ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήσεις ΥΠΕΣ με κόμματα για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αύριο ο ΥΠΕΣ θα επισκεφθεί Κίνημα Αλλαγής, ΔΥΣΗ και ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είχε χωριστές συναντήσεις, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, με τους δύο πρώτους να εκφράζουν τη συμφωνία τους για το παγκύπριο δημοψήφισμα και τον τελευταίο να κάνει λόγο για ενδεχόμενη θετική κατάληξη που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί το Κίνημα Αλληλεγγύης, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τις σημερινές συναντήσεις ο κ. Νουρής ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των κομμάτων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένη πρόταση για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με την ημέρα διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον λαό να τοποθετηθεί για την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η εισήγηση για διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις επερχόμενες εκλογές, αφενός επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, αλλά βεβαίως «και για να εισπράξουμε», όπως είπε, «και τη θέση του κυρίαρχου λαού».

Σημείωσε ότι «υπάρχει πρόσθετος λόγος για τον οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων θ` αντιμετωπίσει θετικά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφερόμενος στον κίνδυνο για πιθανά εμπόδια στο θέμα της εκταμίευσης του σημαντικότατου ποσού των 968 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μέσα από τις συζητήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μεταφέρω αυτή τη συγκεκριμένη παράμετρο και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουμε όλοι με υπευθυνότητα στο τέλος για να έχουμε αίσια κατάληξη και να δούμε επιτέλους στη χώρα μας να γίνεται πραγματικότητα αυτή η μεταρρύθμιση, την οποία τόσο πολύ κυρίως οι πολίτες θέλουν», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

«Η προσδοκία της Κυβέρνησης είναι, μπροστά στο γεγονός ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων τοποθετείται θετικά όσον αφορά την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υπάρξει στήριξη της πρότασής μας όσον αφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος, και βεβαίως, με την επανέναρξη της νέας Βουλής, να υπάρξει ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα στους πολίτες να πάρουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται: ποιοτικότερες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», ανάφερε ο κ. Νουρής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε πάγια θέση υπέρ της μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Είπε ότι είναι «μια εθνική αναγκαιότητα, ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε». «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η παροχή, στους δημότες μας, των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση με βιώσιμους πληθυσμούς», ανάφερε ο κ. Λιλλήκας.

«Θα στηρίξουμε, γιατί ήταν και δική μας θέση, το ενιαίο δημοψήφισμα. Η μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα που απασχολεί ή ενδιαφέρει μόνο τους δημότες του κάθε δήμου ή τους κατοίκους της κάθε κοινότητας που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, αφορά όλους τους Κύπριους πολίτες και όλους τους Κύπριους φορολογούμενους» σημείωσε.

Από πλευράς του ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι είχε με τον Υπουργό μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε ένσταση στο δημοψήφισμα και θα υποστηρίξουμε τη μεταρρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνονται και τις πιέσεις από την ΕΕ όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα για τη μετανάστευση, αλλά και για την τοποθέτηση του φράκτη στην πράσινη γραμμή, αναφέροντας δε ότι έχουν μεταφερθεί στον κ. Υπουργό οι έγνοιες τους σε σχέση με το θέμα αυτό, οι οποίες, όπως είπε, ελπίζει όπως εισακουστούν.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν με τον Υπουργό απόψεις σχετικά με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να δηλώσω, ανάφερε, πως η θέση του ΕΛΑΜ είναι πως ο τόπος μας χρειάζεται μεταρρύθμιση στον εν λόγω τομέα. Είναι κάτι που έχουν αντιληφθεί σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. «Έχουμε τις δικές μας προτάσεις και ανησυχίες, τις οποίες έχουμε συζητήσει και θεωρώ πως το ερχόμενο διάστημα θα καταλήξουμε σε κάτι θετικό για όλους τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Χρίστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