ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ανδρουλάκη με επίκεντρο το Κυπριακό

Προσφωνεί την Ολομέλεια του ΕΚ τον Ιούνιο ο ΠτΔ

ΚΥΠΕ

Η ΕΕ πρέπει να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της ΕΕ και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ευημερία και μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλούσε κατά την πρωινή του συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Επίσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στον κ. Ανδρουλάκη πως τον Ιούνιο θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρόσκληση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως προσπαθούμε να δούμε πως μέσα από μια πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ θα σπάσει το αδιέξοδο και αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό στο περιθώριο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, να μιλήσουμε με τους Ευρωπαίους, να τους κάνουμε κοινωνούς της δικής μας νέας προσέγγισης, να δούμε τη δική τους ετοιμότητα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θέλω και τη δική σας βοήθεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία η ΕΕ να αναλάβει αυτό τον ρόλο πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ", είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ έχει τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία να σκεφτεί τα οφέλη για αυτήν μέσα από μια λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως «πιστεύω ότι με την εκλογή σου θα ανοίξει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα είμαστε στο πλευρό σας, έχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας», τόνισε.

«Σε αυτή την νέα περίοδο πρέπει η ΕΕ να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της ΕΕ και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ευημερία και μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Για αυτό σε αυτό το νέο πλαίσιο εγώ πραγματικά θεωρώ ότι πράττεις το σωστό και ότι αυτό θα είναι μια καινοτομία που θα βοηθήσει να έχουμε διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο πραγματικά δίκαιο, και όχι πιέσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος αποτελέσματα και το ζήτημα της λύσης αλλά και τον λαό τον ίδιο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση