεις και βλέπω σημαντική βελτίωση σε θέματα που έχουν να κάνουν και με το χώρο και με τις εγκαταστάσεις και με την αποχέτευση».

Είπε ακόμη ότι «την Δευτέρα θα εγκαινιαστεί και το safe zone που είναι μια σημαντική βελτίωση στις εγκαταστάσεις και το ιατρικό κέντρο το οποίο μόλις επισκεφθήκαμε».

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που έρχεται στη συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της DG HOME αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «είναι η δέσμευση μας να χρηματοδοτήσουμε το νέο κέντρο στις Λίμνες με σημαντική κοινοτική βοήθεια, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ».

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε «την συνεπή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΕ, που έχει με επιτυχία οργανώσει μέχρι τώρα περίπου 3.000 επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην ΕΕ».

«Αυτός είναι ο δρόμος και οι επιστροφές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ροές από πράσινη γραμμή

Αναφορικά με την πράσινη γραμμή, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η πράσινη γραμμή, την οποία επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο, «είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που έχουμε στην ΕΕ που αφορά άμεσα την διαχείριση του μεταναστευτικού».

Ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρώτο καθιστώντας την τ/η ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό αυτών των ροών».

«Δεν θα αφήσουμε την τ/κ κοινότητα να θεωρεί τον εαυτό της αμέτοχο από όλο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουν και αυτοί το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν και θα βρούμε τον τρόπο να τους το θυμίσουμε».

Δεύτερο, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή με ένα τρόπο συμβατό φυσικά με το ιδιαίτερο καθεστώς της αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε το πως θα βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν στην πράσινη γραμμή, να μην επιτρέψουμε το ειδικό καθεστώς να είναι μια αφορμή για να μην γίνουν αυτά που χρειάζονται».

Ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών και εξέφρασε ικανοποίηση «για αυτά τα πρώτα βήματα», ενώ ανέφερε ότι θα επιστρέψει σύντομα.

«Σε αυτή την σχέση συνεργασίας, οι επισκέψεις πρέπει να είναι συστηματικές και οι σχέσεις μας πολύ στενές», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά και πρόσθεσε πως «οι ξεκάθαρες δηλώσεις του εφ΄ όλης της ύλης έχουν δώσει το στίγμα της αμέριστης στήριξης και συμπαράστασης της ΕΕ».

Ανέφερε ότι «η ΕΕ που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε με τα διάφορα κλιμάκια τις τελευταίες εβδομάδες κατέστη δυνατό να έχουμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ σε αυτά τα κεφαλαιώδη προβλήματα που η Δημοκρατία αντιμετωπίζει και στα έργα υποδομής».

Ανέφερε επίσης ότι από την αρχή του χρόνου και με την ταυτόχρονη υπογραφή των τεσσάρων συμφωνιών με την ΕΕ προεξάρχουσης της συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, είχαμε δηλώσει ότι ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις εισροές, να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές».

«Είμαστε συνεπείς σε αυτό τον στόχο και τα εργαλεία τα οποία χρειαζόμαστε για να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες μεταξύ άλλων είναι και το προαναχωρησιακό κέντρο στις Λίμνες που θα έχουμε την στήριξη της ΕΕ στο σύνολο της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «προχωρούμε με την πράσινη γραμμή, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και σεβόμενοι το ιδιαίτερο καθεστώς».

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός της παράνομης εισόδους στην Δημοκρατία γιατί φθάσαμε σήμερα να αριθμούν το 5% των αιτητών ασύλου στον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα από τα άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής», υπογράμμισε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο της διαχείρισης αυτού του δύσκολου προβλήματος που λέγεται Μεταναστευτικό» και πρόσθεσε πως «η Κύπρος έχει και την δική της συμβολή στην προώθηση της συμφωνίας για μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που με την συνδρομή και τις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας έχει μπει σε μια νέα διάσταση, η οποία, μεταξύ άλλων, υλοποιεί και υιοθετεί μια από τις βασικές αρχές που θέταμε εξ΄ αρχής, το θέμα της μετεγκατάστασης».

«Στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και πρόσθετες εξελίξεις επί του θέματος τούτου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η Ευρώπη είναι εδώ, είναι ξεκάθαρο, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, στηρίζοντας την Δημοκρατία στην διαχείριση αυτού του προβλήματος».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η χρηματοδότηση του Κέντρου στις Λίμνες, ο κ. Σχοινάς είπε ότι επανέλαβε την δέσμευση του κλιμακίου της DG HOME που ήρθε πρόσφατα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε πολύ θετικά το θέμα της έγκρισης».

«Χρειαζόμαστε τις Λίμνες γιατί είναι ένα κομμάτι του συνολικού μείγματος πολιτικής. Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Δημοκρατία στον ορίζοντας υλοποίησης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ότι η διαχείριση του ουκρανικού ζητήματος με τα 6 εκ. Ουκρανούς πρόσφυγες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει πολλούς από τους πόρους που έχει η Ένωση στη διάθεσή της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εδώ στην Κύπρο δεν θα επηρεαστεί σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία «θα γίνουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση από την Τουρκία σχετικά με τον αίτημα για να συνεισφέρει να μειωθούν οι εισροές, ο κ. Σχοινάς είπε ότι έχει τεθεί το θέμα σε Τούρκους συνομιλητές σε όλα τα επίπεδα και «σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, απευθείας στην τουρκική ηγεσία».

Ανέφερε επίσης ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα και με τις τουρκικές αερογραμμές και με την ιδιωτική εταιρεία Pegasus γιατί έχουμε στοιχεία, όπως είπε, «ότι πολλές από αυτές τις κινήσεις γίνονται από κει».

«Διαπιστώνω μια καταρχήν θετική προδιάθεση να βοηθήσουν την καλύτερη διαχείριση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι υπάρχει και ένα θέμα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι στις αρχές Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η συνάδελφος του, κ. Φερέιρα, αρμόδια για τη διατροφική πολιτική και εξέφρασε σιγουριά ότι κάποια από αυτά τα θέματα θα μπορέσουν να τεθούν και μέσω εκείνης της επίσκεψης.

Ερωτηθείς αν μπορούν να βοηθήσουν οι Τ/κ με κονδύλια που αντλούνται από την τ/κ κοινότητα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν θέλει αυτή τη στιγμή να σχολιάσει "το τι και πως" και πρόσθεσε πως θέτει ένα θέμα που είναι υπαρκτό.

«Έχουμε στοιχεία για το πώς γίνονται αυτές οι κινήσεις. Έχουμε στοιχεία για φοιτητικές βίζες σε σχολές οι οποίες πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι πραγματικά σχολές, κατά πόσο είναι φοιτητικές βίζες, πώς λειτουργεί αυτό το κύκλωμα», πρόσθεσε.

Είπε ότι όλα αυτά είναι θέματα «που πρέπει να τα παρακολουθήσουμε πολύ στενά» και διαβεβαίωσε ότι αυτά τα θέματα «θα τεθούν πολύ σοβαρά έτσι ώστε να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις και να δώσουμε κυρίως λύσεις».

Σε παρατήρηση ότι ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναρωτήθηκε κατά πόσο θα έπρεπε να δίνεται σε αυτά τα άτομα άδεια για 6 χρόνια στην Κύπρο και να εργάζονται και στη συνέχεια τα 6 χρόνια να γίνουν 4 και μετά 2 χρόνια, ο κ. Νουρής είπε ότι αυτές είναι αποσπασματικές τοποθετήσεις και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του Μεταναστευτικού αντιμετωπίζεται ολιστικά στη Δημοκρατία από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ανέφερε ότι δικαίωμα στην εργασία έχουν οι αιτητές ασύλου, φτάνει αυτοί οι αιτητές ασύλου να είναι στη Δημοκρατία νόμιμα και πρόσθεσε πως αυτά είναι θέματα τα οποία χειριζόμαστε με πολύ φειδώ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να ενσωματώσει μετανάστες σε σειρά αριθμών και επαγγελμάτων φτάνει αυτοί οι αριθμοί να είναι αριθμοί που να μπορούν να απορροφηθούν στη Δημοκρατία και βεβαίως να μην δημιουργούν αθέμητες συνθήκες ανταγωνισμού απέναντι του γηγενούς πληθυσμού», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει τις αφίξεις και τον αριθμό που υπάρχει τώρα στον Πουρνάρα, ο κ. Νουρής είπε ότι ο αριθμός στον Πουρνάρα των διαμενόντων είναι 1.800, σημαντικά μικρότερος από τις 3.330 που ήταν ο ψηλότερος αριθμός που εμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ανέφερε ότι μέσα από στοχευμένες προσπάθειες έγινε προσπάθεια μετακίνησης είτε στις «Λίμνες» στο νέο Κέντρο που έχουμε λειτουργήσει είτε σε ιδιωτικά καταλύματα με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Πρόνοιας ούτως ώστε να αποφορτιστεί το Κέντρο.

Είπε ακόμη ότι η αρνητική εξέλιξη είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουμε ξεπεράσει τις 10.000 οι αιτητές ασύλου, αριθμός που είναι 100% αυξημένος σε σχέση με την περασμένη χρονιά και πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε ένα αριθμό μέσα στη φετινή χρονιά που θα μας δημιουργήσει ξανά επιπρόσθετα προβλήματα».

«Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργαζόμαστε και άλλωστε είναι αυτός ο λόγος που έχω εντατικοποιήσει την προσπάθεια των επιστροφών γιατί για πρώτη φορά έχουμε φτάσει στο πρώτο πεντάμηνο με σχεδόν 3.000 επιστροφές στην προσπάθεια μας ακριβώς να ελέγξουμε τους αριθμούς», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε τον κ. Νουρή και την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ της 10ης Ιουνίου «για πρώτη φορά πετύχαμε ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη συνολική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα είναι και η οριστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του προβλήματος μεταναστευτικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση