ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήσεις με ομολόγους του από Αρμενία, Ιράκ είχε ο Πρόεδρος στο περιθώριο Συνόδου COP27

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των διαχρονικά ισχυρών διμερών σχέσεων και για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους

ΚΥΠΕ

Συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Ιράκ είχε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της Συνόδου COP27.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Βαχάν Κχατσιατουριάν, και με τον Πρόεδρο του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, στο περιθώριο της Συνόδου COP27, που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, της Αιγύπτου. Είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της αμερικανικής Κυβέρνησης για το Κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι, κατά την οποία αναφέρθηκαν σε θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της COP27.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των διαχρονικά ισχυρών διμερών σχέσεων και για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογο του για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες τόσο επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρμένιο ομόλογο του για τη σταθερή και διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η χώρα του στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα συζήτησαν και για την κατάσταση που επικρατεί στην Αρμενία.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα διεξαγωγής τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας στο Γερεβάν, με έμφαση στα θέματα που αφορούν την προπαρασκευαστική συνάντηση που έγινε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συζητήθηκε, εξάλλου, η πρόθεση της Αρμενίας για άνοιγμα Πρεσβείας στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, ενώ από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αρμενία.

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ- Αρμενίας.

Στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του Ιράκ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι εμβάθυνσης τους, η κατάσταση στο Ιράκ, οι περιφερειακές εξελίξεις, θέματα Ενέργειας, καθώς και η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ιρακινό Πρόεδρο για τη στάση αρχών της χώρας του αναφορικά με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση