ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:22
 

Συμφωνούν με την προσέγγιση του Γεν. Εισαγγελέα τα κόμματα

Στις αποφάσεις του Διοικητικού για τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη συμφωνία τους με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας στο θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά από τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στο Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία θα καταχωρήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, και σύμφωνα με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ζητηθεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και εκδίκαση της έφεσης με επίσπευση από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ δεν θα εξεταστεί στο παρόν στάδιο τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ήταν μια πάρα πολύ καθοριστική αλλά και επεξηγηματική ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Από τα λεχθέντα, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες και με βάση δεδικασμένο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση, άρα να μην ισχύει η απόφαση του Διοικητικού.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση, τη μη διάκριση», είπε και διερωτήθηκε εάν ο μισθός προερχόμενος από τη δημόσια υπηρεσία είναι περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει ένα κράτος δικαίου και δεν είναι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της οποιασδήποτε νομοθεσίας ή άρθρου του Συντάγματος, σημείωσε. Η δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, καθορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και δεν μπορεί να διαχωρίζεται ο λαός με βάση το πού εργάζεται ο καθένας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και μέσα από αυτήν, υπέδειξε, θα αποκατασταθούν σταδιακά οι μισθοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως η εισαγωγή του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ τεκμηριωμένη και πλήρως ικανοποιητική. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχει προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε, προσθέτοντας πως «ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η ανάλυση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα κατατοπιστική. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε με αυτό που εισηγείται, είπε, και ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε παράλληλα ότι όποια προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος ενδεχομένως να στείλει λανθασμένα μηνύματα ότι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματική και να επηρεάσει την έκβαση της έφεσης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιθυμεί η εκδίκαση της έφεσης να γίνει από την Ολομέλεια του Ανωτάτου επειδή υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας που έκρινε ότι παρόμοιες αποκοπές στο παρελθόν ήταν καθόλα συνταγματικές.

Ανέφερε ακόμα ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω λανθασμένων αποφάσεων της περιόδου 2011-12.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η ενημέρωση από πλευράς του Εισαγγελέα ήταν πολύ λεπτομερής και πειστική και γι΄αυτό θα πρέπει να αναμείνουμε την έκβαση της δικαστικής απόφασης και ανάλογα να τύχει στη συνέχεια χειρισμού και ως πολιτικό θέμα.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «για μια ακόμα φορά καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος, του γεγονότος ότι δεν λήφθησαν έγκαιρα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες είχαμε κάνει και κυρίως της ασυδοσίας που επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα τότε να λειτουργήσει, που οδήγησε στην κρίση της οικονομίας που υποχρεωτικά πια το κράτος προχώρησε, με τη συγκατάθεση της Βουλής, να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε από πλευράς του ότι η σύσκεψη αλλάζει το σκηνικό και το «αζιμούθιο» είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη συνεδρίαση, προσθέτοντας πως πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού και της έφεσης και μετά θα εξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη συνταγματικής τροποποίησης. Επανέλαβε δε ότι το Κίνημα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση έναντι μιας κυβέρνησης την οποία θεωρεί αναξιόπιστη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η ομάδα του έκαναν μια πολύ ολοκληρωμένη εργασία, από νομικής και συνταγματικής άποψης και «η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός που εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε αν χρειαστεί να κάνει και η Πολιτεία ή το Κοινοβούλιο τις δικές του παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα τροποποίηση του Συντάγματος, προτού δοθεί η απόφαση του Ανωτάτου στην έφεση που θα καταχωρηθεί από την Νομική Υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις κινήσεις που θα προβεί η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X