ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλικιώτης: Σπουδή για το σφαγείο Κοφίνου, ανοχή για εκείνο του Cypra

Ο πρώην ΥΠΕΣ σημείωσε στην καταγγελία που είχε κάνει το Cypra στην ΕΕ για το σφαγείο Κοφίνου, περιέχονταν στοιχεία «για τα οποία υπάρχει ερωτηματικό από πού τα είχε»

ΚΥΠΕ

Σπουδή για εξόφληση των οφειλών του σφαγείου Κοφίνου προς το κράτος έδειχναν κρατικές υπηρεσίες και ανεξάρτητοι φορείς, ενώ ανοχή σε άλλες διαδικασίες υπήρξε για το ιδιωτικό σφαγείο Cypra, ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ο μάρτυρας νούμερο 6, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το σφαγείο Cypra Ltd υπό τους: Χάρη Πογιατζή, Κύπρο Μιχαηλίδη και Λεμονιά Καουτζάνη.

Τόσο εντός της Επιτροπής, όσο και μετά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι διαισθάνεται πως υπήρξε μια υπόσκαψη μέσω ενεργειών και υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι στην καταγγελία που είχε κάνει το ιδιωτικό σφαγείο Cypra στην ΕΕ για το κεντρικό σφαγείο Κοφίνου, περιέχονταν στοιχεία «για τα οποία υπάρχει ερωτηματικό από πού τα είχε».

Η πολιτική και περιρρέουσα ατμόσφαιρα τότε, συνέχισε, οδήγησε στο να κλείσει ένα οργανισμός κοινής ωφελείας και στη θέση του να έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, «κι αυτό είναι σε βάρος και του Κύπριου πολίτη και του Κύπριου καταναλωτή».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την «υπόσκαψη εκ των έσσω», ο πρώην ΥΠΕΣ μίλησε για αυστηρότητα για το σφαγείο Κοφίνου από τις κρατικές υπηρεσίες σε αντίθεση με την ανοχή που επιδείκνυαν απέναντι στο ιδιωτικό σφαγείο Cypra.

Πρόσθεσε δε ότι το κεντρικό σφαγείο Κοφίνου είχε πάρει δάνεια πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και μπορούσε το ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την ένταξη, αφού αφορούσε έναν οργανισμό που επιτελούσε ένα κοινωφελές έργο. Όλη αυτή η σπουδή, να απαιτούνται τα χρέη, από την πρώτη στιγμή που έγινε η καταγγελία στην ΕΕ, τόσο από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο «δημιουργούσε ερωτηματικά».

Κληθείς να πει τί εννοεί με την «ανοχή», ο κ. Συλικιώτης παρέπεμψε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα για οφειλές προς κρατικές υπηρεσίες και πολεοδομικές άδειες (του σφαγείου Cypra Ltd) ενώ δεν επιδεικνύονταν η ίδια ανοχή για το σφαγείο Κοφίνου, για το οποίο – είπε – υπήρχε σπουδή να πληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις το συντομότερο, ενώ αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες και με έγκριση τότε της ΕΕ, υπήρξαν οι κρατικές εγγυήσεις για την προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Η διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε έναν δημόσιο οργανισμό και σ’ ένα ιδιωτικό σφαγείο, ευνοούσε – και το είδαμε να επιβεβαιώνεται στην πορεία – το ιδιωτικό σφαγείο, με το κλείσιμο του κεντρικού σφαγείου Κοφίνου και την δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Νεοκλής Συλικιώτης έκανε μια αναδρομή σε γεγονότα που αφορούσαν τον καθορισμό των τιμών των σφαγείων από την Βουλή προ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στα δάνεια που πήρε το κρατικό σφαγείο Κοφίνου από το Συμβούλιο Δανειακών Επιτρόπων και την Ένωση Δήμων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης/διάσωσης μέσω της ΕΕ, την καταγγελία του ιδιωτικού σφαγείου Cypra στην ΕΕ για τις ανεκπλήρωτες οφειλές του σφαγείου Κοφίνου ενώ είχε πάρει κρατική ενίσχυση.

