ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμμετοχή Αρχηγού ΕΦ στην 7η Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων

Στη Σύνοδο συμμετείχαν 28 Αρχηγοί Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών καθώς και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF)

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2021 οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αθήνα, η 7η Σύνοδος Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Στη Σύνοδο συμμετείχαν 28 Αρχηγοί Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών καθώς και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΓΕΕΦ.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2021 οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αθήνα, η 7η Σύνοδος Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Στη Σύνοδο συμμετείχαν 28 Αρχηγοί Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών καθώς και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF).

H Σύνοδος των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, αποτελεί πεδίο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των Ηγεσιών των Στρατών των Κρατών Μελών ( ΚΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς και άλλων δομών όπως ο Αμερικανικός Στρατός στην Ευρώπη και την Αφρική (USAREUR - AF).

Το κύριο θέμα της φετινής Συνόδου ήταν: «Οι Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί - Ευκαιρίες Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας για την αντιμετώπιση τους».

Στις επι μέρους θεματικές ενότητες της Συνόδου ανταλλάγησαν απόψεις και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί με διακεκριμένους ομιλητές επί θεμάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Συζητήθηκε ακόμα η ανάπτυξη από κοινού δυνατοτήτων μέσα από τα διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) και έγινε ανταλλαγή απόψεων επι τρόπων βελτίωσης των υφιστάμενων δομών, διαδικασιών και δυνατοτήτων διαχείρισης κρίσεων από την ΕΕ. Τέλος, έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση των εξελίξεων και θεμάτων ασφαλείας στην περιφέρεια της Ευρώπης, καθώς και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού προβλήματος και της τεχνολογίας στη μαχητική ικανότητα και επιβιωσιμότητα.

Παράλληλα τη Σύνοδο απασχόλησαν έντονα οι προκλήσεις ασφάλειας που δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές για την Ευρώπη ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) λόγω της ραγδαίας αύξησης των αιτητών ασύλου. Όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλείται από τη Τουρκία μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, η οποία τις διοχετεύει προς την Κύπρο, ως ένα υβριδικό όπλο εναντίον της ΚΔ, κατά αντίστοιχο τρόπο που γίνεται τις τελευταίες μέρες στα σύνορα της Πολωνίας.

Επιπρόσθετα ο Αρχηγός της ΕΦ, σε παρεμβάσεις του, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των συγχρόνων προκλήσεων προϋποθέτει αυξημένη συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών. Αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι απειλές έχουν πλέον αναγνωριστεί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ, θα δοθεί νέα δυναμική στην αντιμετώπιση τους.

Αναφορικά με στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της ανάπτυξης δυνατοτήτων, σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του θεσμικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας», θα δοθούν οι κατευθύνσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων και ανάληψη ενεργειών από τα ΚΜ της ΕΕ και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) προς επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας που θα καθοριστεί σε πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καταγραφούν με σαφήνεια οι δυνατότητες που θα πρέπει να διαθέτει η ΕΕ, για την εξασφάλιση της στρατηγικής της αυτονομίας. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι προοπτικές που παρέχει το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής), επ΄ ωφελεία των ΚΜ. Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση, καθώς οι ΕΔ εξ αποστολής, υλοποιούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός της ΕΦ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους Αρχηγούς των Χερσαίων Δυνάμεων των χωρών με τις οποίες η ΚΔ διατηρεί προγράμματα αμυντικής συνεργασίας και να συζητήσει την εξέλιξή τους. Τέλος, στη συνάντησή του με το Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR - AF), Στρατηγό Cristopher Cavoli, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και η πρόοδος της συνεργασίας μεταξύ της USAEUR-AF και της ΕΦ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση