ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Συμφωνία για ΑΟΖ με τη Λιβύη ετοιμάζει η Άγκυρα

Νέα σχέδια από την Άγκυρα για την ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην άμεση συνεργασία της κυβέρνησης της Τρίπολης, την οποία υποστηρίζει στον πόλεμο της Λιβύης, για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δυο χωρών, στηρίζεται η Άγκυρα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ρίχνει φως στα σχέδια της Τουρκίας.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα νέα σχέδιο που ενορχηστρώνει στρατιωτικά και διπλωματικά η Άγκυρα, δύο βήματα καλείται να λάβει άμεσα η Τουρκία για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Πρώτον θα προχωρήσει στην ανακοίνωση καθυστέρηση της δικής της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ). Δεύτερον, θα υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν την τουρκική ΑΟΖ της έως και 189.000 χιλιόμετρα τετράγωνο ενάντια στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της Κύπρου.

Το τουρκικό σχέδιο

«Ο σκοπός της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο περιορισμός της ΑΟΖ της Τουρκίας γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας. Η Τουρκία ως παράκτια χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσογειακή, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», επισημαίνει ο Ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος εκτός από τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την περιοχή διευθύνει τις εκκαθαρίσεις στους κόλπους του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο η γεωγραφικά επικλινή θέση της Τουρκίας της επιτρέπει να καθορίσει διαγώνιες γραμμές και να προσδιορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με τη Λιβύη, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Με αυτήν την κίνηση θα περιοριζόταν η ΑΟΖ της Κύπρου προς όφελος του Ισραήλ και της Τουρκίας. Για να συμβεί ωστόσο, κάτι τέτοιο πρώτα από όλα, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Λιβύης, η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της Τρίπολης, την στιγμή που ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ επιχειρεί να εισβάλλει στην πρωτεύουσα της χώρας. Τον στρατηγό υποστηρίζουν χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος και κάποιες αραβικές μοναρχίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«To ίδιο ποσοστό θα λάμβανε η ερώτηση αν εμπιστευόμαστε τις συντεχνίες που για χάρη των ψήφων όλες οι ...»
ΑΚΑ  |  09:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X