Το κεντρικό σφαγείο Κοφίνου, πρόσθεσε, ήταν ένας κοινωφελής οργανισμός και δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για να διασωθεί. Μετά το 2004 η απελευθέρωση της αγοράς δυσκόλεψε την κατάσταση για το κεντρικό σφαγείο Κοφίνου, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτών για το σφαγείο, ενώ αργότερα και απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου του σφαγείου Cypra, είπε ότι προσεγγίστηκαν οι ενώσεις αγελαδοτρόφων για την γραμμή παραγωγής αγελαδινού κρέατος που συνδέονταν με το σφαγείο Κοφίνου. Υπήρξαν επίσης, πρόσθεσε, συζητήσεις για το ίδιο θέμα και με τις οργανώσεις χοιροτρόφων.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Δανειακών Επιτρόπων, το οποίο έδειξε σπουδή – όπως είπε – για να αποπληρωθεί το δάνειο που είχε πάρει το σφαγείο Κοφίνου (πάνω από 1 εκ ευρώ), σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο υπάγονταν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και σε αυτό προήδρευε ο εκάστοτε Βοηθός Λογιστής και πως το 2007 ήταν η Ρέα Γεωργίου.

Το Γενικό Λογιστήριο, είπε, ως εκ της θέσεώς του, μετείχε σε πολλές συνεδρίες που αφορούσαν τον καταρτισμό του σχεδίου αναδιάρθρωσης/διάσωσης που πήρε κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην ΕΕ και πολλά στοιχεία που αφορούσαν το σφαγείο Κοφίνου, υπήρχαν στην καταγγελία του Cypra στην ΕΕ εναντίον του.

Ο κ. Συλικιώτης είπε για «πόλεμο εκ των έσω, την δημόσια υπηρεσία και τον κρατικό μηχανισμό, για κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου», μετά το 2006 που δημιουργήθηκε το ιδιωτικό σφαγείο Cypra. Έκανε δε λόγο και σε «πολιτική περιρρέουσα», στην αντιπολίτευση τότε, τον ΔΗΣΥ, που έλεγε ότι «το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον κρεοπώλη». Τα σημερινά γεγονότα, είπε, δικαιώνουν αυτούς που έλεγαν ότι το κρατικό σφαγείο έπρεπε να διατηρηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την συσσώρευση χρεών, ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε ότι οι τιμές των σφαγείων καθορίζονταν από την Βουλή, ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός υπαλλήλων και είπε πως δεν θεωρεί κρατική ενίσχυση την μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων σε δημόσιες ή δημοτικές θέσεις, αφού ήταν κενές.

Στην συνέχεια έγιναν αναφορές από τον Κύπρο Μιχαηλίδη σε σειρά αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποπληρωμές των δανείων του σφαγείου Κοφίνου και πάγωμα αυτών μέχρι να δει το κράτος τί θα κάνει, με τον κ. Συλικιώτη να απαντά επαναλαμβάνοντας την σπουδή για τις εισπράξεις ενώ υπήρχε εντολή να μην εισπραχθούν οι οφειλές μέχρι να έρθει η κρατική εγγύηση με έγκριση της ΕΕ κατόπιν του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ερωτηθείς από τον κ. Μιχαηλίδη εάν θεωρεί ότι υπήρξε διαρροή πληροφοριών από το Γενικό Λογιστήριο προς το σφαγείο Cypra σχετικά με το σφαγείο Κοφίνου, ο κ. Συλικιώτης παρέπεμψε στην εμπεριστατωμένη γνώμη από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει να υπήρχε οποιαδήποτε σχέση του τότε Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, Χρίστου Ανδρέου με την τότε Βοηθό Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου ή τον σύζυγό της – ιδιοκτήτη του Cypra, ο κ. Συλικιώτης παρέπεμψε σε φήμες που ακούγονταν, καταγράφοντας και πάλι την σπουδή του εν λόγω οργάνου για είσπραξη οφειλών του σφαγείου Κοφίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση